用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 河畔台山商會中學,沙角佛教覺光法師中學.哪一間比較好 ...
go

河畔台山商會中學,沙角佛教覺光法師中學.哪一間比較好

女兒獲派馬鞍山潮州會館中學,急急叩門,已叩了9間以上,暫有兩間有second in機會。
1:河畔台山商會中學 2:沙角佛教覺光法師中學
哪一間比較好?
還想知道兩所學校的校風和banding,thanks!

回復 tojoe 的帖子

佛教覺光法師中學比較好,覺光是band 2,台山商會中學是band 3

回復 shirley126 的帖子

但深知台商機會比較高!因覺光實在太多人叩門了!只剩明天機會,非常擔憂!

覺光好好多...
有無叩五育、王允畋?B3但好過台商,可以試下

一定揀覺光, 台山&潮州會館無分別, 有2個朋友個仔分別讀呢2間, 校風我諗潮州會好少少

回復 magtat 的帖子

兩間都有呀!五育同覺光撞左今日考試,所以選擇考覺光,而五育就改左做星期六考!至於黃允畋只係放底表格,冇回覆!我個囡屬於band2尾,好彩係第一城呂明才小學讀書,有幾間學校因為見校服係呂小先比機會frist in但大多數都冇回覆而好多都只係放底表格等回覆!

回復 2隻臭豬 的帖子

上網睇到台山係band2尾有人話校風續漸改善,如入不成覺光,很多朋友說報讀台山也好過讀潮會因為潮會是一間''武術學校'',已失眠一天了!對學校真的一竅不通!對女兒的成績我是放得開的,但真的不想她變做''飛女''!

近年沙田區殺校情況嚴峻
很多b3學校都積極改善校風以避過殺校一劫
其實潮館和台商近年也進步了很多
潮館沒有坊間所說的武館那麼恐怖
我在沙田區b3中學教書
校風當然不能和b1,2比
但每間學校也會有好學生
叫你女兒考好分班試 讀精英班其實也不錯的
而且有家長緊張的小朋友 差極也有個譜
中一二看緊些 很多b3生也不會學壞!
加油

其實台山都係一間<<拳館>> , 我朋友個仔就係向學校入面都比人打, 正當人家唔敢報警唔敢出聲, 日日返學比人逗!

冬日勳章 醒目開學勳章

邱金元有冇叩過?

回復 magtat 的帖子

多謝你保貴的意見!我也盡量用平常心去看待,但身為家長的,總希望在自己能力範圍內選擇最好的給予她!我會聽取你的意見!盡量叫她分班試全力做到最好!會在暑假幫她補習數學就是因為數學拉底了她所以平均分。

回復 2隻臭豬 的帖子

下!咁大件事!?嚇左我一跳!自問女兒也算是乖巧的,真的很怕這事件會發生在她身上。

回復 yanyan-mummy 的帖子

沒有!因朋友的女兒也是派獲這間的,這兩天她也和我一起四處叩門,她說這間也是和潮會差不多,好不了多小!

劉百樂ok嗎? 根據Bk家長意見, band3學生有機嗎?

2隻臭豬 發表於 12-7-11 21:56

其實台山都係一間 , 我朋友個仔就係向學校入面都比人打, 正當人家唔敢報警唔敢出聲, 日日返學比人逗!  ...
唔怪得聽人叫佢做「潮X武館」。