用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門彿教沈香林紀念中學
go

屯門彿教沈香林紀念中學

唉! 我住左屯門十幾年都未聽過呢間學校,偏偏阿女就派左呢間都唔知點算,阿女係讀英小,去叩門又未有結果。有無人清楚呢間學校banding同校風如何?

janet_yk_ting 發表於 12-7-13 09:58
唉! 我住左屯門十幾年都未聽過呢間學校,偏偏阿女就派左呢間都唔知點算,阿女係讀英小,去叩門又未有結果。 ...

呢間野係大興.......咁多年校風唔係好得, 前排比人放上youtube (唔係好野), 叩門吧 !  
btw, 你亞女係唔係讀區內唯一的直資英小 ?

放乜起youtube, 有無條link? 阿女成績唔多好,叩左2間直資都唔收

回覆:janet_yk_ting 的帖子

呢間應好耐喎,我一早聽過,卄年前。但我吾係屯門區,所以冇留意這間消息。

janet_yk_ting 發表於 12-7-13 10:41
放乜起youtube, 有無條link? 阿女成績唔多好,叩左2間直資都唔收

舊年睇既... 你試下上youtube search 下, 幾個女同學蝦一個.
你有無試下 "梁植偉中學"  (湖景), " 仁濟二中 " (青山村) ? 我個人覺得梁植偉會好d.

好似band 3 去新生命叩門

但係我起BK1搵到11年8月有下面D資料喎,唔通今年降左呢
2010排位        學校        英中/中中                  校網     BAND    官津/直資    男/女/男女        宗教        中一班級        6科14分百份比   中一數目
211        佛教沈香林紀念中學        中中  屯門區   2B         津貼              男女       
                 佛教        4        21.60                  136

点解覺得梁好D,可否分釋一下,整体我觉得仁好D,环境好,留校lunch,不用讀佛。老師有爱心

沈都係留校lunch

點解唔報外區直資呀! 有很多選擇!

試下加密唐賓南, 呂祥光, 梁植偉.
呢幾間鍾意我地學校學生.
最緊要你想唔想小朋友讀中中, 唔係可以試下直資吧.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

乜呢間唔好咩? 我朋友係呢間, 佢在大學係1st hon畢業, 佢細妹又係呢間讀, 依家係精算師喎.....

其實任何一間學校都可以出到好學生.....

沈香林bnand幾?

試下美孚唐乃勤初中書院吧.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

如果係考得頭果批咪好,中間或之後果d,感覺就....

janet_yk_ting 發表於 12-7-13 10:41
或一試以下中學:

資助唔駛諗,全院滿座。李國寶收左表冇得面試冇機,因大把人比佢揀,見到嘅都有陳守仁同喇沙!聽日去試宏信,不過唔知宏信係band幾同校風?