用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囝囝...今天大個仔
go

囝囝...今天大個仔 [複製鏈接]

由小一到小六,囝囝每日上學都係坐校車...
今日一大清早,囝囝由我帶領下坐巴士到新校考PS1...

由於屬是暑假期間,交通異常順暢,到了新校,我打點好就留下囝囝應付PS1,
就要離去...
臨行交帶囝囝考完PS1,就嘗試自行坐巴士回家...
之不過到達PS1差不多考完的時間...身為「港媽」的我...
又不其然徘徊在新校的巴士站附近...
直至囝囝打電話,告知我此刻他在新校巴士站等着車回家之際...
我就問囝囝:"嚟接你好唔好?"
回覆當然係是"好!",我也立即飛身到新校附近的巴士站來個「相認」...
當我走到巴士站時,猛烈的陽光照射下,看到自己囝囝等巴士的模樣...
心裏覺得此刻的囝囝彷彿真的大個仔了!

bigorange  睇到我眼濕濕 但係你吔好 sweet 呀 !  發表於 12-7-20 13:11
ohnono  樓主腳下的徘徊正好反映出心頭的徘徊!飛身來相認比戀人更戀人!  發表於 12-7-18 12:42
黃巴士  So Sweet!!  發表於 12-7-18 10:53
redkoni  一點也不「港媽」,很溫情就真。  發表於 12-7-18 00:23
worldpeace    發表於 12-7-17 22:41
   3    0    0    0

回覆:家之達人 的帖子

下!12歲仔一次都味試過自己乘撘交通工具?近近地一兩個站火車地鐵都試過哇?!

王子

回復 LouBB 的帖子

搭地鐵就試過,搭巴士就未有試過...失禮呀!

引用:回復+LouBB+的帖子 搭地鐵就試過,搭巴士

原帖由 家之達人 於 12-07-17 發表

搭地鐵就試過,搭巴士就未有試過...失禮呀!
Hehehe.... 講下笑啫!幾好呀,好嘅開始。其實咁多樣交通工具,巴士最難搞,我自己都唔識撘架!!

王子

我今早在學校對面放低個仔, 叫他自己返學, 我看到他自己過馬路.......... 我知我要要放手了.......... 大個仔了

你用身體去刻劃,用文字去記錄了最珍貴的一刻。如果將佢變成影像,就是天下間最美的一張相;若果將佢變成電影,肯定是天下間最感人之作!
:verycold: :verycold: :verycold:

其實唔放手,只因希望保護孩子,做他們的守護天使,免受風吹雨打,父母的愛真偉大

引用:其實唔放手,只因希望保護孩子,做他們的守

原帖由 hkangel89 於 12-07-17 發表
其實唔放手,只因希望保護孩子,做他們的守護天使,免受風吹雨打,父母的愛真偉大﹗ ...
Agree

回覆:hkangel89 的帖子

要試下放手了....又想他快些長大,又怕他太快長大

回復 longlokma 的帖子

不知大家有否這樣想過:子女在年幼時,可能以為自己永不會長大,爸爸永遠是可以單手抱起他的爸爸,媽媽永遠是年青美麗的媽媽,一家人永遠扮演相同的角色,擔當相同的任務,但年月久了,子女發覺事非如此,原來人生及時間不會為任何人而停留的﹗但,這正是人生﹗

我個女四年級就開始自己搭巴士返學校上興趣班啦.有時間唔中星期一至五都會留校要自己返屋企.不過有時都擔心佢搭車安危.

要試下放手了....又想他快些長大,又怕他太

原帖由 longlokma 於 12-07-17 發表
要試下放手了....又想他快些長大,又怕他太快長大
加油呀!其實我好早就放手了…
依個係我小小的分享:
大女四五六年級就已經自己返學放學…

細女由二年級起,大女帶了細女返教會兒拜,我就會細女接回家

到五年級,細女星期日會由大女送返教會,之後完左就自己返屋企,就打比仲係教會的大女知已回到家(由觀塘返彩虹)

到左六年級下學期,就完全放手比細女自己來回教會同屋企。係試過一次八達通無錢,係教會離開回家搭港鐵買單程票時發現唔見錢,不過依個都係一個好好的經歷提醒返細女要小心同有咩事都要打電話搵我/大女(個次就搵左大女,之後大女叫細女返回教會再比返錢讓她回家),這事亦都提醒我唔止比夠錢搭車,仲要比多小小。

hkangel89 發表於 12-7-18 00:01
回復 longlokma 的帖子

不知大家有否這樣想過:子女在年幼時,可能以為自己永不會長大,爸爸永遠是可以單 ...

不要為時間不能停留而噢惱,不要為擔當角色的轉移而嗟歎。萬物自有定律,珍惜眼前的一刻,擁抱美麗的時光,我才不願放手!

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-7-18 10:49
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:囝囝...今天大個仔

今日上中文堂呀?!舒情文?!!好詩好詩

王子

回復 家之達人 的帖子

一個萬不願而又不可不下的定律,很不安的心情,
自小三,有天接兒子放學時,問他說:「你幾時自己識返屋企?」
兒子隨口說四年級喇,當然我們未放心!!到四年級又是這樣吹吹~
兒子又說五年級喇~但我們還是未敢,(他上學要搭二十分鐘巴士左右,又要過馬路)
但時間飛逝,轉眼又一年,升六年級了,仔仔主動話要自己黎,(因有同學都係甘)
我們雖然不願,也想仔仔自立,是放手的時候

我都爭扎中。。。女女升小六,弟弟升小四。
阿女想自己帶弟弟返學放學。他們要坐巴士約30-40分鐘。見到有媽媽小三都敢放手,我要檢討下自己。

我係最狠心媽咪,細仔小一下學期已自己返學放學.我地只係送/接佢係巴士站.
依家佢可以自己去好多地方.

放手是很易,但收回便很難,條線要慢慢地放,不然的話上到中學便會慢慢地要求與同學去呢度去果度呀!

我仔10歲, 已經自己搭巴士和小巴啦, 初時好惊, 不過一二次之後無問題,
佢自己都自信咗
不過會唔會太早呢
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我個仔都係四年級開始自己搭車, 我會叫佢上了車及到目的地就打電話給我.!等我安心些.
‹ 上一主題|下一主題