用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 La Salle vs WYK
樓主: Danal
go

La Salle vs WYK   [複製鏈接]

回復 miffy 的帖子

在yahoo blog已跟你分享過。

我覺得小朋友本身的學習態度、在校的個人經歷,都會影響家長對學校睇法。
Discuz!

miffy 發表於 12-8-1 09:25
其實好多家長對九華都有疑慮, 究竟係唔係好似ek上講得咁差??

兩年後, 我仔都有機會入讀九華, 我其實都好 ...

過往 增值表現 都具參考性

miffy 發表於 12-8-1 14:50
咁睇黎男拔都應該好差, 唔藉得讀。不過唔緊要, 個個唔讀, 等我仔去讀, 比我仔去受晒喇。

拔萃男書院 - “ ...

Miffy,

名直資學校唔係咁易入, 就算有實力、有錢, 都係唔夠, 重要有人面, 而且收生冇標準。反觀津校有規範, 比較公平合理。

like_travel  cannot agree more!  發表於 12-8-26 21:53
miffy  無錯, 一定要有突異功能就真  發表於 12-8-1 17:49
catcatmom  男拔中一向外收生, 係睇技能, 成績叻好多都唔收. 跑步, 游泳.....叻,  甘本係佢走來同你簽約.  發表於 12-8-1 17:40

CEICEIMAMA 發表於 12-7-27 12:37
不少top 20% 學生抽唔到華仁而入左聖芳濟, 呢個都係聖芳濟成績彪升原因之一。 ...
其实九龙华仁和九龙圣芳济纯论学业成绩那一所较好?听说圣芳济的成绩也不怎么好。

‎1. 聽說有某校資助他的合唱團往美國參加比賽, 拿了兩個金獎, 其實係眾多參賽隊伍中的第2名及第8名。某校花費了過佰萬, 資助了70多人, 其中有10來人是舊生, 每人只需付9仟多元 (聽說其他學校參加的同學要付每位2萬多), 就可以來回坐國泰最新經濟客位, 包食宿。真是超級享受, 難怪有分參加的都大贊領導有方。有老師說這都是舊生捐助的, 但為什麼有老師在出發前仍忙著籌款? 隨隊出發的領導又有否接受資助呢?

2. 聽說同是某校的田徑隊, 共佰多二佰人, 因為某校領導拒絕撥款數萬元而不能在校際田徑賽決賽前到國內集訓。最後只有幾位隊員自資隨某校對江的兄弟出發到國內去。有幸某校的田徑隊在拼盡下獲得留級, 但領導卻沒有留下來跟田徑隊戰至最後一刻。

3. 聽說某校的領導早在2月已辭職, 並於6月落實, 為什麼還要在落實辭職後, 合唱團出征美國前強迫學生交妥冷氣費用? 不是因為出征而有一點手緊吧?

4. 聽說某校領導的監督, 在他的馬仔辭職後, 仍四處說他馬仔其實是一個好人, 只是行政手段有問題。聽說潛台詞是: 因為是我請他來的, 所以肯定沒有揀錯人, 現在他因家庭理由離開, 我就讓他去吧, 回到他的母校去。聽說他母校的師生已收到監督的指示, 接仔回家。

回復 CK66 的帖子

1-4的某校,是否同一間?等我們作茶餘飯後的娛樂 - 猜猜看.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CK66 發表於 12-8-23 18:30
‎1. 聽說有某校資助他的合唱團往美國參加比賽, 拿了兩個金獎, 其實係眾多參賽隊伍中的第2名及第8名。某校 ...

一講錢銀,就最容易失感情,我反為有興趣某校在新領導下在學術領域上有甚麼發展。
:verycold: :verycold: :verycold:

見到你地對華仁咁多劣評 我又發表一下意見啦~
我個仔在華仁升F2, 老師同校長每一個都好用心教佢地, 確實係付出唔少心機
以我個仔為例, 我見我班的老師全部都對佢地好好, 好勤力,
所以我見到你地既意見我都覺得好奇怪
由其事今年第一年少班教學, 我相信華仁會有唔錯的成績 比D時間佢佢一定會做得好的 校長只係來了幾年你想佢可以點
你話要考入黎都唔係容易的事
仲有家長話唔會揀華仁
但華仁唔係你話揀, 就會入到咁容易law~
就算比你咁lucky大抽獎入到來 入面都仲有好多叻人的~
睇到你對華仁的睇法, 我真係替老師好唔抵law~
佢地好用心教你地又知唔知 佢地狂操佢你地又知唔知
華仁唔止係睇學術, 佢地當學生係自己個仔一樣
你地咁樣惡意批評佢又幾唔公平呢!
唔係間學校谷到學生爆曬先叫做叻~唔係要law曬全港獎項先叫叻~
佢每一個學生都係公平咁對待
咁先係一間好學校
唔會同你分 好或差 咁先叫一間學校, 教育, 明唔明呀?????

miffy  不過ek真係好多人豬up, 我都係半信半疑, 聽完你咁講, 真係放心晒  發表於 12-8-27 10:10
miffy  果d評語又真係令人好擔心, 因為係小朋友嘅前途  發表於 12-8-27 10:09

我兒子將於9月升中一, 有時在討論區描述校內情況, 腦中會畤常反問自己,
為他選校是否正確,擔心學校給孩子的自由度是否太高, 而令他的成績鬆下來,
多謝真正家長發表的正面意見,舒緩了心中的疑慮!

回復 Blueblueskysky 的帖子

別人評論真假難辯,相信自己判斷,再小心求證。
建議往九華分頁,直接問用家,會接近事實。

Snakemama    發表於 12-8-26 16:36
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Wah Yan is a very good school but I think that it should catch up with the academic performance with other Band 1A schools.

The 62.7% 3322 passing rate is just an extraordinary average one:

http://www.wykontario.org/wykaao_doc/documents/Message.pdf  

回復 Blueblueskysky 的帖子

現今做父母真惨,高小時要為子女備戰呈分試,面試,又要搜集各中學資料選校,到派位後又怕自己選錯學校,真是誰憐天下父母心。

miffy  無辦法, 誰敢拿自己小朋友的前途途來教飛??  發表於 12-8-27 11:11

回覆:piagetmum1 的帖子

我始終相信還有三斤釘,套用股票術語,會買貴,唔會買錯。

只要看國民教育課,誰會走出來撐? 大部分是教會學校。

‹ 上一主題|下一主題