用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Band 3 中四要留班, 可以點??
go

Band 3 中四要留班, 可以點?? [複製鏈接]

Band 3 中四要留班, 本身都係hea住讀, 唔想晒時間重讀, 可以點??
   0    0    0    0

alulu 發表於 12-7-13 10:47
Band 3 中四要留班, 本身都係hea住讀, 唔想晒時間重讀, 可以點??

難道你想去另一間Band 3尾學校讀中五,然後又hea住讀完中六?為甚麼要Hea住讀?想去外國?不如現在去?

只係想報讀本地課程, 但必須完成中學畢業

回復 alulu 的帖子

It would not be a bad matter if repeating the course could lay down a good foundation for future study.

回復 alulu 的帖子

唔知樓主係家長定係學生,我想閣下是學生本人吧。

請恕直言,中四要留班, 可以點? 坦白講,選擇不多,即使有選擇也未必行出好途徑。問題唔係條路本身有無前途,而係態度可令你在已選擇了的路途上亦唔會容易行得出去。要知道行到這一步看似進退失據的是你自己吧。你唔會而家先知遊戲規則卦?你自己都認係hea住讀,難度你認為hea住讀會有奇蹟嗎?

如果不能裡裡外外改變態度,我覺得任何路途分別不會太大。如能改變心態;即使留班又好,轉校又好,海外都好,條條路亦可海闊天空。

積極返少少,唔求高分,求合格好無?
到時你完成中學,想讀乜都可以報,何苦因為HEA而誤了前途?
不要逃避啦。
閣下簽名檔已刪除, 按本討論區基本版規,禁止: 暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片,字句,超連結。

老實講,BAND 3 中四還要留班,學業程度有幾高,有無想過?得罪講句︰可能中三都未有,勉強升中五,就算肯努力也努力不來,因為根本跟不上,讀完中六,考完文憑試,也等如無讀!即仍是中三程度(或未到),想讀一些文憑試後的課程?人家肯收你讀也讀不上,只是浪費金錢和時間!
所以如果不想浪費時間,一是索性退學找工作。
一是學零分博士呂宇俊,他當年會考後知不足,重讀中四(他雖然已完成中五),你未讀中五,有機會重讀中四算是省了一年。要加十倍努力了!

‹ 上一主題|下一主題