用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院黃笏南中學-評價如何?
go

東華三院黃笏南中學-評價如何?

想問東華三院黃笏南中學-評價如何?
校風、banding、老師如何?
Thanks!

回覆:qyeternity 的帖子

校風吾錯,大部分都純品,當然每間學校都有比較頑皮的,老師方面,教我女既都無乜大問題,我女話見dC兄C姐同老師既關係亦師亦友,但隔離班外藉老師成日請病假,banding我認為介乎1b-1c之間

謝謝你回覆!
我個仔自行入咗黃笏南,
但係佢唔開心,因為話同學仔無人認識這間中學,
而網上排名黃笏南的名次較以往後,所以佢有點失望,
我好想佢知道黃笏南是好學校呢!
可以告訴我們更多關於黃笏南的事情嗎?

回覆:cnam 的帖子

響我地學校嘅老師都對黃笏南有正面評價。其實而家有好多人追求名校,大都系滿足形象。我覺得只要老師有心教好學生,校風純樸,就已經好好,人地識吾識都吾系太大問題。我有個親戚嘅小朋友都讀得開心,咁吾系最重要咩?我有問過呀仔佢想吾想再去叩門,但佢都好滿意派倒E間學校,所以我就冇你嘅煩惱。

Thanks
Mo-ma

黃笏南2010年會考考獲6科14分或以上有65.3%
2008年 - 71.8%
2009年 - 74.7%
2010年 - 65.3%
資料來源:2009-2010 annual school report

可以比較下華英和伊中:

華英2010年的6科14分或以上為72.4%。

伊中2010年係85%。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 cnam 的帖子

老實講,當初點解我會㨂WFN呢,一黎open day時,學生,老師同校長比我既印象吾錯,二來我囡成績係b1中,加上上年推行cut班,穩陣計我自行揀左迦密同WFN,又加上WFN多元化無咁呆板,同我女程度匹配,就算夾硬入到B1A,又係咪真係讀到呢?而加我女keep住名次前三分一,佢自己又讀得開心,自己顧自己,我就心滿意足!題外話,你校網係KL3嗎?雖然WFN吾係好Top,但都屬於何文田,九龍塘一帶既band 1生熱門選擇喎,當然首選梗係何文田山頭果三強啦!

引用:回復+cnam+的帖子 老實講,當初點解我會㨂

原帖由 minijelly 於 12-07-11 發表
回復 cnam 的帖子

老實講,當初點解我會㨂WFN呢,一黎open day時,學生,老師同校長比我既印象吾錯,二來 ...
想請教何文田山頭三間係邊幾間?我仔在何文田區讀小學,想知多d!thx

minijelly  華英,迦密,旅港  發表於 12-7-11 22:17

回復 mo-ma 的帖子

好多謝你們的回覆。
我都好應同最重要是老師好、學生純樸、校風好,
仲記得自行陪他面試時,見到黃笏南學校的學生在飯堂吃飯,他們都是很守規、很純樸,
令我留下很好的印象。
相信能夠入到黃笏南中學,實在是小兒的福氣。
想請問每級有沒有精英班和支援班?
午餐是必定在校內進食,或是可到外用膳?
買校服邊間好?等待回覆!謝謝!

回復 cnam 的帖子

F1無分,以前話F2開始分,但我囡早排8到話今年F2都吾分,呢樣有待認證。F1 lunch規定留校午膳,有得訂飯,但亞囡話好難食,所以我煑比佢帶飯,校服,書果d好似註冊日有counter攪埋,其實最好去「中學交流」的黃笏南區查問,因我有失憶症,上年既野吾記得喇,果度多dWFN家長幫手呀

有冇去過學校睇過, 冇就去睇下, 雖然入面已經爛溶溶, 但牛津道D學校有一定既貴氣. 可以去感受下. 我唔覺得呢間野會好失禮.

Quote:原帖由+minijelly+於+12-07-11+發表

原帖由 funfunyuyu 於 12-07-11 發表
想請教何文田山頭三間係邊幾間?我仔在何文田區讀小學,想知多d!thx

...
應該是講緊華英,旅港,迦密。

回復 cnam 的帖子

黃笏南的管弦樂團好出名ga wor

BallBallMaMa 發表於 12-7-12 01:25
回復 cnam 的帖子

黃笏南的管弦樂團好出名ga wor

係呀! 你個囝囝玩西樂就一定要揀佢。

WFN真係好學校一間!

WFN is very good.  放心啦  

回覆:woodst 的帖子

系呀,我姪女都玩左一陣退出左!不過每樣野都講give and take嘅,如果係我仔,我諗佢會寧願花時夾band多過讀書,若成績吾多fail我會由得佢,始終已經少左要兢爭嘅心態。最可惜系佢只有琴,所以冇可能入到其他band lu...

Thanks
Mo-ma

我陪仔仔去註冊,看見WFN的老師和學生,他們都是有禮貌、熱心、純樸的。我兒子也表示喜歡這間學校,令我感到放心了。謝謝你們各位的留言訊息!

黃笏南 DSC o既 Liberal Studies 係咪以 chinese 為 teaching medium ?

HappyEE  yes, 中文教通識  發表於 13-1-18 12:07

Thanks HappyEE. 唔知學校有冇計劃轉 english 呢?

HappyEE  暫時無聽過, 或者你可以直接打去問下
可能各有所好, 我就係like佢用中文教通識  發表於 13-1-18 12:12