用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你會不會當街罵到小朋友坐晌地喊?
go

你會不會當街罵到小朋友坐晌地喊? [複製鏈接]

0    0    0    0

No way~~~我要保持我高貴既形象嘛....

bonniec2000    發表於 12-8-13 11:21
bb86    發表於 12-7-20 10:55
囝囝mama    發表於 12-7-17 14:31

前晚,在街上見個爸爸勁鬧個小朋友,鬧到佢喊都唔止咁簡單,鬧到小朋友成個人崩潰咁滯,跟住狂嘔.........太恐怖,嚇到我即走

幾年前在西鐵線見到一個媽媽在美孚站開始, 大閙她的兒子(約6-7歲), 直至元朗站都冇停止過, 大約係個小朋友遺失了儲值咭, 而她的兒子從冇出過聲, 亦冇哭過, 只係好驚咁望住佢呀媽, 但個媽媽越閙越激動, 最後, 就快到元朗站時, 個媽媽話個小朋友令佢咁生氣, 佢唔要啦, 叫個小朋友自已找警察, 說完剛到元朗站, 個媽媽就一支箭咁沖出列車, 個小朋友就大哭咁追著她, 由於她們實在跑得很快, 我見她們跑落電梯後就看不見了, 最後個小朋友有冇找回他媽媽就不知道了.  這一幕好深刻, 亦好心痛。

mingherny  聽到你講都好驚,嗰呀媽或者有精神病  發表於 12-7-19 22:47

以前未試過,以後冇得試。阿仔升中了,斷估我都唔會勁到咁.
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 headwind 的帖子

不會。

我若見到這些情形我好心痛, 不雇小孩扮離去, 那小孩此刻心裡很無助和好驚。點忍心呀!  唔見八達通是錯, 但不是很大的事! 小孩成長過程會有很多事做錯, 這家長, 若小孩有更大更重要的錯/過失, 那時她可什樣署理呢?如何面對呀?

回復 wendycherry 的帖子

那個媽媽應該在管教子女問題上出現很大困擾, 或精神上有問題, 否則正常媽媽都不會在擠擁的車箱內大聲喝駡。
但每當想那個小孩狂哭跑下電梯追媽媽的畫面, 我都會感到心痛。

當孩子做錯事大聲喝鬧只會令他更驚不知所措,既已做錯家長應該引導他如何修改及緊記下次不會再犯。最近我老公話我喺屋企果把聲好煩,我都要收歛一下。

他要控制一下, 有童年陰影

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

在街上沒試過

回覆:bb86 的帖子

我女上星期都係唔見八達通和學生證,又係正準備搭地鐵,不過唔係我我都有大聲鬧(不過未算好勁鬧)只鬧了幾句,問佢記唔記得最後幾時見過和以為Keep好自己的物件!一定唔會講唔要佢的說話啦!因佢自己已好驚和唔開心

引用:No+way~~~我要保持我高貴既形象嘛....

原帖由 Yanamami 於 12-07-16 發表
No way~~~我要保持我高貴既形象嘛....

回覆:你會不會當街罵到小朋友坐晌地喊?

唔會!
有乜事返屋企先炮製佢!

小朋友有番咁大過都要比番幾分薄面比佢。

比熟人見到甚至比啲無聊友拍片放上youtube, 真係搵窿娟啊!

盡量壓制自已唔閙著,有時都忍唔到

teaching daughter anywhere, she wants to cry, i dont care. as long she she dont shout too loud disturbing other ppl. i dont care how others think of me.
i am here to teach my daughter, not to impress others.

fasic88  me 2, agree no more  發表於 12-7-27 12:28
mrshoho  Agree  發表於 12-7-27 11:54

醒目開學勳章

I have not tried, but I cannot say it is a problem because I don't know what happened to the kid and mother, it is always easy to tell others what to do and what not to do... but when it happens to yourself, it is another story....  
‹ 上一主題|下一主題