用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔2013年升中, 心急媽媽
樓主: wingfamily
go

仔仔2013年升中, 心急媽媽 [複製鏈接]

curryson 發表於 12-7-17 11:01
回復 curryson 的帖子

好多人都係最后里年先發力.抽獎靠運氣,但冇實力的話,俾你入到讀不到,
都不知係好事定壞事了.所以實力才是最重要的,扣門睇的也是實力.

讚成 ! 以下有些真實例子 :

SPCC (Co-ed)
女仔, 當年憑小六全級第一之名成功被SPCC 取錄, 不過後勁不計... F1..F2...一路尋底, 最後中六都升不上, 現在在連鎖店當服務員 !

QC
抽獎入...跟不上, 最後做賣文具行街 (要洗樓既Sales)

我不是要打擊任何抽獎中左入名校既家長, 只想大家為子女加油, 不是入名校 = 發達, 同學們還須作出加倍的努力, 天比你luck 你也要做番d 野... 不要白白浪費這份上天賜予的禮物 !

bb86  agree  發表於 12-7-25 10:04
hongkeikei  為子女選合適的中學,重要過是否'名校'.  發表於 12-7-17 13:14
pangivan    發表於 12-7-17 13:11

wingfamily 發表於 12-7-16 14:54
回復 小時候 的帖子

我個仔唔金心就金入田中, 係我個C6話佢D同事仔女全部入董中 (唔知有無吹水), ...

今年升小六的學生在屯門區應該可以進取一些,因屯門和沙田在2013年升中學童減幅較大,中學有殺校危機.但亦要衡量子女的學習和應付壓力的能力.

唔駛甘心急,等埋今個星期五,新文憑試放榜成績,可能有部分學校會重新排位,來年升中選校有更多資料呢!!!

完全認同你講法, 全級考26/12x , 但我個仔講老師話全級1-30(100% 保證係Band 1 個 "Law" )
自己都驚入到(董中) 讀唔上 (考到先講)       . 個仔平時唔溫書, 自己比$$$人地同佢溫.
C6 話齋用金錢堆砌出來

回復 hongkeikei 的帖子

都唔知進取D還是保守D好, 希望佢第二次程分考好D再作打算

wingfamily 發表於 12-7-17 14:24

完全認同你講法, 全級考26/12x , 但我個仔講老師話全級1-30(100% 保證係Band 1 個 " ...

如果12x人一級,只有30名是band 1,只得25%左右b1比例,又真係唔係咁好喎!會唔會攪錯左呀?

一般新開未有升中成績的學校,政府比學校都有3分1即33%band 1生.
我個仔個間普普通通有4/50%,一些好d有6x%,名校個d成7/80%以上ga.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

sumheima 發表於 12-7-17 18:06
如果12x人一級,只有30名是band 1,只得25%左右b1比例,又真係唔係咁好喎!會唔會攪錯左呀?

一般新開未有升中 ...

唔一定,我唔知屯門或者其他區又是否一樣。好似九龍城區,10間8間名小學,私立有、官立有、津貼又有,比佢地霸晒d band 1位,你估其他d小學重有好多band 1位比佢地去分!街外人唔知以為入到九龍城的小學實冇死!誰知,原來好多學校有33%係band 1已經好好架喇。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-7-17 18:43
唔一定,我唔知屯門或者其他區又是否一樣。好似九龍城區,10間8間名小學,私立有、官立有、津貼又有,比 ...

我講個33%band 1學生比例是教育局為未有公開試(pre-S1)成績的學校,將其全部升中學生分3份,各Banding佔1/3,與真正派位時band 1學生能否入讀BAND 1位無必然關係.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

引用:回復+禮媽媽+的帖子 係呀!+唔係就唔叫心急

原帖由 wingfamily 於 12-07-16 發表
回復 禮媽媽 的帖子
你真係好心急!!你不如用呢個暑假+黎緊呢年,幫佢草多d旦藥,eg 提昇校內成績,攞多幾個學科or leadership, principal awards 之類。

王子

回復 sumheima 的帖子

其實我都覺得唔合理 "GA", 但當時我唔係現場, 因為C6拿成績表時老師同佢講你個仔考全級26屬於 Band 1生 (本校全級1-30 100% 保證係Band 1生),
不過個仔話老師比較保守估計,因為仔仔係精英班, 所以老師相對要求較高.

但以下是佢學校派位結果 :

皇仁, 華仁 - 合供 5人
妙法寺劉金龍中學 -5人
仁愛堂田家炳中學 - 22 人
保良局 - 合供 8人
陳瑞芝紀念中學 - 4 人
順德聯誼總會梁銶琚中學 - 4 人
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學-8 人

見到派位結果真係吹 "將"

LLMUMMY  出景 青松??  發表於 12-7-18 11:24

回復 LouBB 的帖子

對!
成績好才是王道.以其依家去煩讀邊間,不如諗下點樣幫仔提升成績.

To:grace_xian  
     我未試過問,我比較內向,不太主動同學校聯繫;不過學校搞升中講座時校長有提到我地學校的BAND1占學生比率;填表時我本來填得相對保守,班主任話我仔的成績可以進取D,最後我地入咗第一自願.所以我想如果想知道的,同班主任多D溝通,參加下學校的相關講座,應該會了解到的.

醒目開學勳章

回復 wingfamily 的帖子

我比你更急呢!.....我舊年已開始留意屯門區的中學
阿女2013升中,應為band1尾學生,暫屬意譚中、田中、南屯官、屯官
會睇埋黎緊2次呈分試去決定

回復 shystc 的帖子

原本悉意選田中,董中, 南屯官, 但有其她媽媽話 南屯官和屯官 換左校長唔係 "金" 好,

所以現家都唔知簡嘜好!!!!! 我個仔都係 Band 1 尾呀!! 有時間一切傾吓 la

hongkeikei  Band one 尾入董中會吃力d,田中可能岩d!!  發表於 12-7-24 20:38

可能派位理想不用扣呢!如有萬一,照扣啦,一試無妨!

wingfamily 的帖子

得56個小朋友派位其他果d呢?

回復 irisyan 的帖子

聽其她媽媽話董中全級考第10都無得叩門呀

curryson 發表於 12-7-18 11:18
To:grace_xian  
     我未試過問,我比較內向,不太主動同學校聯繫;不過學校搞升中講座時校長有提到我地學校 ...

我哋都係自己估估下, 大約數目咁多, 不過有時覺得如果是BAND1尾,
小朋友會好蝕底, 所以都係谷番上嗰成績先至係第一要做的事
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

wingfamily 發表於 12-7-17 14:24

完全認同你講法, 全級考26/12x , 但我個仔講老師話全級1-30(100% 保證係Band 1 個 " ...

我都係屯門區, 五年級學期尾家長日問老師 banding, 我仔學校老師話要考埋第二次呈分試先會講, 舊年已經精神緊張, 呢一年有排捱 (我自己)

回復 AnnieClarabel 的帖子

放輕鬆d,否則里一年會好難過,盡能力幫小朋友提升下成績,有好成績在手,勝算就多好多,其它的就聽天命了.
再怎麼緊張也於事無補,好好養足精神睇下是等到宣判日要去扣門,還是可以去旅行啦.希望是後者.^^
‹ 上一主題|下一主題