用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局唐乃勤初中書院
go

保良局唐乃勤初中書院 [複製鏈接]

小兒派入此間書院、請問各位對此校有咩comment ?  Thanks

0    0    0    0

rrrr 的帖子

e間學校band2。。中3考完個試就會去第二間,保良局莊啟x預科書院,e間預科書院如果系中3果個試考得唔好就入唔到,要搵學校架啦!老師話e間預科要多a先入得。。

rrrr 的帖子

另外,如果仔仔活潑既話就唔岩佢啦,唐x勤注重學業冇咁多活動。。

回覆:vincychy 的帖子

Thank you

我姪仔也派了此校. 1ST CHOICE

vincychy 發表於 12-7-11 22:10
e間學校band2。。中3考完個試就會去第二間,保良局莊啟x預科書院,e間預科書院如果系中3果個試考得唔好就入 ...

你係唔係呢間學校家長? 你所知的不是事實,你可去中學交流區望一望。其實現任老師都唔淸楚這學校(因唔係B1)。

Form 3考試考得唔好, 7月會有補考的, 達標都可以去莊.
大家可以上唐校website了解多d.
http://www.plktnkjsc.edu.hk/new/index2.php
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

回復 vincychy 的帖子

似乎你老師對學校了解很少啊!只要合乎升班要求,就可直上莊預。而至於活動,不如你入去校網睇下佢地d活動相吧!本人小朋友是個非常活躍的孩子,佢都生活得好開心呀!

cameo  我見你個女真係多活動,又讀得好開心  發表於 12-7-12 17:32

我小朋友今年第一志願入唐乃勤,小朋友全級20名內(學校有約90個band1生)。唐初呢幾年的進步有目共睹,小朋友參觀開放後日後更指明非此校唔讀,其實佢既成績可以選一些區內老牌名校,但佢堅持唐初,學校老師亦全力推介,故投下信心一票。
雖然自已學校有好些家長執疑我o既決定,話唐乃勤會收band2生,自已band1又何必咁選,但這個問題不是我和小朋友的考慮範圍,話唔定間間學校都會有好有壞成績的同學。選佢主要是學校能夠給到我信心。開放日時感受到唐中學生的朝氣和自信,小朋友如果能夠在這樣的環境下成長,對於佢係正面和開心的,這才是最吸引我的。至於唐中到底係Band1定band2,其實係睇佢收到幾多band幾的學生而已,今年至少多左我個小朋友呢個band1生。當然,唐中比一般學校要多一倍名額,收生難免參差,這是我明白的,但以唐中現在的發展方向,再加上莊預的名牌效應,我相信吸band1生的能力會更強。

引用:+本帖最後由+施爾歐+於+12-7-12+00:14+編輯

原帖由 施爾歐 於 12-07-12 發表

我小朋友今年第一志願入唐乃勤,小朋友全級20名內(學校有約90 ...
今日已去註冊、亞仔毫無準備之下突然要做個英文interview !  
都攪咗個半鐘

回覆:rrrr 的帖子

介唔介意分享吓傾啲咩架?

回覆:ktl3388ed 的帖子

用英語傾計同要自我介紹

回覆:rrrr 的帖子

多謝分享!

回復 霖霖B媽咪 的帖子

cameo,

最緊要佢鐘意, 上到中學, 佢like學校好緊要. 起碼唔駛怕佢逃學 !

霖霖B媽咪 發表於 12-7-12 18:47
回復 霖霖B媽咪 的帖子

cameo,
絕對同意,,,加上我地個係女女比較早熟,高小時期已見佢地對老師評價會對學習上都有影響,所以中學師生關係都頗重要,學生對學校有一定歸屬感,喺學習上係有大幫助~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 12-7-12 18:51
絕對同意,,,加上我地個係女女比較早熟,高小時期已見佢地對老師評價會對學習上都有影響,所以中學師生關係都 ...

小學生涯已成過去, 點都好, 都已經係past tense, 亦不值一提. 再提的話, 我怕我倆都會被封咀, 或者成個標提被刪. 我唔想要另開一個account 黎講野,我只係講事實, 既然有網友pm溫馨提示叫我地小心, 咁就出少句聲啦.

霖霖B媽咪 發表於 12-7-12 18:59
小學生涯已成過去, 點都好, 都已經係past tense, 亦不值一提. 再提的話, 我怕我倆都會被封咀, 或者成個標 ...
haha你指我地討論小學o個D?? 不值一提,但值得自己作為借鏡嘛
初中都係剛步入青年時期,心態總有D反叛,我覺得當然有少數係極生性一心讀書,但以我女為例都會受老師影響,有時都見你提到唐中老師細心,呢D係值得一讚o既事例,而家要做個好老師好難,老師壓力好大,好老師可遇不可求~

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題