用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區嶺南中學 -v- 佛教黃鳳翎中學 (急!)
go

東區嶺南中學 -v- 佛教黃鳳翎中學 (急!) [複製鏈接]

女兒原本派了嶺南中學,但現在黃鳳翎中學叩門有位。明白兩間都是B2學校,但現只得黃鳳翎有消息,想問校風那間較好,如何選擇?

1    0    0    0

如果是杏花那間嶺南, 我會選黃鳳翎,學生好似乖D。

回復 maskedrider 的帖子

Do you have any information about  佛教黃鳳翎中學.  My friend's daughter gets an offer from central allocation but she doen't like it.  Form my understanding, the school is falled in the position 200  out 400 school.

佛教黃鳳翎中學,校風幾好,成績無法架,係B3學校.灣仔同中西區派去多既.好乖下架.

醒目開學勳章

我仔成績不好,我一早打聽有邊間band 3學校,而校風好我,黃係我其中一間target, 但我還未接受到佢係佛教

P.s. 我係基督徒

回復 CrabPincers 的帖子

道選校風,宗教不需介懷,什麼教別的學校都唔會迫你信教,還讀少一科添  

我女學校上年有同學入左佛教黃鳳翎, 入精英班, 讀得好開心
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

宗教,係學校來說,上課並不太過說教,請不要介懷.主要教做人處事,導人向善.今天還見到有學生回校,其他學校,可能已約埋出來唱K啦.我阿囡今日都走左去以前小學既託管做義工啦,又可做功課,又吾怕壞.所以不要太自我規範,包容D便可.

醒目開學勳章

mielmiel 發表於 12-7-16 11:57
回復 CrabPincers 的帖子

道選校風,宗教不需介懷,什麼教別的學校都唔會迫你信教,還讀少一科添  :wahaha ...
Wakaaa,我係驚佢d 聖Xmas easter無甘多假放,而放佛教假

吓??原來驚呢D???

回復 ydoris 的帖子

Thanks for your valuable information.  But she seems not accept the branding of the school.  At this stage, it is very difficult to find a school with good branding and outstanding academic performance.  

考完PS1再叩門啦.點都要預左讀架.ADD OIL!!

醒目開學勳章

ydoris 發表於 12-7-16 12:28
吓??原來驚呢D???
啊,我係不係好另類。。你諗下,成家人放假,包括你家組,但自己要返學,當人地要返學時,自己又放假wor, 不過,我暫時未搵到一間校風比較好的band 3所以應該都係佢架啦,但學校主任話玫x崗,你又覺得點呢?

玫x崗~~~吾係化??早排我有有個同學教琴架,佢話有個學生攪大左人個肚....老老實實,妳標籤左佢,俾間幾差既學校都會好過佢啦..小朋友及大人要知道,做人處事吾係事必要人人一樣.我以前輪班工作,幾年都無紅日放,吾會同屋企過節,反而平日會珍惜一齊既時光...今日已放假,我2個囡都返左學去幫老師做野.政府一定有紅日俾妳,反過來睇,佢放BUDDISH既假,妳又要返工,咁又點呢?傻瓜來架,吾係另頖呀......哈!!

引用:Quote:ydoris+發表於+12-7-16+12:28+吓??原

原帖由 CrabPincers 於 12-07-16 發表
啊,我係不係好另類。。你諗下,成家人放假,包括你家組,但自己要返學,當人地要返學時,自己又放假wor,  ...
你可試吓上學校網頁會有school calendar 你click 入去瞄一瞄咪知囉!
老實講我都覺"黃"好過"嶺",因在灣仔區我相信佢哋收到B3學生不會太差,因通常是由幾間齋男齋女校原校升唔到而留出嚟,佢哋無論在學業品行都冇問題;反之"嶺"是由東區b3學生,佢哋啲成績就。。。。
𣎴過我自己都是天主教徒,要讀一間佛㪍學校就真的唔知奌咁!但你可叫小朋友比心機讀考好個校內試, S2 轉去band 2學校!

好開心,收到何東消息已註冊了,多謝各位意見

ydoris  公喜~~係阿囡帥妹啦..  發表於 12-7-17 10:39

回覆:CrabPincers 的帖子

玫瑰x 就真喺唔好啦,入咗去一定好易學壞,壞咗好多年嗱!佢哋讀書氣氛真喺「零」㗎!

引用:+本帖最後由+mielmiel+於+12-7-17+10:23+編

原帖由 mielmiel 於 12-07-17 發表

好開心,收到何東消息已註冊了,多謝各位意見  ...
Congra!

醒目開學勳章

ydoris 發表於 12-7-17 09:35
玫x崗~~~吾係化??早排我有有個同學教琴架,佢話有個學生攪大左人個肚....老老實實,妳標籤左佢,俾間幾差既學 ...
Wakaaaa, 我有時諗野會諗埋一邊既,希望還有時間追到上band2(其實成績係band2架啦,但加埋視藝就。。。。),如果不是就黃啦,我問過用家的家長,佢對學校的老師好有正面評價,對比另一間灣仔區band2, (佢兩個仔分別讀呢兩間中學),佢係prefer呢間,連我仔學校老師都叫我不好揀果間band 2

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 12-7-17 10:24
玫瑰x 就真喺唔好啦,入咗去一定好易學壞,壞咗好多年嗱!佢哋讀書氣氛真喺「零」㗎!

...
我印象中佢校風真係麻麻,但又奇怪老師suggest呢間

sakura65  果位老師都幾大整古。  發表於 12-7-17 11:34
‹ 上一主題|下一主題