用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班
go

小一留班 [複製鏈接]

不知如何同女兒講,因為佢既性格收收埋埋,有無媽媽可以俾啲意見我啊,其實佢好慢熱所以攪到等3次考試先發到力,默書由上學期個位數變成下學期平均80分架啦,但都攪成咁,我好怕打沈佢既信心啊。不過我知留班對佢有幫助的

vincher  那麼大進步,還要留嗎?仲細0者,目弟定d  發表於 12-7-19 23:55
   1    0    0    0

回覆:小一留班

mok_yan 的帖子

希望佢接受得到啦,佢7月出世的但佢由細到大都係一個慢熱的人,唉…我自己都估唔到現在讀書咁難又深!謝謝你

mercurycc  佢係細女留一年問題都唔大, 打好個底升上去係好事.  發表於 12-7-23 09:54

學校提出留班,還是你要求?
見過不少留班生,留班成效十分一般。
而且老師花較多注意力照顧小一新生,對於你女女,未必可以有太多關注。

mok_yan 發表於 12-7-14 01:40
不知如何同女兒講,因為佢既性格收收埋埋,有無媽媽可以俾啲意見我啊,其實佢好慢熱所以攪到等3次考試先發 ...

小一好少畀留班喎. 我有兩個小朋友, 一個上學期全級尾2, 下學期進步了, 全班前了數名, 都不用留級. 另一個一直全級第尾, 都不用留級. 一間係全港津貼超級名校. 另一個係地區名校.

你學校是否非名校? 畀留級通常是小朋友留級對佢地有幫助才會留級, 因為一個留級位好矜貴的, 即少了叩門位用. 你可不可跟學校談談, 是否一定要留級? 定係學校想你轉校? 雖然基礎好重要, 但咁細個留了級變超超大女, 對小朋友有一個LABELLING既後果, 影響到佢人生對自己的評價. 如果佢係9月至12月出生情有可原. 但佢7月出世就唔係咁好.

後記:我知你讀邊間喇. 1年級留級, 感覺上想你轉校多, 因轉校可讓小朋友重新適應. 但是, 現在才跟其他小一叩門找學校難極了. 咁你或者同學校傾傾, 是否可以不留級, 到2年級先再留.

你應該細心考慮是否留級, 因每間學校只有一次留級機會, 不防試升... 在暑假再幫小朋友預備小二課程..

wingjoan 發表於 12-7-14 08:26

100% agree to wingjoan, try try 試升 sin ... then fully used the summer holiday to prepare primary 2

In fact, during the summer holiday, I've already filled up full period for my daughter to learn about primary 2 course

Try try sin la ...

786 的帖子

我讀灣仔區都出名既學校,學位好緊的!

回復 mok_yan 的帖子

如果佢未pickup到小一既野, 都係俾佢留一年好d.
我家小姐插P.2, 都要一個學期時間先pickup到.

王國會長

mok_yan 發表於 12-7-14 01:40
不知如何同女兒講,因為佢既性格收收埋埋,有無媽媽可以俾啲意見我啊,其實佢好慢熱所以攪到等3次考試先發 ...

照計小一要預位比新生, 好少會留班, 反而上到小二三, 因或有人退學反而有位比人留班.
第3次考試結果如何? 如果已有進步, 不知跟學校講比佢試升再觀察下.

其他科ok嗎?默書平均有80都幾好,點解一定要留班呢? 係學校建議?

小朋友仲細,未發力,主科無唔合格,我覺得唔使留班,再睇下上到二年班既情況再考慮

嗯。。你覺得囡囡有需要同之後對佢有幇助既咪留囉,安慰佢其實打好個基礎第日考叻d都係好事黎。。人生漫長,唔在乎果一年半年時間丫。。。

‹ 上一主題|下一主題