用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔2013年升中, 心急媽媽
樓主: wingfamily
go

仔仔2013年升中, 心急媽媽 [複製鏈接]

醒目開學勳章

wingfamily 發表於 12-7-24 19:58
回復 shystc 的帖子

原本悉意選田中,董中, 南屯官, 但有其她媽媽話 南屯官和屯官 換左校長唔係 "金" 好,

董中我怕就算抽奬幸運抽中,阿女都會讀得好辛苦,不會考慮的了
阿女暫時仍對成績不太著緊,真係要推吓佢才會陏半吓
若黎緊學習態度有改善&成績有所提升才會選譚中、田中
原來南屯官&屯官換左校長....看來又要8多一點了....要了解這2間的校風如何
我想還要留意定band2頭&中的中學校風

醒目開學勳章

wingfamily 發表於 12-7-25 09:34
回復 irisyan 的帖子

聽其她媽媽話董中全級考第10都無得叩門呀

叩門不太清楚...但我女小學,聽聞全級要3名內才有面試機會
前年有家長的小朋友每年考級10名內,在第一輪可選2間中學面試時
選董中連面試機會也沒有,浪費了1個機會

醒目開學勳章

grace_xian 發表於 12-7-25 10:45
我哋都係自己估估下, 大約數目咁多, 不過有時覺得如果是BAND1尾,
小朋友會好蝕底, 所以都係谷番上嗰成績 ...

agree....我怕我女會跌落band2頭,到時都無謂了
今年我姪仔就係九龍區,預計係band1尾,選校時先選了2間band1中學,跟住已經填band2...band3中學等
可是派了最後尾嗰幾間亂填的新界區band3中學,要不斷扣門...好慘
估計姪仔計埋最後呈分試,應跌banding引至....

like_travel  今年係比往年慘烈 ! 我囡學校有b2 學生以為自己係b1人, 結果派到30以外...  發表於 12-7-27 16:24

shystc 發表於 12-7-27 11:11
agree....我怕我女會跌落band2頭,到時都無謂了
今年我姪仔就係九龍區,預計係band1尾,選校時先選了 ...

有時填表也講技巧的, 沒運數咩叩門囉, 不要放棄

我親戚個仔都係,前日才有學校通知收咗, 但因為他是band2有band1學校收, 梗係退學去報到

like_travel    yr friend's son is so lucky !  發表於 12-7-27 16:20
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

係唔係全級考10名內呀!!! 自行面試都無得見 ??? 甘咪浪費了1個機會!!!!
但我上年有聽講座話只要係 A Grade 成績就可以有得見 ??

請指教

醒目開學勳章

grace_xian 發表於 12-7-27 15:56
有時填表也講技巧的, 沒運數咩叩門囉, 不要放棄

我親戚個仔都係,前日才有學校通知收咗, 但因為他是band2 ...

你親戚真好彩....
我姪仔一開始揾到間直資收,但想揾津校嘛....
in咗6~7間,過咗1星期都無任何消息,到最後揾到某人寫推薦信,先有間band2尾津校收咋
姪仔一路都無當一回事,但阿嫂就殘晒....

醒目開學勳章

wingfamily 發表於 12-7-28 14:12

yes....小四之前通常考全級頭三名內,偏偏小五&六就10名內
是否全A,就唔知了,連面試機會都冇,比賽攞奬都冇用
但應同讀邊小學有關吧!  可能我女小學非出名嗰幾間,所以門檻都高D掛
要8返自己間小學剛剛這1、2年選董中的戰況參考

引用:Quote:grace_xian+發表於+12-7-27+15:56+有

原帖由 shystc 於 12-07-30 發表
你親戚真好彩....
我姪仔一開始揾到間直資收,但想揾津校嘛....
in咗6~7間,過咗1星期都無任何消息 ...
我親戚的仔雖然成績差小小,但拿好多全港性獎,校際游泳冠軍,國晝都好勁。恐怕因為咁,佢間小學的聯繫中學最後都收咗佢

shystc  agree...校外活動出色也有很大關係  發表於 12-7-31 10:58
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題