用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 取回註冊証要家長親身辦理嗎?
go

取回註冊証要家長親身辦理嗎? [複製鏈接]

有無人知道要去派到既中學取回註冊証是要父母親身辦理定係可以其他家人代辦呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

父母好D喎, 要簽名!

咁父母去唔到既話, 他人代辦嗎? (可否寫授權書等方法嗎......)

<<是幫朋友問的 ~~~急>>>

引用:有無人知道要去派到既中學取回註冊証是要父

原帖由 Creamyhouse 於 12-07-14 發表
有無人知道要去派到既中學取回註冊証是要父母親身辦理定係可以其他家人代辦呢? ...
我就寫定封信簽好名帶去,咁佢&#132423;問我係咪parent 喎

王子

我去年自己親身去

最穩陣的辦法是打電話去果間學校問下.

封授權書是非一般的授權書,不是你寫好一封信在上面簽名就可以。你一定要找一個在社會上有地位民望的人,例如:律師、小學校長、神父、太平紳士、民政處或者區議員都係一個途徑去宣誓並進行加簽。
:verycold: :verycold: :verycold:

我提議你最好跟學校聯絡以便將註冊日期延遲或提早,以便有足夠時間處理取回註冊証。雖然可能都係會未必得,學校未必會等你,但都試左先啦又或者學校可以先註冊後補交註冊証呢。
:verycold: :verycold: :verycold:

請問一般需時多少才能取回註冊証

引用:請問一般需時多少才能取回註冊証

原帖由 FISHMA 於 12-07-14 發表
請問一般需時多少才能取回註冊証
15-20 min.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ohnono 發表於 12-7-14 21:34
我提議你最好跟學校聯絡以便將註冊日期延遲或提早,以便有足夠時間處理取回註冊証。雖然可能都係會未必得,學校未必會等你,但都試左先啦又或者學校可以先註冊後補交註冊証呢。...

教育局規定:在八月三十一日前,中學不可錄取不能呈繳「註冊證」正本的學生。

‹ 上一主題|下一主題