用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 給大家一點正能量,"我也有一個自傾兒子" ...
go

給大家一點正能量,"我也有一個自傾兒子" [複製鏈接]

阿仔4歲時被評定 自閉傾向 + 語言發展遲緩1年,
小一入學時,只有同齡小朋友的1/10 字庫,(我覺得只係好過文盲少少)
7,8歲開始ADHD徵狀亦開始越來越明顯,小二時社工曾同我講,唔好將分數及名次睇得太緊,佢地呢類小朋友好多時D成績會一年比一年差....

但作為媽媽,當然唔會咁易放棄啦,始終係香港讀書,最終都係要睇分數先有機會升讀更好的中學,大學....

昨天成績表已派,收到好多恭喜、、叻仔.....我同阿仔都好開心..
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5266100&extra=&page=1

今日見埋家長喇,老師話學校唔可以透露平均分同實際名次,只可以話我知阿仔屬BAND 1 頭至中..
如果KEEP到3年,升讀BAND 1 英中唔係問題

至於早前為左轉班的煩惱
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5262226&extra=&page=1

老師亦都解答左我o既疑慮,其實當初唔多唔少都係怕對升中有影響,但老師話卷無分別,只係授課語言唔同,粵語班亦有同學今年升讀band 1 中學.

依一刻心情,非筆墨所能形容.....我同阿仔都會繼續努力.....大家都加油,努力!.

小朋友o既潛能,我地真係估唔到架!
   2    0    1    0

patpat234 的帖子

真是戥你開心

恭喜妳亦能感受到妳既喜悅!

作為過來人,想請問妳仔仔有咁大進步,最主要係做左咩去幫佢?
有幾多%係因為佢自己大個左而叻左,又或者開左hiu?
妳話妳仔仔有ADHD,是否需要食藥?
另請問當年妳仔仔升小一在CAC做評估,評智力正常還是較高?

唔好意思,有咁多問題,因小兒今年9月升小一,有好大憂慮及困擾!
希望從妳仔仔此成功例子中睇下有邊方面讓作為家長既可以做多d及做好d去幫小朋友.
謝!

本身智力正常? 高能力?
講過程做過咩訓練

dada5 發表於 12-7-12 20:13
恭喜妳亦能感受到妳既喜悅!

作為過來人,想請問妳仔仔有咁大進步,最主要係做左咩去幫佢?
上小學前,見過早期訓練的心理學家,佢叫我掉左部電視佢,如果唔係以後都唔洗搵佢傾....主要原因佢又冇講,只係叫我掉,我只好信佢,我真係搬走左部電視,半年後發現阿仔各方面都好左....

戒朱古力,糖,味精,汽水,有色素的食物..我當然冇百份百戒清啦,盡量小食

佢p.1 時都仲係一舊雲,好彩p.1都仲只係需要死記, 中英常都算唔錯,數學差dd但都合格
當然好老師唔小得,呢幾年教佢果班d老師都好包容同教得好好,所以佢係學校真係有野學到的.
上到小二佢就真係開竅.
另外,佢參加果d課外活動對佢都好有幫助,滾軸瀋冰,童軍,足球....

今年1月開始有食藥, 不過份量好小, 上下午各 5g

評估只話佢智力與年齡相約.

fatpam 發表於 12-7-12 20:28
本身智力正常? 高能力?
講過程做過咩訓練
智力與同年齡相約....

回復 patpat234 的帖子

thanks for sharing!

咁妳仔仔係咪記性都ok? 有無搵補習? 平時點幫佢溫習? (好想知點由文盲變做高材生)
上左小學仲有無做PST/ST/OT/PT呢類training定主要係跟學校課程同功課?
妳小朋友語言遲緩方面,是否已追回同齡水平?

另想問下社交方面有無問題? 與同學相處如何?
因自傾小朋友通常呢方面都比較弱!
謝!

請問你小朋友是讀直資定津校呢?

回覆:給大家一點正能量,"我也有一個自傾兒子"

好想了解多d樓主同小朋友這幾年的努力..希望樓主有時間多d分享下你的成果..見到呢d好消息..真係好開心..

dada5 發表於 12-7-12 20:41

thanks for sharing!
咁妳仔仔係咪記性都ok?  佢幼稚園期間絕對唔係....大概小一學期尾,記性開始好左

有無搵補習? 功課輔導班算唔算 ? 小二跟過一年...小一同小三都係自己跟

平時點幫佢溫習? (好想知點由文盲變做高材生) 因為冇電視關係, 佢平時都睇幾多書架,唔明佢會去查字典..因為試過有一次我地大讚佢之後佢 好記得呢個行為,所以佢keep 住做...

小二時,因為功輔班已完成功課,我地7:00開飯,7:45食飽, 8:00開始溫習返當日教過o既野然後再教多小小學校未教o既野....咁佢返到學校老師問問題時,個個同學都唔識得佢識,佢就自然信心會大左,久而久之對學習o既興趣越來越大...

上左小學仲有無做PST/ST/OT/PT呢類training定主要係跟學校課程同功課? 學校得 ST, 其他佢一直都冇

妳小朋友語言遲緩方面,是否已追回同齡水平?無再評過,不過佢有個妹妹細佢三年, 其實佢第一次評完到第二次評相差2-3個月左右,但語言已追返半年.....因妹妹講野好叻,快一年,,,,但可惜佢係ADHD...但又剛好同哥哥互補不足,都唔知係好事定壞事...

dada5 發表於 12-7-12 20:44
另想問下社交方面有無問題? 與同學相處如何?
因自傾小朋友通常呢方面都比較弱!
謝!
另想問下社交方面有無問題?  有,佢唔多肯聽別人意見,永遠都由自己出發

與同學相處如何?有D同學仔都就到佢,有D會鬧大交,不過轉頭又一齊玩....
佢學校都多同類....

pocoyo123 發表於 12-7-12 21:11
請問你小朋友是讀直資定津校呢?
津貼,活動教學.

yuki8484 發表於 12-7-12 23:15
好想了解多d樓主同小朋友這幾年的努力..希望樓主有時間多d分享下你的成果..見到呢d好消息..真係好開心..:ex ...
其實係舊年,打好左個底...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3551781&extra=page%3D1&page=1

謝謝妳!

另想請教下點引導/鼓勵小朋友睇書(文字).
因我家就算day time無開TV,但個仔都情願玩車仔,偶然睇書都只睇圖多.
係咪要連玩具都收埋哂呢?
妳仔仔小一初時好多字都唔識(包括中/英文字,Right?),點令佢有興趣並進而吸收到呢?

dada5 發表於 12-7-13 00:18

謝謝妳!
初初係同佢一齊去讀書館揀書, 每晚都會同佢一齊讀一本,文字多的,我地會講故事,小的就會讀字.

學字唔一定睇書...去餐廳點菜 去買玩具, 搭車,周圍都有字學.

佢始終會對某D野有興趣, 當佢睇來睇去都唔明時,我地會打蛇隨棍上,教佢睇然後再講學得多字o既好處.

引用:+本帖最後由+dada5+於+12-7-13+00:21+編輯+

原帖由 dada5 於 12-07-13 發表

我都有呢個煩惱..無電視都提唔起佢對睇書既興趣..

好開心睇到呢個POST ! Thank you !!

我自己都聽到吾少身邊朋友告訴我好多名校生都有自閉特徵。
‹ 上一主題|下一主題