用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍靈糧堂幼稚園 分享一下LLC有什麼好
go

分享一下LLC有什麼好 [複製鏈接]

大家好!今天我第二個小朋友在LLC最後一天上課了,我們都很捨不得這給我們兩個小孩子分別3年的校園。( 其實我一直想貼這出來,在這天寫是我想表明我不是有目的而為)我在這裏不是想要說有關學校的課程,課程會隨時間更新,例如以我所知學校會新增一個生活化的科學課。
所以我想說一下的是我在這六年間所感受到的,
1 LLC 是一個大家庭,校方真的能用心地帶領孩童走當行的路,很有心辨學。
2 小朋友返到去就好有家庭的感覺,很有安全感。他在學校我覺得很放心。
3 老師們很盡責,又有愛心,( 有時我覺得老師仲緊張佢地多過我自己,真不好意思呢!) 會不時至電與我們跟進小朋友的學校生活及提供方法教養孩子。
4 學校能培養小朋友喜歡閱讀 ( 當然,家長也要一起伴讀,K3的小朋友也有一些書能自己讀的了!))
5 不知是不是每間幼稚園都有的?"一個月有一次烹任課,"他們很喜歡上 (個人認為學習是多層面,這颣形學習能提高小朋友學習其他事物的興趣) 所以LLC的小孩子都喜歡和主動學習。
5 我最想在這裏多謝(除了校監,校長,老師)就是全體的校工叔叔和姨姨,您們真好,因為您們真的很愛我們的孩子。
至於家長擔心學校的Level 不夠,我就覺得其實如果家長係有要求,一定會再另外同小朋友學D嘢or自習, 無論讀那間幼稚園,如果有家長是想由學校谷,返到屋企唔洗點跟,個人認為這不是你所想要的學校。
但如果你係想個小朋友開開心心返學但又係學到嘢,會好發問,愛看書,發展自己有個人見解,開朗健談,LLC 係好好嘅選擇。

這些資料希望能幫助你們了解這間學多一點吧!
   7    0    4    0

回覆:ranmali 的帖子

真令將入讀此校既家長又安心又放心!Thank you your sharing~

不用客氣呀! Skygirl0311, 因為我真的想在這裡多謝LLC各位呢!

回復 ranmali 的帖子

我也是LLC的家長,大仔剛完成pre-nursery課程,八月正式升讀K1了!細仔明年入學,我也打算比佢步哥哥後塵,入讀LLC。

多謝ranmali的分享!你完全講出我的心聲,我看完你的post還有點眼濕濕呢!不要說你在LLC渡過六年光景,我只待了一年,也深深體會到這個大家庭的溫暖。

我曾經一度掙扎是否讓大仔轉讀KV,最後實在捨不得LLC,決定留低。我想,學術程度再高,小學銜接再好,德育培養方面怎麼也及不上LLC做得好。學校上至校長下至校工都很愛孩子,就算不是自己班的學生,老師和校工隨便都能說出孩子的名字!ranmali你形容得好,的確很有家的感覺。老師和主任們不單了解學生,連學生的家庭背景都很熟悉,會不時問候家人,更會主動提出不同的方案,讓我妥善安排孩子上下課,令我好感動!

課程方面,LLC肯定不是以培養尖子為目標的一類學校,但他們的教學很全面,適齡兒童要懂的東西,他們都會教,會評估,家長能夠完全掌握孩子的學習進度。

在此我都要向LLC全體上下教職員說聲:謝謝!

ranmali 的帖子

我仔8月都將會由全日小組班升上全日幼兒班,本人完全感受到樓主所提及的家庭溫暖,小兒日日返學都好開心,也會提及上堂的事情,老師也十分細心及友善,姨姨也和藹可親,十分溫暖的一個大家庭

ranmali 的帖子

有經驗的家長,想請問下係咪要開學先聯絡到老師?

deleted                                                                  

是我想要的學校~想問下有無話報全日班定半日班會易入試~即無咁多人爭?thanks

CatEgg  如果計全港學位,半日班係比全日班多,咁半日班的競爭應該細d。  發表於 12-9-12 15:11

聽講話早兩年換左好多老師. 知唔知而家班老師係咪新架 ?

CatEgg  半日班唔清楚。
全日班:應該唔係,我見佢哋都係有經驗的老師。  發表於 12-9-12 15:10

涼媽媽 發表於 12-9-3 01:41
是我想要的學校~想問下有無話報全日班定半日班會易入試~即無咁多人爭?thanks ...

我已經交了表全日了~

回覆:涼媽媽 的帖子

機會率差不多,我仔果年interview全日班600人左右,收40個

引用:機會率差不多,我仔果年interview全日班600

原帖由 piglet1212 於 12-09-14 發表
機會率差不多,我仔果年interview全日班600人左右,收40個
我上年in今年k1就有around 1600 人in,就上下午各收大約45人,即全級大約有90人~

回覆:sunnymm 的帖子

全日班大部分都係好有經驗的舊老師,新人只一兩人。

引用:全日班大部分都係好有經驗的舊老師,新人只

原帖由 marcomin 於 12-09-14 發表
全日班大部分都係好有經驗的舊老師,新人只一兩人。
即係全日好過半日啦!我仲以為冇分別報左半日㖭!

引用:Quote:原帖由+marcomin+於+12-09-14+發表全

原帖由 tekkulas 於 12-09-14 發表
即係全日好過半日啦!我仲以為冇分別報左半日㖭!
我係半曰班既,但我返左兩個星期學都feel到d老師係好有愛心同耐性呀,我仔返第二曰,老師都記得佢名喇,而且我都係睇過好多以前既家長評語先選呢度既,所以唔駛咁擔心啦,佢收你先算啦haha千幾人in先收嗰上下午各45個位,加油呀

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+12-09-14+發表即

原帖由 skygirl0311 於 12-09-15 發表
我係半曰班既,但我返左兩個星期學都feel到d老師係好有愛心同耐性呀,我仔返第二曰,老師都記得佢名喇,而 ...
多謝你的回覆!我會叫呀囡加油架啦

我諗住幫阿仔報明年既n班....好緊張....

我都係LLC 的家長, 我好認同 ranmali, 今年阿仔最後一年, 係LLC 已經4年, 真係好開心, 好放心, 仲好唔捨得!!

我仲有一個BB 將會出世, 希可也可以係LLC 讀4年!!

我本身唔係一個要谷個小朋友既MAMA, 只想佢係呢3年開開心心!!

回覆:分享一下LLC有什麼好

呢間九龍LLC 同其他四間不是同一個group. 因為其他四間都係同一個校長,校監及副校長。唯獨呢間自立門戶,有沒有人知點解呢?

大家好, 我仔仔今年考唔到LLC N 班, 諗住今年K1 再考, 見到你地咁講, 呢間真係一間好好學校, 因為我都只想我仔仔開開心心返學學野, 我諗LLC 係我想要既學校!!
但係我想問下你地而家講緊既係九龍靈糧堂幼稚園定係九龍靈糧堂幼兒園呢?? 雖然2間都係同一個校監, 但係校長同老師都好似有唔同, 教學課程唔知係咪都一樣呢?? 咁幼兒園好啲定幼稚園好呢??
‹ 上一主題|下一主題