用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初升中一, 如何做好準備或備課, 迎接開學? ...
go

初升中一, 如何做好準備或備課, 迎接開學? [複製鏈接]

各位, 小兒 9月升中一, 入了英中, 如何做好準備呢?
   1    0    0    0

回復 Marco_Mother 的帖子

裝備好個腦袋,因為上左中學系另一個世界,冇得驚

暑假輕鬆吓, 學科方面如某些科目較差(e.g. Maths), 可買了新書後備定課.

反而我覺得心理上的準備更為重要.  升上中學, 最大的分別是老師/學校當正你是大人看待, 不會再好似小學時咁寬鬆, 小至忘記帶書等事也會受罸.

小朋友升中無論在返校交通, 交友, 上課模式, 功課等等各方面也要適應.  持一個開方的態度去面對吧, 最重要是父母要多加鼓勵.

係la...學校話如果欠交暑期作業都要記缺點..所以真係吾同小學甘寬鬆...我間中就會同個囡講下中學d模式係點..希望佢聽多d易接受d..加上佢間學校又係英中..相信個囡都要努力適應一下至得~

今日先同個家長傾起,我話想俾個仔最後過一個輕鬆的童年暑假,所以除了玩,學習方面的一個都冇安排;果家長話乜你仲諗架,升中後好谷的,你依家唔準備定,到時好辛苦的喎.搞到我心大心細.

多謝各位意見。我暫時暑假只報了英文班,惡補一下,其他還在思索中,如何好好利用此假期囉。

小六已經辛苦了一整年, 九月中學開學功課/默書/測驗/projects等就"hom-hom"聲嚟, 一年來真係除咗聖誕節假(剛考完Mid-term Exam)及暑假外, 可謂年中無休.  

我都暑假盡量都讓他們輕鬆吓, 做些平時無時間做的事, work hard, play hard, 暑假 "充夠電"迎接九月新學年的來臨.

回復 Meikin 的帖子

最怕佢地易放難收.開學後不願郁.

回復 142526 的帖子

當然要睇小朋友的性格啦, 如一向懶散不主動的, 那麼可能要為他們安排一些活動/備課.
反而最令我擔心的是小朋友在暑假有更多的時間打機, 我寧願他們多看書, 多打波也比打機好.

各位家長如升中後會給小仔女買一部智能手機, 建議不要上網plan, 也一定要先跟他們約法三章, 以免他們時常用作打機和whatsapp.........

Meikin 發表於 12-7-16 23:46
回復 142526 的帖子

當然要睇小朋友的性格啦, 如一向懶散不主動的, 那麼可能要為他們安排一些活動/備課.

Meikin 極同意你說法。

小六升中那暑假,我女兒參加了兩個國外歷奇活動,充實且眼界大開。一個暑假如果 hea 住過就能讓孩子沉溺,對中學生涯起到很難挽救之勢。

做好心理準備,家長多鼓勵,多聊天;多玩、多操練體魄;如果英文不很好,預習一下也是不錯的。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

前人教路,如果入英中,暑假最好去補補英文數,我女都係咁,佢小學時原本最差係數學,升中後最好係數學

現都係叫小兒做多些英數的暑期作業打下底咋 !  

142526 發表於 12-7-16 23:35
回復 Meikin 的帖子

最怕佢地易放難收.開學後不願郁.

agree...

不過好彩亞囡學校已經有中英數kei 暑期作業做..加上又有個英文班..一星期返兩日..每堂2.5hrs...專為左F.1仔而設..所以我都吾會額外買練習比個囡做...相信個暑假有時間去準備亦有時間去輕鬆

jvkll 的帖子

阿女升中一要補課2星期, 有很多功課

醒目開學勳章

當年乜都無準備, 只係準備左一放暑假就去旅行, 以解佢過去一年的壓力
之後返黎上BRIDGING COURSE
得閒看下書, 練下琴, 悠悠閒閒甘過左一個HAPPY 暑假

醒目開學勳章

我個仔讀番自己直屬英中,碰口碰面都係自己啲舊同學,中學校舍都常常去,
課程上小一開始已經係英數,英文常識和科學等,所以冇適應上嘅問!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題