用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有人可提供早年小六升B3中學, 但會考8A既新聞報導 ...
go

有人可提供早年小六升B3中學, 但會考8A既新聞報導 [複製鏈接]

如題, 想比囡囡睇, 鼓勵下
   1    0    0    0

我都想知

yicy 的帖子

星之子陳易希都係band3,雖然會考麻麻,科大都收呀!何凱琳都係band2中中,不過佢係資優,會考8/9A,入咗中大。

like_travel    發表於 12-7-17 09:21

khmama 的帖子

謝謝khmama.  急問khmama沙田劉百樂是否b2,因今天很多人說是b3,好擔心

khmama  band2尾, 校風就唔知, 你可以問下o的沙田專家.  發表於 12-7-16 22:17
杰杰媽媽  聽人講真係差左好多,想當年我係呢間中學畢業,當時係正中間BANDING.  發表於 12-7-16 20:43

識人派band 2,會考5A,轉國際學校,IB44分。我經常用呢個實例鼓勵女女,是人讀書,邊間學校都咁好。

中中唯一5A狀元
效謝婉雯立志行醫

(明報 2004年7月10日)

【明報專訊】今年唯一一名中文中學5A狀元,是青衣「中華基督教會燕京書院」中七理科生洪亮斌,繼兩年前憑會考6A佳績創造該校最佳會考紀錄後,今年再替該校創高考最佳成績。洪亮斌說,在高考期間曾因太緊張而「流過幾滴淚」,但終能咬緊牙根衝過難關。他以感染SARS去世的謝婉雯醫生為榜樣,立志做一個出色的醫生。

宗教推動懶學生脫胎換骨

18歲的洪亮斌,自言中四時曾經無心向學、懶惰及經常往卡拉OK玩樂,直至一名同學向他說出其缺點及說服他信耶穌後,洪亮斌整個人脫胎換骨,努力讀書。「平日需要上課的日子,我會每天溫習5、6小時,若放假時我更會整日手持書本溫習。」

今年暑假惡補英文

他現以中大醫科和藥劑學為首選的兩個志願,但高考及會考英文均只得D級,認為自己英文「麻麻地」,必須趁今個暑假惡補,所以暫不能鬆懈。對於近日尖子北上求學成風,洪亮斌坦言,早前北京大學、清華大學來港招生時,他亦曾面試,最後卻因答錯問題而名落孫山。但他不感可惜,並說北上求學的興趣不大,且不想與家人分離。

wingwing2009  嘩..我母校呀!  學弟好野!!!!    發表於 12-7-18 09:25

回復 cellon 的帖子

謝謝你們

我奶奶有個鄰居,  7年前應該係Band2生, 讀官塘福建中文班, 今年 A level 取得2A2C成績

like_travel    發表於 12-7-17 09:21

我第二個細佬讀一間當時係band 2的中學,中四發力,16分升中六,中七全級第一名,後來去左科大讀士木工程,出來做嘢左讀埋master,第三個細佬,有學習障礙,讀一間band 3 學校,佢好努力讀書,成績強差人意,我地當時又唔識點幫佢,但讀大學係佢的志願,後來係公開大學讀左個degree,所以只要唔放棄一定得的
‹ 上一主題|下一主題