用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一叩門??
go

中一叩門?? [複製鏈接]

我係band 1學生, 但只派到band 2學校, 仲要離屋企好遠, 所以依家去叩其他band 2 的學校, 但我到依家3日後都未收吾到電話, 我想問我仲有無機會? 希望之前有類似經歷的家長可以講下,  你地大概幾時收到通知? 我的屋企人非 常緊張, 如果有過來人講下, 有更多的心理準備.

仲有如果萬一真係吾得, 讀一年去插班, 又得吾得呢?  band 2插 band2, band2 插band 1, 有無人試過?

感謝萬分!!!
   0    0    0    0

Zomia 的帖子

你要講邊區才有人幫你的。
1叩1都有成功例子,加油!

醒目開學勳章

叩門唔清楚,不過我都聽講過考埋分班試先有學校收,至於去插班,有D學校係唔收插班生,你要留意.

要看看你是那一區,不同區有好大分別的,我是成功例子,band1尾叩倒band1 中,不過不是同區的,是跨區的,我是10號去叩門,11號去考叩門試,13號通知入咗。如果唔得的話我覺得去讀一年,考好D再插班,都可以呀!但要考全級頭十名,才有機會,因為我有一次去聽某band1學校的open day個校長講的:「今次入唔倒來唔緊要,你們可以在自己學校考頭十名都可試試插F2的!』

醒目開學勳章

中一扣門是很難的,如真的扣不到,中一比心機搞好成績和操行,中二更容易轉校,實際經驗之談。加油!

kathy_0246  yes:loveliness:  發表於 12-8-8 10:28
‹ 上一主題|下一主題