用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 12/13 小一新生家長會
go

12/13 小一新生家長會 [複製鏈接]

今天去了12/13 小一新生家長會,知道學校對學生和家長绝對有要求,開始擔心阿囡能不能適應。
   0    0    0    0

回復 polarbearlee 的帖子

我都好擔心。

有冇睇過個4本暑期作業?都幾多頁㗎,大家早d開始啦!

仲有睇6本電子書呢!

時間管理真的重要啊!不過都要留時間比小朋友玩,始終放緊暑假嘛,九月開始小一我相信會幾辛苦。

一起努力吧!

想當年,升小一暑假,係咁做學校既暑假作業兼預備分班試,真係冇乜點抖過,做到嘔澱

回覆:12/13 小一新生家長會

不用擔心,凡事都是適應問題,只要習慣便好辧事。當然如想名列前茅便要盡力做到最好,真是一分鐘也不能浪費。:;pppp::;pppp::;pppp:

師姐們,

想請教是否升小一的暑假特別忙,定個個暑假都好多野做?z

早d有心理準備嘛:)

本人囡囡當年幼稚園畢業時英文程度只是正常幼稚園程度,而天神小一英文是教高一級,所以需要暑假其間提升英文能力,要囡囡在不足兩個月內有小一程度,於是當年暑假便過得非常繁忙,如果各位師妹英文能力足夠,便不會好像我當年那樣辛苦啦!只要適應左,升小二時就相對輕鬆得多吖

個家長會聽到我頭都暈呀~  我女都未有小一既英文程度呀~~

tak0clive  請問你點安排2個月內有小一程度??

我都覺得有D頭暈
唔明點解中間唔可以安排幾分鐘break

我覺得小朋友要好勤力,受教及能坐定定先頂得住。

不過我聽完個家長會,覺得學校是有心去幫每一個唔同程度的小朋友,當然付出的是自己。

大家比心機啦,好好珍惜呢個入學機會。畢竟少班教學的津校及一條龍band 1 津貼中學,真的只此一家。

升小二暑假只有4本暑期作業要做,不過為了來年繼續有好成績,就要好好利用暑假了!
‹ 上一主題|下一主題