用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 朋友說林護不接受仁立學生在自行階段的報名申請, 真的嗎 ...
go

朋友說林護不接受仁立學生在自行階段的報名申請, 真的嗎? [複製鏈接]

我不太相信, 有冇仁立家長可以confirm呢個消息是假的?

黃巴士  消息一定不是真的. 是哪方面渠道消息而來的??  發表於 12-7-12 12:21
   2    0    0    0

今年有四十八個學生入林護,自行階段收不收也沒所謂!

jj7723  正正就係好多其實都係靠運氣入, 以成績係自行入既得少數.  發表於 12-11-5 11:43

仁紀今年有29人入林護. 如不計算自行收生, 照計兩間學校入林護的成功率應差不多吧. 為何每年仁立入林護的人數會比仁紀多很多呢? 是否因為較少仁紀的學生在統一派位時選林護呢?

黃巴士  去衡量時, 須計算埋大池-大抽獎比率, 首選第1志願&自行比例.  發表於 12-7-12 12:23

回覆:朋友說林護不接受仁立學生在自行階段的報名申請, 真的嗎?

另外仁立今年是否真的有48人入了LW呢? 因數據是2010-2012年的。是不是兩年共48人呢?

回復 kenzo 的帖子

Where diu u find the data?  I only found the data about 2010-2011, 44 students admitted to lam woo.
http://www.yanlaap.edu.hk/yl/result/index.htm

回覆:jj_bb 的帖子

今日去仁立考中普班時在學校的告示板看到的。

寫2010-2012 係因為呈分試是計2年

kenzo  你結果揀左仁立定仁紀呀?  發表於 12-7-12 17:24

Oic I didn't go with my daughter.

kenzo:

消息不是真的,每年有很多仁立仁紀學生在自行選林護,而且有面試機會。
近幾年的數字顯示仁立比仁紀多學生入林護,個人估計原因如下:
(1) 在自行/大抽獎時,仁立比仁紀多學生填林護為首志願。
(2) 林護在自行時收較多仁立學生。
(3) 仁立比仁紀多band 1學生。
這只是個人估計,歡迎其他家長作補充。

學校還未update今年升中派位結果,叩門後可能不只48人入林護了

48+29=77, 噤咪即係仁立同仁紀玩晒?  剩返唔夠60個位比其他小學 , 精英都大有可能入唔到?   

回覆:朋友說林護不接受仁立學生在自行階段的報名申請, 真的嗎

請問係咪大多數係精英班先入到林護呢?

alanwong238

唔係完全同意,全級頭20名應該可以,頭50名我有少少保留

All_is_well

2班精英班 = 全級80名左右,而仁立的band 1學生應約有100人,即係唔係精英班都有機會入林護,睇你敢唔敢博,同埋怕唔怕小朋友入到林護追唔上程度?

hi, Dear Parents, 我想知除左仁立同浸聯, 林頀最多學生是來自邊間小學, 有冇特別PREFERNCE?

回復 MSBOY 的帖子

係剛過去既叩門結果睇到. LW都係偏向收他區既學生, 仁立無一個係叩門時成功. 仁紀得得一個成功叩門, 個果男仔係靠高層人事入.  (其實2間聯校小學以往幾年都好少成功叩門入到的例子, even 全級第一都被曾拒諸門外)

反而, 荃灣浸聯叩門成功既好似有幾個. 識得有一個荃浸全級排名1x-20, 係臨開學前LW call佢後補入既.  
其實以成績計算, 仁立叩門學生中有幾位成績十分卓越, 全級排名top 10內, 相信絕對高過好多荃灣或他區學生.
但都不被LW垂青. 可見LW在在可自主下, 寧願收他區學生也不考慮仁立仁紀生, 因為抽獎時, 已入太多了.

gdmice  咁樣如果抽獎唔中時, 叩門也可慳返了  發表於 12-11-16 16:36

引用:回復+MSBOY+的帖子 係剛過去既叩門結果睇

原帖由 jj7723 於 12-11-05 發表
回復 MSBOY 的帖子

係剛過去既叩門結果睇到. LW都係偏向收他區既學生, 仁立無一個係叩門時成功. 仁紀得得 ...
但調反轉頭講,抽獎的成功機會率是否大過自行呢?

family1234  紀  發表於 12-11-18 15:59

回復 rainbowcov 的帖子

of course 每年絕大部份都是靠大抽獎入的even級80幾名,當然值不值得就要自己衡量是否能力所及,不是過了海就是神仙,有LW師兄話墊底的多是仁立OR仁紀來的

rainbowcov  咁話晒都係大抽獎入去, 有無實力就真係唔敢講, 到頭來盞自己追得辛苦.  發表於 12-11-19 11:54

聽聞LW有機會會轉直資,不知是真是假。
‹ 上一主題|下一主題