用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (沙田)基督or梁文燕好,請幫忙!
go

(沙田)基督or梁文燕好,請幫忙! [複製鏈接]

叩左兩天門,今天終於收到(沙田區)基督及梁文燕通知收仔仔,星期一可以註冊,真係好激動。
請幫幫忙比意見,哪一間較好?謝謝!
   0    0    0    0

回覆:smilingbb 的帖子

必選梁文燕啦

兩間是band2 中or尾,校風如何?謝謝幫忙。

elbar  校風 和 成績 基督 較佳。  發表於 12-7-13 22:46

請各位媽媽幫忙比點意見,星期一就要註冊,我好驚浪費左過機會,替仔仔選錯左,我真係個心好亂,謝謝幫忙!

兩間水平都差不多,有好亦有壞學生,既然這樣,如果是我會揀一間上學交通方便一點的,因上中學後功課及課外活動也多,節省點時間,如果二擇其一,我選基督。

基督有一班英文班,雙班主任,科目較梁校多D,最新中七高考成績都ok,有學生攞2A1B,(該生是由中一至中七就讀此校,如果呢2間我會選基督(利申:我保守過頭,自行第二選了基督),但我之前在網上資料及大女參加聯中饑謹見到該校學生,她回來告訴我D學生ok,我先選,不過無識人真正在入面度讀,所以真實情況就不可肯定,至於校風我眼見ok,梁校就無去睇過

我後悔過份保守中,希望你會選得對

還有,以校舍計,我覺得梁校好D,基督課室同禮堂好暗

tungyanmama,
好多謝您的分享,我也是不想後悔,所以想多聽取意見,希望在不好之中選較好的。

我隔離個哥哥讀梁,佢話讀得好開心,而且校風好好架,老師又好,去年入埋u啦。

其實真的各有利幣,前幾年我認識有個女仔在梁中五畢業,成績很一般,有問佢間學校如何,她說班裏的同學上課很噪,聽唔到書,但樓上那位認識的學生郤覺得間學校不錯,所以真係要睇學生本質如何,而基督書院-本人也曾見過在火車上一男一女穿著校服但行為親密到不得了,另旁人為之側目,但相信一定也有好學生存在,所以揀那一間分別不大。

以我所知基督書院是好學校,學校裡也有很多好的老師,而大部份老師也是基督徒。只要學生是有心想讀書,他們是樂意教導,當然最重要是學生中,總有一些好的學生和較頑皮的學生,仔仔女女要懂得選擇朋友。
我會選擇基督書院。

謝謝各位熱心幫助、分享,既然兩間不相上下,仔仔話中意梁文燕多D,今早已去註冊。
在此希望各位學生在新學年好好努力加油。
‹ 上一主題|下一主題