用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞康怡and寶血
go

維多利亞康怡and寶血 [複製鏈接]

各位家長,請俾D意見,如題兩間幼稚園,邊間升名校命中率高?教學方面有何特色?我囡兩間都收,令我非常猶豫,請有經驗家長指敎?多謝先!

0    0    0    0

回復 Wlskhk 的帖子

it seems Victoria has better P1 results when compared寶血

回覆:維多利亞康怡and寶血

兩間完全吾同,維記行IB,語言強,但寶血有學卷

回復 AdrianChowB 的帖子

其實囡讀左寶血K1啦,就黎升K2。本身我就好喜歡寶血既氛圍,D老師校長好Nice,個囡都讀的開心。但考慮到寶血較傳統教育,唔想俾囡將來太大壓力。舊年12月報讀維記銅鑼灣K2,面試結果waiting list,點知尋日維記康怡分校突然通知入取左,要即刻注冊果種,好笑維記一主任打電話來竟讀錯我囡個名,睇黎中文水准麻麻。但一直聽聞維記升學率好,所以我就好猶豫。仲有大半年先通知入,感覺奇怪。

回覆:Wlskhk 的帖子

我仔PN  讀維記,他十分喜歡老師

你報銅鑼灣,咁係去in銅鑼灣定係康怡?
維記website有過去幾年,每間分校小一升讀學校的資料,你看看滿吳滿意,比較是否比寶血好?

始終有無學卷的學校教育宗旨有d吳一樣,有d家長又覺得用省回的學費去補習和學興趣班仲好,所以好難比意見你。不過,單是比較語言氣氛和presention skills,咁維記就應該高一線。

回復 Jane1983 的帖子

囡囡係舊年12月in左維記銅鑼灣,點知康怡尋日通知收,話銅鑼灣full晒。睇左小一派位兩間學校我反而心儀寶血。但我D朋友就話有錢一定係維記。。。

My girl was studying there before, very nice teachers and clean environment.  My little boy will study there again next month.

回復 Wlskhk 的帖子

想問下寶血一星期有幾多日英語及普通話呢?
Thanks!

維記銅鑼灣今年派位唔錯
‹ 上一主題|下一主題