用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS 叩門筆試
樓主: like_travel
go

MCS 叩門筆試 [複製鏈接]

回覆:basbyy 的帖子

Basbyy 你女女派左去邊間?有無一、二個同女女一齊升去同一中學?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

basbyy 發表於 12-7-14 02:54
小女今日亦有出席筆試,我等接女時數過,大約有70人應考,其中大約有15-16個 MCS 學生!!其實外來家長有 ...

basbyy, 請問你囡囡係咪讀民小架,點解我囡冇得考筆試and面試? 咁咪即係我囡衰咗???
但係校務處明明講咗民小學生全部一律冇得考筆試、冇得面試嘛...
今朝打去問,校務處都實牙實齒話冇民小學生考過筆試或面過試... 佢係咪耍我?

引用:Quote:basbyy+發表於+12-7-14+02:54+小女今

原帖由 gotk 於 12-07-14 發表
basbyy, 請問你囡囡係咪讀民小架,點解我囡冇得考筆試and面試? 咁咪即係我囡衰咗???
但係校務處 ...
人地講緊maryknoll convent wor.  你以為民生書院 ?

今日有同學順利考入. 今日面試, 星期一才有得註冊!
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

引用:今日有同學順利考入.+今日面試,+星期一才有

原帖由 龍舌蘭 於 12-07-14 發表
今日有同學順利考入. 今日面試, 星期一才有得註冊!
You mean 民生 定 Maryknoll convent?

龍舌蘭  MCS  發表於 12-7-14 21:55

大家不用疑惑,所有新生都是12號早上去註冊的。我當日在壁報板見到的name list ... 有5張 ..頭四張人數總數是 135人,我女話全部是同學來的。第五張name list,有36人,是外來生。
我女去註冊時見到少了一班同學,都有些唔知點的感覺。

今年小六畢業生,無記錯的話,是186人。

點解有135個,唔係128個嘅!

回復 wykman 的帖子

不要混淆了中學承諾收的小學校內排名頭128人,與現實上根據派位機制最後產生的收生人數
首先,中學部可自行收生階段收人,但不肯定收了多少。
其次,統一派位中,中學先收99名直屬小學生,請注意,此99人並不等於校內排名頭99人,而是校內band 1學生中,按隨機號碼先後而定。此外,甲部有2個位,乙部有11個位,假設此13個位都落在小學部學生手中,即99+2+11=112人。我們註冊時見到本校生有135人,135﹣112,推斷自行時,中學收了23名本校生。

以上純屬我推測,有錯請指正!

gotk 發表於 12-7-14 15:02
但係校務處 ...

我囡囡讀 MCS,唔係民小!!

SaBB 發表於 12-7-14 10:50
Basbyy 你女女派左去邊間?有無一、二個同女女一齊升去同一中學?

囡囡派左去培道,都有幾個同學仔派左去架!!其實我同hb都無所謂讀邊間,我地覺得佢讀培道可以玩好多課外野,唔會好似 MCS 咁大壓力,而且我同 HB 都諗住中三 OR 中五送佢去英國,所以好想佢享受中學生活,不過係個女好想好想反去讀,所以我地先幫佢報考筆試!!

MC1128  祝你女兒在新環境一切順利!  發表於 12-7-15 12:29

回覆:MCS 叩門筆試

但無可能個2+11全落入MCS小學學生手中,so 我相信自行收多過23個。(135-99-6(估一半入返本校生)=30人(推斷自行時,中學收了30名本校生)
MCS 收返135out of 18x 已經好好,聽港島區MMS家長講都係收返MPS 8x 個

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 發表於 12-7-15 12:17
但無可能個2+11全落入MCS小學學生手中,so 我相信自行收多過23個。(135-99-6(估一半入返本校生)=30人(推 ...

其實以我理解,校長話同中學部校長協意梗收128個意思,係自行會生時收29個,在直屬學額99個,呢兩個數係佢地可以決定到,而而家總數收到135,咁即係非保留學額中11個位,MCS 學生佔左7個!!

mary2000 發表於 12-7-14 23:18
回復 龍舌蘭 的帖子

13日早上考筆試的有77人,號碼從100編排到177號,13日下午通知面試,今天早上全部面試 ...

應該唔關挖角事,因為挖角只係令 d 可能唔可以直升到學生升到咋!!以我所知,每年會留9個位比留班生,而今年好似無人留班,所以有9個位,另外有1個學生移左民,應該係TOTAL有10個位左右!!!可以留 MCS 中學部同學仔事比心機喇!!!

wloi 發表於 12-7-14 23:02
大家不用疑惑,所有新生都是12號早上去註冊的。我當日在壁報板見到的name list ... 有5張 ..頭四張人數總數 ...

因為 MCS 係津校所以要收一班外來生,咁賽果好合理!!

Quote:wloi+發表於+12-7-14+23:02+大家不用

原帖由 basbyy 於 12-07-15 發表
因為 MCS 係津校所以要收一班外來生,咁賽果好合理!!
very detail n fair comment !

mary2000  恭喜!心想事成啦!  發表於 12-7-15 12:59

MC1128 發表於 12-7-15 08:23
回復 wykman 的帖子

不要混淆了中學承諾收的小學校內排名頭128人,與現實上根據派位機制最後產生的收生人數
首先,中學部可自行收生階段收人,但不肯定收了多少。
其次,統一派位中,中學先收99名直屬小學生,請注意,此99人並不等於校內排名頭99人,而是校內band 1學生中,按隨機號碼先後而定。此外,甲部有2個位,乙部有11個位,假設此13個位都落在小學部學生手中,即99+2+11=112人。我們註冊時見到本校生有135人,135﹣112,推斷自行時,中學收了23名本校生。

以上純屬我推測,有錯請指正!

唔介意我優化一下你的解釋嗎?MCS對小學作一個收128人的承諾,無錯是比港島區的M更有人情味,由於學校不能控制甲部不受校網限制及乙部非保留位收幾多本校生,所以必須在自行收一個接近值的本校生人數,因為MCS有10個留班位,在自行階段時應該仍然未知確實留班的人數,相信不會多,所以預留4個位巳經play safe,再預留另4個位給各方友好不時之需,即是有2個留班位可以做調整,假設最差情況:甲部不受校網限制及乙部非保留位收不到本校生,128 = 27 + 99 + 2 ,自行必須收足27位本校生,即是自行本校生人數=27,自行外來生人數=54 - 27=27。到統一派位時,甲部抽本校生機會甚微,所以假設甲部收2位外來生,乙部非保留位:九龍城區校網抽中3位外來生、黃大仙區校網抽中4位外來生,合共收 27 + 2 + 3 + 4 = 36位外來生,另一方面,乙部非保留位:九龍城區校網抽中11 - 3 = 8位本校生,加埋99個真屬保留位的99位本校生,到目前為止,合共收 27 + 8 + 99 = 134位本校生,家長話第103名可以補位,即是用1個留班位補俾佢,所以加埋有135位本校生,此時只餘9個留班位,9 = 真實留班人數 + 友好需要 + 考筆試面試的叩門位 ,最佳情况(如果無人留班又無友好需要),叩門位 = 最多9個  !

MCS小學小六全級有186人,假設Band1人數 = 150人,有14人於真資或其他途徑一早離場,MCS 收本校生有135人,加埋離場的14人 ,合共149人,即是話只有一位Band1生不能歸隊,可能她是第129名或以上,咁學校都算是實現了其承諾。以上純粹個人揣測,唔好又話我有惡意,最多話我多事好喇!

1   2   3   6  8

‹ 上一主題|下一主題