用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 元朗東華三院盧幹庭紀念中學交流區
樓主: idos601
go

元朗東華三院盧幹庭紀念中學交流區   [複製鏈接]

701003 發表於 12-8-17 22:14
Class A整體程度較高
B班都唔錯ga

請問你的消息在那處得來的?
因有家長問了老師二班的成績程度是平均分配。

回覆:idos601 的帖子

問老師,一定係咁答覆你
返咗學之後,分別就會出現老師、學校對AB班同CD班各種要求都有分別!
A班特別要求高,過往曾有不少A班家長埋怨,老師要求高,老師會答:A班係學習能力較好的一班,要求自然係高少少!
而且收邀請信入讀的小朋友,大多數入A班,入唔到係因為自行填報咗普通話班
中一入學分班係靠食小六操練所得之老本,中學學習係靠小朋友自行吸收,精英班會越來越明顯
因才施教係合乎現實升U環境之良策!
lgt係一間傳統嚴謹的好學校,凡此類學校,作風都雷同

聽校長和老師在迎新日的內容, 如因材施教, 分班按英文成績, 奮進班等, 等同「拔尖補底」, 我認為是間接引證 701003 所講的可信情度很高。不過, A班有普教中, 唔明這句「入唔到係因為自行填報咗普通話班」。

2120 發表於 12-8-19 23:09
聽校長和老師在迎新日的內容, 如因材施教, 分班按英文成績, 奮進班等, 等同「拔尖補底」, 我認為是間接引證 ...

因C D班都有1班普教中,申請入普教中班ge人,入唔到A班,就要入另1班普通話班,唔會入B班

701003 發表於 12-8-19 23:53
因C D班都有1班普教中,申請入普教中班ge人,入唔到A班,就要入另1班普通話班,唔會入B班 ...

校長在迎新日的講解會上有地方使人誤解,有家長問副校長及另外班主任,清楚表明A,B班用普通話教中文科。

回覆:idos601 的帖子

我所知D班都係普通話班
我女ge同學入咗呢班。

701003 發表於 12-8-20 01:25
我所知D班都係普通話班
我女ge同學入咗呢班。

四班都有教普通話,但用普通話教中文就只有A、B班才有。

轉載於2012年 HKDSE,中學文憑試各中學報料區;2120家長的帖。

2120 發表於 12-8-19 00:12
今天盧幹庭校長家長日說的

HKDSE
2級以上 99.4%
4級以上 46.6%
通識 2級以上 100%, 其它科目高過全港平均
最好成績2位同學  4科5**+M2科5**+1科5; 3科5**+M2科5**+1科5+2科4
61.2%符合入大學資格
96.8%符合副學士資格

高考方面
合格率 98%
優良率 40%
93.3% 符合入大學資格
100% 符合副學士資格
最高成績 3A1B, 3A2C

另外, 2010年 (無錯係2年前) 會考有個考到 7A1B, 拔尖入了大學。

希望無聽錯, 如有錯漏請原諒。

引用:+本帖最後由+idos601+於+12-8-20+11:18+編

原帖由 idos601 於 12-08-20 發表
15號新生適應班時已知自己果班係唔係普通話教中文,今年中一D班肯定係普教中而且中一A班唔係普教中!歷年來普教中班,都非精英班!
一切事實等開咗學,上咗中文堂,邊班普教中自然明確

http://www.lktmc.edu.hk/fupload/stance.pdf

東華三院就推行國民教育科的立場

上了中文科, A班普教中。

8月銜接課時全英文, 由外藉老師教, 兒子話老師玩得幾癲, 兒子同其他同學貪玩好快投入全英語環境。抵讚 ! 不過, 開學後不是外藉老師教, 雖然都係全英文上課, 又唔敢講唔好。 但係自己留過學, 就覺得由外籍老師教, 始終發音,聽力,用詞都會較好。

亞仔話中文老師係唔識廣東話和英文, 一定要用普通話傾計, 覺得這個安排幾好。

有無其他家長可以分享囝囝囡囡上課情況。

今年開學禮校長講話

http://www.lktmc.edu.hk/video/th ... ;first_name=2012-09

DSE 有兩個五科 5**

DSE請問有多少人入政府資助大學?整體成績和其他BAND1相比如何?

按Video內容為

AL: 41個入本地3年制大學之學士或副學士課程
DSE: 62個入本地4年制大學之學士或副學士課程

試一下同白約翰比較:
http://www.skhbbss.edu.hk/Custom ... eId=21&nnnid=54

AL
合格率: 盧98%, 白96.1%
符合大學入學資格: 盧93.3%, 白92.2%
3A數目: 盧2個, 白4個

DSE
L2率: 盧99.4%, 白96.4%
其它無足夠數據比較

同趙律修比較:
http://web.clsmss.edu.hk/academic/public-exam-results

AL
合格率: 盧98%, 趙97%
符合大學入學資格: 盧93.3%, 趙95.6%
4A/3A數目: 盧2個3A, 趙1個4A,1個3A

DSE
L2以上: 盧99.4%, 趙94.6%
L4以上: 盧46.6%, 趙42.4%
符合大學入學資格: 盧61.2%, 趙65.7%

要所有中一生參加啦啦隊在聯校運動會。

練習得幾密, 重要五點半才放人。

我想問吓大家,妳哋嘅小朋友在盧幹庭返學開唔開心同埋適唔適?因為女兒今年升中,我都有留意盧幹庭,所以想問問大家嘅意見!
‹ 上一主題|下一主題