用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍華仁&張祝珊
go

九龍華仁&張祝珊

我想問下呢兩間中學既中文科係咪用普通話教學
如果想入呢兩間中學,運動同音樂係咪要有獎項
ThanKs

我知張祝珊不是用普通話教學中文的,另有普通話堂。

仔仔讀緊九華中一,今年有兩班用普通話教中文。
Discuz!

回覆:ivantissue 的帖子

想問下九華面試會考d咩? 運動或音樂要唔要叻先入到 ,如果只係成績操行好有冇機會入

請問九華有冇精英班 ??

回復 Appletwl 的帖子

有兩班成績較好。
Discuz!

回復 霖仔 的帖子

去年用英文面試五分鐘,問了仔仔四條問題,另外抽出四個詞語,給半分鐘準備,用一分半鐘時間把那四個詞語組成一個故事。而那四條問題分別是:1. 自我介紹 (仔仔提及將來希望做飛機師) 2. 做飛機師要有甚麼條件  3. 已有直屬中學為甚麼要轉過來  4. 這麼多間中學為甚麼要選擇這間。

我認要最重要的還是成績,面試也是很大因素,去年仔仔面試完出來,已對我說滿意自己表現,反而有位同學呈分排名前過仔仔,但有問題不明白問甚麼,老師重覆依然不懂,最後沒有被取錄。

Discuz!

回覆:ivantissue 的帖子

多謝你幫我解答左咁多問題,現在我了解多左 ,我仲想問下一級會有幾多班?
Thanks

回復 霖仔 的帖子

六班,每班三十人。
Discuz!

回復 ivantissue 的帖子

想請問學校學習生活如何?功課糧是否多嗎?是否好自由,?另想問中一書本是否要全部要買?

回復 lkpcarmen 的帖子

以仔仔去年經驗,聖經、英文字典、給青年的十三封信可以吾買。功課量每班不同,不同老師教的科目小測內容及次數也不同。像仔仔那班,英文頻密做report,數學每完成一個unit會有quiz。

學校的確較自由,如果小朋友較為自律、主動學習,應會幾享受校園生活。

Discuz!

回復 ivantissue 的帖子

多謝回覆, 還有想問校服 沒有指定地方買, 請問校褲是深灰還是淺灰色, 運動服,及波鞋有沒限定是白色/有顏色呢?一年有多次考試, 平時功課,測驗分是否也入考試分呀?不好意思這麼多問題?

回復 lkpcarmen 的帖子

校褲深灰及淺灰都可以,體育課及田徑訓練仔仔是穿著自己喜愛的運動服及跑鞋,佢話班上大多數同學都是。一年有兩次考試,冇統測,分平時分及考試分,英文及音樂科平時分佔的比重多過考試(60%/40%),IS及history(40%/60%),Maths(30%/70%),所以...平時的功課及小測不能輕視。

樂意分享,不必客氣!
Discuz!

我想問下呢兩間中學既中文科係咪用普通話教

原帖由 霖仔 於 12-07-11 發表
我想問下呢兩間中學既中文科係咪用普通話教學
如果想入呢兩間中學,運動同音樂係咪要有獎項
ThanKs
名氣 vs 實力。

請問分班試是否用PRE-S1成績分,有冇另外再考分班試,
校網禸說暑假會有北京普通話課程,但註冊后通告冇提及
這個活動, 另外想問,如校風自由,應怎保持成績呢?

回復 Appletwl 的帖子

用pre s1的成績分班。已連續兩年有暑假北京普通話課程,去年是註冊時派通告,限額50位(後增至60位),今年不清楚,打電話問問學校吧!

最重要的還是小朋友要自律,每份功課都認真做(仔仔班別的數學有好多功課不需要交)。
Discuz!

千萬個唔該 !! 多謝你解答我呢個每事問的媽咪 !!

更正資料:仔仔話他們今年的Geog,IS,Music及Ethics所有班別測驗內容一樣。
Discuz!