用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS 叩門筆試
樓主: like_travel
go

MCS 叩門筆試 [複製鏈接]

龍舌蘭  : 係入左去都讀到 "死下死吓" 既意思 !

like_travel 發表於 12-7-13 15:28
請問咩係「128」這條天與地的分界線 ?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2413147&extra=page%3D3&page=1

MCS 2012-2013的直屬保留位有99個,即是保證其直屬小學有99人可以直升中學,無論這99人屬Band1定Band2。

like_travel  人芸"亦"芸  發表於 12-7-13 15:57
like_travel  I C. 咁即係同我囡傾計那幾個MCS同學所講既同事實有出入....又可能係人芸六芸 . 唔知邊個真  發表於 12-7-13 15:42
1   2   3   6  8

redkoni 發表於 12-7-13 15:22
嘩!放到啲字咁鬼大,真係想我俾人...插...    佢哋連自己直屬中學個機制都唔明白,唔怪得會相信「128」這 ...
redkoni:一向很尊重閣下,但何必執着小朋友被引述的幾句話?不管她們或她們的家長對直屬中學派位機制的了解有幾多,事實上,她們並不在99人或她們理解的80幾人內,我認為這並不重要,重要的是,她們不放過機會,盡最大努力爭取自己的希望.
MCS中學除了按政府直屬中學機制收生外,與小學之間,的確有一定的理解和協定,不管統一派位結果如何,只要校內排名128,中學都能運用酌情權收生,到底內裏如何運作,我的確不知,但這套運作機制,對家長而言是利多於弊,否則,家長未到派位當日,仍要擔心自己女兒的去向。

我感受閣下的文字間,總帶點譏諷,我真的不明白原因何在,或是我過敏了,得罪莫怪,也希望這幾句話不要被誤會是插人。

like_travel  MC1128 : REDKONI 唔係想譏諷任何人與事,不過人總是感性的, 佢都係代小朋友讀書辛苦"慎" 下唶! 絕無惡意 :loveliness:  發表於 12-7-13 15:56
redkoni  你講得啱,我有時好主觀,改不了,恕怪我不能做一個完美的人,但有時我清醒番又會收儉一下,我應該更照顧別人的感受,唔好意思!  發表於 12-7-13 15:50

回復 MC1128 的帖子

很高興在這裏能有理性的討論和交流!

redkoni  MC1128:我EQ係低啲,不過清醒番大都接受理性的忠告,多謝你高抬貴手就真,唔知點解一講到MCS小學就好似係自己讀咁肉緊,家長們唔好意思!祝好運!  發表於 12-7-13 16:24

BallBallMaMa 發表於 12-7-13 15:17
因為頭十幾個去左DGS ma

頭十幾個去咗 dgs 絕對有可能
但條數唔應該係咁計
接受咗 dgs 嘅 offer 就唔會仲排晌 mcs 直屬條龍
佢哋已經唔屬於派位嗰 99個直屬位機制
除非嗰十幾個都係派位公佈前後補入 dgs or 其他學校同埋跟住放棄入自己直屬囉

(今早 8:15 MCS 叩門筆試, 眼見起碼80人獲應邀參加, 知道不是每位申報叩門者都獲邀請參加, 但奇就奇在眼見很多本校小學部既學生都來筆試....,)咁即是10号派位日,是否立刻去叩門? 有否deadline日子和人數限制?通知筆試是即日定用電話?請告知,thanks

中學部只會收回小學部最多128名的學生所以第129名之後的就不合收了,所以如果派唔到佢地希望可以叩門入返!祝佢地好運!

回覆:MCS 叩門筆試

(眼見很多本校小學部既學生都來筆試, 既然MCS 中學當日唔收, 証明這些學生成績表現未達標, 何解今天又可以被邀參加筆試 ? )---上不回中學部,不代表她們不是band 1,只是中學收不了所有小學部的band 1生,中學今年收前128個小學部-->由第129名起後的所有band 1生與其他小學一同抽,隨機號碼前的抽中,但不代表抽不中的成績未達標,例如:第143名抽中,但第129名抽不中,大家都是band 1生,這就是第128名與第129名「天與地」的分界線。

(有朋友成績幾好(Top ten)但就不被邀請 ~ )---如今天筆試人數有80人,假設有一半是從小學部來,會否是因為餘下的一半考生是Top five? 所以此Top ten學生不被邀請?你知道其他考生的成績\專長嗎?能判斷這位Top ten學生比其他扣門的學生好嗎?花時間扣MCS的,成績也有番甘上下,否則入到也讀不上。

每年也有很多尖子投考海外大學落敗,不是他們不好,學位有限,學校需取捨。

因為政府規定如果有直屬小學的中學,中學部只可收回85%的65%的小學部學生,所以一定收唔足,第129名後至150的當中可能都係band1架,校長話band2係好少數,而band3一隻手都數得哂!

回覆:MCS 叩門筆試

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

問題係mcs第129位同學既成绩是否比其他學校top ten 既同學好?that is my question. Agreed 樓上有人話他們有special talent 這我沒異議。

我無意批評家長的理解是否正確,不過,以我所認知的直屬保留位機制,學校要操控收大約 128位直屬小學的學生巳經不容易,還要操控名次必須在第128名或以下是有難度,要做都唔係唔得,我有時間可以舉些例子解釋一下。還有一點,自行收生學校就話有得揀啫,統一派位是用教育局個電腦抽籤,MCS的99個直屬保留位,學校是不能夠以名次去揀學生,這點你們似乎誤解了,所以我說操控是有難度。

1   2   3   6  8

mcs係咪真係讀得好辛苦。
印象中有人講過小學部90分才叫合格,中學部是否一樣?
會否有人讀吾上而被勸退?

Yanamami  中學d mami 話relatively舒服過小學.  發表於 12-7-13 23:44
Yanamami  90分先係A grade.  發表於 12-7-13 23:42

小女今日亦有出席筆試,我等接女時數過,大約有70人應考,其中大約有15-16個 MCS 學生!!其實外來家長有所不知,小學校長三番四次remInd家長唔好求佢寫推薦信比任何學校,佢係一封都唔會寫,佢成績當日,最少講6次唔駛side時間求佢寫信!!!所以MCS係無分前後門架!!而MCS小學做得最好一樣野,係每個學生都好愛自己間學校!!小女自問成績一向麻麻,但六年間從來無比人歧視,過係好開心校園生活!!小朋友梗係想同返自己D同學一齊升中喇,當佢知道自己派唔返中學時,佢流眼淚而家仲我心中滴緊!!我相信今日去考筆試MCS學生,大部份係小朋友意願,而唔係家長意思,以我來說,辛苦左六年,真係怕怕喇,但為左尊重囡囡意願,幫佢盡多次力喇!!

回復 MC1128 的帖子

我絕對有同感!!

以我所知今年有8個去左DGS (唔一定係TOP 8,但成績一定係彪青果D),兩個去左 ST.PAUL.

我囡都好鐘意MCS的校園生話,能夠同小學同學一齊升返上中學部超䦕心!.

我囡都好鐘意MCS的校園生話,能夠同小學同學一齊升返上中學部超䦕心!.

wykman 發表於 12-7-14 07:50

MCS 不單只是一間好有温情既學校,中學部校長也是一個親力親為、實事求事的好校長。入到去讀真是一份恩典!

‹ 上一主題|下一主題