用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

deleted...
   0    0    0    0

不論i位是否適合你兒,四月一早就派晒位,8/9月都開學,怕無位比你多一點。

1. 你囝囝是否可讀I位?這方面除了父母的意見外,更應問吓S位導師的意見。你囝囝可以排到政府既S位,其實已算不錯;私人既S位即使做得幾好,喺資源及時間上點都唔及得政府位。

2. 由於你囝囝正在讀緊S位,若要改讀I位,輪候時要重新排隊。

3. 任何改位申請,必須由專家(心理學家或合資格的兒科醫生)寫報告,證明A仔適合轉位。

fatpam  應該可用舊number排隊,不過唔知排幾耐先轉到,因今期已派完。  發表於 12-7-15 22:28

問導師同3T意見都中肯,仲有私人訓練導師,I定E各有長短,如果無工作,有時間跟訓練就E位,但I就應該快d排到。

回復 fandd 的帖子

一定要重新排過!因這安排是我最近聽社署既社工講既.

安排S位同I位, 主要睇你孩子的能力

回復 fandd 的帖子

是要重新排,但是排特快,因小朋友快5歲,時間緊迫(好似6歲就無服務)

你指的是特別安排,我指的是一般安排.

請問是否最近先轉為要重新排?

現在轉應該是太遲了, 要9月在i 位上課, 應該無位. 我仔仔上了2年s位, 之後再讀2年的i 位, s 位是貼身的服務, i 位就真是要小朋友有足夠的能力, 否則會更慢.
其實你可以繼續留在s 位, 再加上出面的課外活動去令小朋友有更多的社交機會(如果他懂的話).

ababymami  這是其中一個Option,事實上,現時都在做緊。  發表於 12-7-16 22:22
fandd  Strongly  agree!  發表於 12-7-16 14:56

我之前是I位轉E位的,據悉如我派了服務,之後轉,就要重新排,否則可用舊NUMBER排,據了解,5歲可插隊,因他們快上小學,之後就沒服務

fandd  agree!  發表於 12-7-16 14:58

近這一年S位的個別3T堂真是CUT小左好多, 可能係學生多左, 3T又唔夠, 有經驗又走出去教私人, 變成讀S位都要出去補課, 不過, 如果S位都咁小, 可想而知I位可能仲小, 因為S位已經係資源比較多, 咁I位只是有限的支援, 家長轉I位後, 可能要投放更多金錢&時間.

5歲轉位係比較難, 而且已7月, 現在轉要社工&心理學家評估左小朋友的能力, 而決定是否比你轉, 假使OK可轉, 佢會比你插頭位, 如有人中途退學, 就立即比你.

醒目開學勳章

ababymami 發表於 12-7-15 17:14
小朋友在主流幼稚園讀了一年,本年可以直升K2. 由於是A,所以想落重藥,俾佢入S位。想早入早出。當時對S位 ...

I位服務一定比s位少 我大仔讀緊i位 st一個月兩次 每次半小時 ot pt 治療師三個月先到校一次 評估及俾意見小朋友(即是冇service) 小組訓練就有但肯定唔係日日有  個別好似冇 家居訓練就俾足(家長在家做)

i位係當普通學生咁教, 冇乜特別照顧, 我大仔出面有隔week私人言語治療, 每星期一次私人感統訓練

我覺得I位係俾啲好輕微遲緩的小朋友就讀 或者 一些在S位已經執到好正的小朋友, 可以入主流學校讀書, 所以出I位讀一年, 幫助小朋友適應番主流學校既生活,  預備來年入主流小學

p.s. 我仔係發展遲緩 智力正常 只是遲緩 現在發展比同齡小朋友慢半年

況且, 每年學期中打後, 心理學家會落區, 睇下I位啲小朋友, 評估下佢哋既發展進度, 如果發覺根本進唔上個啲, 會勸呢啲小朋友入讀S位, 換句話說, 咁就白白浪費咗一年時間. I位應該唔會為個別小朋友加多啲治療及訓練時間.

我細仔自閉 大肌ok, 小肌差啲 行為, 情緒, 語言都有問題 今年8月入s位 我睇咗阿哥係i位的情況, 知道I位點運作, 我肯定細佬唔可以係I位讀, 因為I位根本冇乜資源幫細佬, 同埋兼收位老師其實唔係好瞭解自閉症架, 如果讀I位, 然後自己再加私人訓練俾細佬, 咁就要成日告假(因為I位係返全日), 重要比好多錢, 咁返I位嚟做乜? 咁不如讀普通位+E位, 再加私人訓練, 不過聽聞E位都CUT SERVICE, 因為好多人讀E位,

以上資料, 希望幫到你, 你自己考慮下

ababymami  多謝你的現身說法,我會再想想。  發表於 12-7-16 21:24

回覆:想大家一齊分析及分享一吓S位或I位的利弊

I 位老師有經驗,可以比 s位更加好,但可遇不可救⋯

回復 ababymami 的帖子

樓主,想問吓你點解吾打算重讀K3? 我正在思索著這個問題,想參考其他意見。

ababymami  因為有個細一年的手足,不可能兩個同時入小學,會產生自卑感。  發表於 12-7-16 21:30
ababymami  因為有個細一年的手足,不可能兩個同時入小學,會產生自卑感。  發表於 12-7-16 21:25

回覆:想大家一齊分析及分享一吓S位或I位的利弊

其實讀S 定讀I 應視乎小朋友邊方面弱,
S位雖然多訓練,
但如果小朋友大小肌ok,
基本上ot pt 的訓練是不必要的!
如果係社交同語言遲緩,
因為環境所限,
S 位有的training 反而對小朋友沒有很多刺激,
我小朋友在 S 位一年,
言語社交無大改善!
如小朋友情緒行為唔太大問題,
可以試I 位,
反之s 位較適合!

引用:近這一年S位的個別3T堂真是CUT小左好多,+可

原帖由 pocoyo123 於 12-07-16 發表
近這一年S位的個別3T堂真是CUT小左好多, 可能係學生多左, 3T又唔夠, 有經驗又走出去教私人, 變成讀S位都要 ...
原因是各大機構都發展私人服務,3T又難請,但私人、資助服務同時都要做,人就得咁多!最後唯有cut左d資助服務,無辦法啦!資助是無錢賺,私人服務就咁渴求!如果你係機構老闆會點諗?最後犧牲既都係我地小朋友寶貴既時間!

回復 Capricorn2521 的帖子

deleted

deleted...

如果你現在搵到普通幼稚園下午班, 你可於9月開學時, 同S位辛請下午早退去上普通幼稚園, 不過最多試3個月, 3個月後你要決定留下來(不過唔可以再返HALF DAY), 或者退學, 不過, 退學後係無服務啦, 一切會停止, 直到小學後由小學跟進, 這樣就算是無跟進, 也只是幾個月, 最多下學期去上一些私人訓練頂住先, 返正你一定上小學, 就算再排過都係無啦, 又或者比你好彩排到打尖又咪讀得果幾個月I位,.

如果你 排到I位唔要係可以, 留番在S位也可以, 只是你REJECT左一次I位, 咁你再要I位的話就要從新排過, 不過, 正如你只有一年的時段, 排得來都可能過6歲

ababymami  pocoyo 123 多謝你經常回答我的問題,現時唯有俾佢多些出去課外活動,多接觸小朋友。  發表於 12-7-16 23:49
‹ 上一主題|下一主題