用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 乜解崇真今年咁多老師劈砲,最少十個八個 ...
樓主: sugerlucy
go

乜解崇真今年咁多老師劈砲,最少十個八個 [複製鏈接]

回覆:乜解崇真今年咁多老師劈砲,最少十個八個

脫離學卷同老師走有咩關係?可否解釋下。

引用:脫離學卷同老師走有咩關係?可否解釋下。 +

原帖由 elysion 於 12-08-29 發表
脫離學卷同老師走有咩關係?可否解釋下。
辭退高薪教員,改聘資歷淺教員,以控制成本

sugerlucy 發表於 12-8-28 22:25
國民教育其實我有啲反感,因為大女剛上小一,是一所天主教小學但也不會今年推行,但為何幼稚園卻率先推行呢 ...

點解你講嘅"國民教育"內容同我喺其他家長口中得知嘅咁唔同嘅?

等我今晚聽清楚D先.  我唔會理佢叫咩名, 我只係關心"內容"!

其實我又唔係太介意新/舊老師, 最緊要佢係好老師就ok嘞!!

sugerlucy 發表於 12-8-29 11:54
辭退高薪教員,改聘資歷淺教員,以控制成本

"辭退"咁緊要? 係老師自己講?

"辭退高薪教員,改聘資歷淺教員,以控制成本"....社會上好多大公司都做緊.

引用:+本帖最後由+leung-baby+於+12-8-29+13:32+

原帖由 leung-baby 於 12-08-29 發表
咁我又唔知係咪比人抄,我問有個幾熟同較大年紀既老師都唔願意講,但的確有一半新老師都較年輕,連副校長都換埋,今年仲加入ipad同netbook呢啲高科技去幫K3小朋友學習

回覆:sugerlucy 的帖子

啱啱撞到個離職老師,傾左幾句終於了解到佢離職原因,他做了九年,因為學校換了主任,跟新主任夾唔來,所以選擇退下來,我想這是大部份老師離職原因

sugerlucy 發表於 12-8-28 19:02
我今日出席細女家長會,加埋畢業左既大女計,係第四年出席,但未試過好似今年咁,有一半以上老師未見過,仲 ...

尋日校長講話一路以黎都有"國情教育"(唔係國民教育), 有教國家/國歌/國旗, 係公民教育裡面其中一環. 小學會有討論六四, 亦會同學生探討好與壞, 訓練學生思想獨立.  暫時唔用教育局個隻課程同埋唔會獨立成科喎!  我個人覺得學校立場中立(暫時), 我自己感覺良好.

如果一路都有教同埋今年課程一樣, 即係你兩個女都已經上過啦.

如果有意見, 可以3/9早上返去開家長會了解多D.

差D比你嚇親.

LuLuKiuKiu    發表於 12-8-30 15:39

崇真會脫離學卷制?是真的嗎,在那裏得知?

leung-baby 發表於 12-8-30 12:49
尋日校長講話一路以黎都有"國情教育"(唔係國民教育), 有教國家/國歌/國旗, 係公民教育裡面其中一環. 小學 ...
sugerlucy冇嚇你,你小朋友親身讀吓先講,未親身讀過崇真依間幼稚園,你感受唔到la!

TTK2012 發表於 12-8-31 13:34
sugerlucy冇嚇你,你小朋友親身讀吓先講,未親身讀過崇真依間幼稚園,你感受唔到la! ...

okok, 會密切留意事態發展.

引用:啱啱撞到個離職老師,傾左幾句終於了解到佢

原帖由 sugerlucy 於 12-08-29 發表
啱啱撞到個離職老師,傾左幾句終於了解到佢離職原因,他做了九年,因為學校換了主任,跟新主任夾唔來,所以 ...
唉!咁得人驚。乜間間學校都多老師走嫁?!好似民生又係咁。

個個都走,d老師去唒邊呀!真令人擔心!

引用:Quote:原帖由+sugerlucy+於+12-08-29+發表

原帖由 winnietingting 於 12-09-01 發表
唉!咁得人驚。乜間間學校都多老師走嫁?!好似民生又係咁。

個個都走,d老師去唒邊呀!真令人擔心!
老師咪去玩音樂椅囉!東家唔打打西家!

回覆:bagman 的帖子

係邊度聽到話脫學券!唉!好失望!香港教育制度唔可以淨係識收錢!我地有交稅嘛!直資制度已經好失敗!希望崇真可以堅持!俾大眾多一個學券學位選擇!

sugerlucy 發表於 12-8-29 14:04
咁我又唔知係咪比人抄,我問有個幾熟同較大年紀既老師都唔願意講,但的確有一半新老師都較年輕,連副校長都 ...

邊個係副校長??? 以前係崇真咁耐, 都冇副校長一職架喎?!

btw, 個主任都唔係剛換架啦, 我女仲係入面讀時都已經換左, 之前果個退休呀麻。呢個主任都幾好呀, 我個人覺得佢"林"添...

副校長一職是今年新增的,主任也是上年哪個喎

引用:啱啱撞到個離職老師,傾左幾句終於了解到佢

原帖由 sugerlucy 於 12-08-29 發表
啱啱撞到個離職老師,傾左幾句終於了解到佢離職原因,他做了九年,因為學校換了主任,跟新主任夾唔來,所以 ...
之前白主任,而家 x 主任 wor

引用:Quote:sugerlucy+發表於+12-8-29+14:04+咁

原帖由 silvia_ng 於 12-09-04 發表
邊個係副校長??? 以前係崇真咁耐, 都冇副校長一職架喎?!

btw, 個主任都唔係剛換架啦, 我女仲係入面讀時都 ...
蕭亞 e 你好,我囡遲你女一年畢業,冇記錯白主任係 2010 六月退休既,甘新主任都任職倆年嘞

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+12-09-04+發表

原帖由 chickenwing2006 於 12-09-15 發表
蕭亞 e 你好,我囡遲你女一年畢業,冇記錯白主任係 2010 六月退休既,甘新主任都任職倆年嘞: ...
咁而家邊個係副校長呀? 莫主任仲係度嗎?

引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+12-09-15

原帖由 silvia_ng 於 12-09-17 發表
咁而家邊個係副校長呀? 莫主任仲係度嗎?
Miss mok 仲係度呀,副校我又唔知係乜水 wor

回覆:chickenwing2006 的帖子

副校好似係曾任教育局

今年好似係多左三個主任 "侯石蔡"

leung-baby  yes yes.  發表於 12-9-20 13:44

親子王國/教育王國日誌以外之網誌連結已被管理員刪除
‹ 上一主題|下一主題