用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 delete post
樓主: migohappy
go

delete post   [複製鏈接]

回復 cyhk2006 的帖子

吾該請 pm 我我脊柱科專科醫生, 謝!

真人真事兩則,為大家打打氣。小孩甲,五年級被指脊柱彎,要照莫爾,一照景到十七歲,現在六呎高,入了大學。小孩乙,六年級發現,老豆驚到帶他看脊醫,政府醫生叫才在一年後去照x光,覆診後,醫生說情況輕微,不用再照x光。

回覆:Bettyperry 的帖子

你個女有無穿矯型衣回校?
用什麼書包? 拉轆?

回覆:bigfoothk 的帖子

大家用什麽方法改善?除了著架之外。我女女十歲,30度。要戴架。宜家等緊做。她仲沒來m,每日都好恐懼。

puikit2012 發表於 14-3-14 03:54
大家用什麽方法改善?除了著架之外。我女女十歲,30度。要戴架。宜家等緊做。她仲沒來m,每日都好恐懼。

...

我女中一 13歲, 上星期在學童保健度係12度,
應該跟你囡囡30度的單位不同,
我也很擔心.

已寫紙又要去照xray.

因為我女好瘦, 姑娘話e+的度數是肉眼睇,
要照先準確.

我女都未m.

游泳:自由式或背泳,要持之以恆。
多做柔軟及伸展運動,以鍛鍊肌肉。

我女中三今年5月去檢查 ATR 8 degrees (上年4 degrees )
轉介去照X-Ray  出了報告 20度及26度脊柱側灣, 排期10月見醫生
依家都有擔心,好亂,諗住先找私家醫生睇住先

應找骨科定脊醫?
有沒有過來人提供意見或好醫生介紹

(個仔10歲今年又檢查到ATR 3 degrees)

有點想死感覺

回覆:脊柱側彎

早期發現比較好,之前我提過呀囡8歲前身體檢查時我向醫生提出,我自己有側彎,擔心女兒遺傳,同樣地呀囡亦都有側彎,所以由那時開始跟進,度數變化最大係小六升中一,經期前1年,原本小三開始做運動,打排球,跳繩,由最初接近20度,慢慢下降至十一二度。一上中學以上運動沒做了,半年後覆診,度數升至接近30度,醫生話以進升既速度應該要戴架,而家戴左一個月,減左一半度數。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+swk0201+於+14-6-16+23:11+編

原帖由 swk0201 於 14-06-16 發表

我女中三今年5月去檢查 ATR 8 degrees (上年4 degrees )
我女都係中三,六月頭大口環照到35度,醫生都只話繼續定期跟進,沒什麼可以做。由於大口環太遠,我要求轉去威爾斯跟進,點知威爾斯個期排到2016年

回覆 心心媽 的帖子

我未去大口環,要等今年十月先去,我都有問過朋友(佢幫我問骨科醫生)未到做手術的度數,糸只會觀察,有時會戴架(睡覺都要戴)如有痛會加物理治療.

我吾想坐以待斃,找了一些資料,骨科,中醫,脊醫,最終六月尾去左脊醫到(香港脊醫應該是2003年先開始於香港註册,它們不屬西醫也不屬骨科,脊醫不可處方藥物止痛藥都吾可以。有朋友住在美國她告訴我在外國脊醫是很普遍,脊醫屬神經痛症科)

剛去左五次,亞女話未見脊醫前,條腰是不會痛但會很緊坐直一陣(糸好快)會累,企又不能直(不是彎曲)那種,企直感到很緊D肌肉拉住,所以很容易找野 i 及依靠,但做左完第一次治療佢話自己感到坐可以坐耐D先累,第三次脊醫幫佢做牽引(拉床),做完當晚人比較累,第二天便沒什麼特別不適,但佢感到可以比以前企得直D,之後每一次完成治療都有問佢感覺如何,亞女話ok

做左四次我用眼看佢比治療前,企得好左,背後的雞翼位左右高低沒那麼明顯,前面胸部也明顯平左D,之前佢左面大D又 凸出D(不是完全沒高低)

其實我都是博下心態,吾想淨坐幾個月等去大口環,見到亞女的情況都會keep住看脊醫先,但是否會完全康復,我不敢定論,
脊醫都有叫亞女多做運動,如打藍球,拉monkey bar,同游水(不可游蛙式及碟式)最好背泳,其次自由式,重點要改去平時的壞姿勢

我不敢講脊醫是否真糸得,因為都幾花時間及金錢,依家我每星期去二次,每次都要六百元.
已安排亞女本月中開始游水一星期二堂,加自己再帶佢去,一星期游三天,希望會有更好的效果

心心媽 發表於 14-7-4 23:30
我女都係中三,六月頭大口環照到35度,醫生都只話繼續定期跟進,沒什麼可以做。由於大口環太遠,我要求轉去 ...

我女今年中一(未有m), 照了xray, 係27度, 轉介去威院,
本來也是2016年的,
但之後再收到信, 我就驚一驚啦,
6月返去, 但因6月學校考試,
我怕睇完之後, 會影響情緒,
所以改了7月.

突然排得咁快, 真係有d擔心.

心心媽  我女35度, 不過佢已經中三, 大定左, 醫生應該唔當佢急診!  發表於 14-7-7 22:33

醒目開學勳章

回覆 swk0201 的帖子

我女已經大定, 大口環醫生話只會定期跟進, 唔會叫佢戴架, 又唔會比藥! 所以, 我地轉睇私家脊醫, 醫生好好人, 話我女剛剛照完X光, 唔好再照, 教我寫信去大口環拎番X光片, 之後佢再幫我睇有咩可以做.

威爾斯就照排期, 慢慢等....  

回覆 心心媽 的帖子

我托朋友問過政府骨科醫生,佢地普遍做法,糸觀察,戴架,直至度數增高至45以上而又有痛,呼吸受影響而危害到生命就會建意做手術.

如經濟許何一邊看私家,一邊排政府,我吾敢介紹咩醫生好,因為我都是本著博一博心態,吾想坐以待斃,所以帶左亞女去看脊醫

暫時肉眼看亞女背脊是平左D,脊醫今日都有講亞女背部比第一日來時好左D.而亞女都講出以前佢背脊吾痛但會肌肉拉住好緊,依家鬆左, 人可以企直D,又可以坐得耐D,你要留意你個女有沒有呢種問題

心心媽,診暑假叫你個女多做運動,去游水,醫生叫我女去游背泳或自由式(其他式就吾好游),拉下monkey bar

我下星期都安排左仔女每週二堂去游水

(我有朋友是坐骨神經痛,佢看中西脊醫都吾好,佢每天去游水,佢話少左痛)

醒目開學勳章

Thanks swk0201! 我女一直有玩體操, 呢個暑假會叫佢去游水, 加埋睇脊醫, 希望佢唔好再惡化啦!

回覆 心心媽 的帖子

體操?有否問過醫生可否做,因為我睇的脊醫話有D動作吾做得,你下次問清d,好似我女打排隊球及跆拳道摶擊都要停,醫生也有提過吾好學芭蕾舞

醒目開學勳章

醫生冇話要停喎, 可能體操係申展動作?! 不過因為我女條脊椎好彎, 有很多體操動作都做得唔好   

swk0201、心心媽:可以給私家醫生的資料給我嗎?謝

女兒在威爾斯覆診了三年。上星期醫生說:她已過危險期,度數與早期相若,兩年後再見。聽後真是如釋重負!
女兒有"架",但沒有帶,因感到很吃力。曾訪尋不同治療方法,最後以較便宜的中醫推拿(一定是你信任的醫師,否則風險極高),和做運動來維持的。

like_travel  請問現在幾多度?  發表於 14-7-27 13:17

脊柱側彎要由小童開始醫治,因到17歲己大定。

如發現小童有脊柱側彎可帶小童去賽馬會診所給醫生檢查,如確診有此症狀,醫生會轉介去兒科或骨科,如小童脊柱側彎有20多度以上,醫生會轉介去義肢及矯形部做Underarm Brace給小童戴上去改善脊柱側彎的度數。

做Underarm Brace給小童的服務有2間醫院,威爾斯及大口環根德公爵兒童醫院。
‹ 上一主題|下一主題