用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 右腦記憶法
go

右腦記憶法 [複製鏈接]

有仔女學習右腦記憶法的家長嗎?對學習有用嗎?
   2    0    0    0
abc

係唔係要6000元得2堂, 小朋友蒙住隻眼可估到card 顏色和數字個間? 有冇人學過? work 唔work ,我睇示範覺得好神奇

只係聽過講座話開發右腦,利用圖像記事,可記下整副啤牌,整本字典…等,也可以用於學習課文及串生字。得唔得?唔知!有家長讓子女參加過嗎?
abc

哂左$16000, 效果唔似佢既講座咁神奇囉, 而且又要一次過比, 好就唔會要家長咁樣比錢法..

回覆:右腦記憶法

左腦主語言文字,右腦主圖像聲音,幾十年前心理學家已經發現,如果真的有辦法把記憶以圖像化大幅提升,甚至神化到如他們廣告所說,獨立於文字,教育界早已採用,而你小朋友現在背書就不是一段一段、一篇一篇背,而是一本一本背了。

我無上堂,我是自己睇書自學記憶法的。學懂方法後再自行內化吸收,再根據本身情況用記憶法教小朋友日文平假名片假名50音,不用1個月小朋友己記晒。有時都用這些方法教中文及英文生字。如果吸收到能活用方法,用來記中史都不錯,真的很快便記到,不用以前讀書要死記。至於Mind map 用來作文都不錯,等小朋友大小小會再教他。

JustAParent  對, Mindmap很多時候都用到, 不過, Mindmap其實不是右腦記憶法.  發表於 12-7-25 18:49
kaman488  我覺得Mind map真係對我小朋友幫助好大 !  發表於 12-7-25 12:51

我聽講座那間說分天才班及普通班。如參加天才班的話,需一次個付差不多四萬元; 說包識一種技能,如背一本字典或記整副啤牌…等。我沒有參加天才班,因為覺得一次個俾錢唔合理。因為每個小朋友都有差異,怎樣能保証一定學懂???每個月付款才對吧!後來,我幫小朋友報了普通班,不過學了一個月,覺得教的都是在重覆,於是停了。別的記憶班是怎樣的呢?
abc

maybo224 發表於 12-7-25 13:32
我聽講座那間說分天才班及普通班。如參加天才班的話,需一次個付差不多四萬元; 說包識一種技能,如背一本字 ...

又唔係要個仔做賭神, 記副牌來幹嗎 ?  

其實,記牌不難, 看大學時常打橋牌的同學, 都能把所有牌的位置次序記得一清二楚.  記一本字典, 中華詞典還是OED先 ?  我唔洗佢教我小朋友, 叫中心的人‎背一次給我聽, 我獎佢四萬大洋.

坊間無數保證課程, 由保你減肥十磅到保你小朋友IELTS 8分, 條文都很取巧, 只有一樣可以保證, 就是你付款, 保證你受騙.

囝囝mama    發表於 12-7-25 20:26
HaYi  funny !  發表於 12-7-25 20:05

回復 JustAParent 的帖子

越是保證,越靠唔住!
abc

roccolamar 發表於 12-7-25 11:57
我無上堂,我是自己睇書自學記憶法的。學懂方法後再自行內化吸收,再根據本身情況用記憶法教小朋友日文平假 ...
對呵, 我現都同小小mind map 幫個仔去作文/畫圖.. 不過始終細個, 冇太多data 在腦中, mindmap未能如大人的發揮, s聯想類記憶法我自學過, 都覺得有用的, 不過要practice多,  
右腦記憶除左bb時用閃咭個套理論(我大仔bb時用過) , 大左的小朋友是點學的 ? (應不是用普通聯想類記憶法  ?) 我成日覺得大左個腦開始多野, 靠右腦的記憶有用嗎  ?

引用:我無上堂,我是自己睇書自學記憶法的。學懂

原帖由 roccolamar 於 12-07-25 發表
我無上堂,我是自己睇書自學記憶法的。學懂方法後再自行內化吸收,再根據本身情況用記憶法教小朋友日文平假 ...
請問應睇邊本呢?我都想學下。另外有套六頂帽子思考法,係米同記憶法無關呢?

Cake111 發表於 12-7-25 20:04
請問應睇邊本呢?我都想學下。另外有套六頂帽子思考法,係米同記憶法無關呢?
  ...

六頂帽子思考法是訓練思考能力,是訓練橫向思維,用以評鑑故事或事件。

台灣很多記憶法的書,圖書館有一本幾好 - 全腦學習萬試通,其他我看的的書,有很多是直接在台灣訂香港書局沒有入貨,但除了這本書,我見圖書館都有其他很多的記憶法書只是你們沒有留意!有些大書局都有記憶法書,如果沒封口,可以打書釘看的。

‹ 上一主題|下一主題