用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 鄧鏡波學校(九龍)交流區
樓主: helenting
go

鄧鏡波學校(九龍)交流區   [複製鏈接]

請問由中一就是否要讀以下科目嗎? 有15科呀~
Religious Studies,
English Language,
Chinese Language,  
Mathematics,
Science,
Physical Education,
Geography,
Liberal Studies,
Chinese History,
EPA,
Design & Technology,
Computer Literacy,
Visual Arts,
Music,
Putonghua

望回覆~

回復 cmvfamily 的帖子

暫不用讀EPA

回復 bb613 的帖子

謝回覆~
很多科目呀~讀起來吃力嗎?

其實只有中、英、數、SCIENCE 常有功課, 其餘不多。
亞仔HEA住讀, 不太辛苦,成績當然一般, 中學要自律, 不能管太多, , 真係奈佢唔何!

其實我都唔覺得亞仔讀得好辛苦, 因為真係唔多功課, 同埋好agreed  bb613, 中學真生真係要自律, 唔可以下下俾人話住黎讀書, 就算我不停話, 亦唔代表亞仔會聽, 最緊要係自己要俾心機努力~~

好快就要考試啦, 大家嘅囝囝要俾心機, 加油吖!!!

回復 bb613 的帖子

bb613: helenting:

謝謝你們的回覆~
雖然我阿仔未升上中一,但我已有好大壓力,好驚他功課跟不上,因為他現時成績談不上好,升上中學,程度更深,若果跟不上,就更不想讀書。
又好驚他會學壞。
鄧鏡波校風好嗎?

回復 helenting 的帖子

helenting:

完全同意, 再哦佢, 又嘈交, 就快考試, 希望仔仔自律, 勤力小小, 屋企人幫唔到D嘜, 靠自己啦!

cmvfamily:

小學五六年級, 我壓力也不小, 因我有兩位小朋友一齊升中, 填表要選60間中學, 頭暈,胃痛兼失眠, 現在你的心情我絕對明白, 放鬆D啦! 自行選兩間心儀而合自己程度的.

上了中學, 科目多, 自己巳不能再教, 同仔女講讀書是靠自己的, 別人幫唔倒D嘜, 一分耕耘一分收獲, 希望仔女明白.

鄧的校風不錯, 中一迎生會有家長話, 入了鄧, 讀唔成書, 也唔會學壞, 我都放心些. 校長也說鄧是一間嚴的中學.

亞仔讀了四個月, 也沒說學校有甚麽不是.  眼見他少了發脾氣 , 做齊功課, hea住温書, 已有小小進步, 都好開心.

希望在明天, 再比D正能量佢啦!

想當年, 我都係因為校風先揀呢間學校的, 我家住學校附近, 每天返工都會見到d學生, 佢哋都好正正經經, 校服整齊, 以男校黎講真係唔錯~~

自行最緊要要揀合亞仔的程度, 佢就會讀得開心又舒服架啦...

亞仔以前讀小學時, 成日都話渡日如年, e+我見佢話中學時間過得好快, 我都好開心, 希望真係同佢揀啱咗學校, 令佢可以投入到學校生活, 日日都開開心心....

小朋友有踼波嗎

helenting: bb613:

謝謝大家的回覆~
聽到你們這樣說,我就更想阿仔入讀。
請問鄧鏡波真的很嚴嗎?
因為阿仔是一間很"論盡"的人,又粗心大意,成日都會有不小心的錯誤,老師很惡嗎? 有愛心嗎?

cmvfamily 發表於 12-12-26 10:03
我仔只係班主任較為惡少少, 不過好有愛心, 只係短短幾個月, 已經摸熟晒佢哋全班的個性, 亦都好清楚佢哋嘅問題, 中, 英, 數老師久唔久都有打俾我講下仔仔係學校嘅情況, 所以我好鍾意呢間學校, 暫時都覺得無揀錯俾仔仔~~

helenting: bb613:
多謝大家的回覆~
阿仔是一個好麻煩的仔,做事粗心大意,甩甩漏漏,成日吾記得做,吾記得帶,抄錯野,成日俾老師罰。阿仔是一個受軟唔受硬的人,所以超級麻煩。
所以我希望老師有愛心,循循善誘的教導阿仔,抱歉,我真係一個好麻煩的媽咪

回覆:cmvfamily 的帖子

咁又唔好講係麻煩,每個媽媽都關心愛錫子女,個個都希望子女有快樂的環境下學習成長,我哋一齊加油,希望我哋的仔仔努力讀書,唔好學壞!

回覆:鄧鏡波學校(九龍)交流區

一月中考試了,大家的仔仔開始溫書未吖?

請問交鄧鏡波自行表  遞埋 portfolio 收嗎 ?

引用:請問交鄧鏡波自行表++遞埋+portfolio+收嗎+

原帖由 TracyC 於 12-12-31 發表
請問交鄧鏡波自行表  遞埋 portfolio 收嗎 ?
自行唔收portfolio架!

回覆:鄧鏡波學校(九龍)交流區

唉!日日催溫書,日日都心機,我諗今次考試都係死梗!

貢獻勳章

我老公都係"波記"畢業,現在每星期都有返去望彌撒,所以一路對母校都有 update。雖然話係 Band 2-3學校,但校風不會比 Band 1A 的學校差,淨係睇下學生的校服,十個有八個都係 "薯嘜" 就知!

前天老公去完60周年校慶的晚宴,返黎講左成晚。佢話雖然D舊同學或者師兄唔係個個都係 "太平紳士",但當中亦不乏成功人士,如現任立法會議員易志明JP (亦係波記校董),機電工程署副署長,ICAC助理處長,醫生律師亦不少。

讀書成績固然重要,但品行仲緊要。學校的神長老師對學生無微不至,地方又夠大,對小朋友的成長好重要。

放心比亞仔在這裡求學,有問題就搵 "朱翁" 啦 !!!!
‹ 上一主題|下一主題