用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
go

學之園 [複製鏈接]

小朋友慢熱,怕羞,愛觀察,在外不多說話,讀學之園會否給其他活潑小孩蓋過,影響自信心 ?!

1    0    0    0

回覆:rabbit.melody 的帖子

Which campus?

i_love_pampers 的帖子

凱帆軒

回覆:學之園

我個小朋友同你講嘅一樣,但佢讀得好開心。雖然佢慢熱,但同其他同學老師認識之後就唔會怕醜,所以很享受學校生活,而且見佢上堂都好活躍,好主動。

咁很羨慕你們分校,LV俾唔到這感覺人!

引用:咁很羨慕你們分校,LV俾唔到這感覺人!

原帖由 sammama88 於 12-07-12 發表
咁很羨慕你們分校,LV俾唔到這感覺人!
LV怎樣?

LV以前還可以,但本人小女也是較内向,在觀課時是發覺完全被忽略。幸好同學之间還好,但我覺得會應响自信,佢覺得老師唔埋佢,

sheffield  朋友的孩子在海帆campus被忽略到終於轉走了…  發表於 12-7-12 14:27

回復 rabbit.melody 的帖子

我女K1 (凱帆)時都好怕醜, 成日喊, 次次show and tell 都有show 無tell  - 就係企係度唔出聲, 一係就傻笑.
幸好遇到很溫柔的班主任, 不時鼓勵和教導我女.
之後我女K2 遇上大部份家長都話好的英文P老師(開學時知道P 老師會教我女, 我都開心左成個月), P老師真係好盡心去教育和照顧孩子, 我女活潑左好多, 自信左好多, 英文發音準確左.現在show and tell 對我女已沒有困難.

一間學校總會有好老師或一些無0甘有經驗的老師, 都要講一點運氣, 有時可能會遇上不太盡心的老師.
不過總括來說, 凱帆校的老師多數都是很有心很盡責的好老師.學校係會俾好多機會怕醜既小朋友, 當然家長自己在家都要幫手, 增強小朋友既自信.

THX ! 決定了選 LH, 放棄 YORK 了

lovelyaudrey    發表於 12-7-12 16:28

歡迎你加入凱帆校K1呀!!
我仔今年都升K1 呀.

回覆:rabbit.melody 的帖子

不妨給小朋友多一點信心,我相信LH收得都覺得小朋友適合學校風格。放心啦!

There are quiet students in my girl's class too.  I think the quiet students have been influenced by the other active students and have become more outspoken and cheerful.  It's true that they won't be the star students in class but I think they feel happy when they see active students around them.   ( we are in LV campus.)

引用:小朋友慢熱,怕羞,愛觀察,在外不多說話,

原帖由 rabbit.melody 於 12-07-11 發表
小朋友慢熱,怕羞,愛觀察,在外不多說話,讀學之園會否給其他活潑小孩蓋過,影響自信心 ?!

...
孩子性格跟您孩子很相似。老師找了兩個非常主動的孩子坐在他左右。進步了很多。

請問你地面試時學之園是考小朋友什麼,同埋我想知會問家長d咩?因為我都想幫仔仔報2013年入讀,麻煩哂大家!!

我也想報2013入讀, 請問有什麼要預備呢?

Mr girl attended the interview for PN class2 years ago.  The teacher asked her to put coins into a piggy bank, match different fruits to the corresponding pictures, match cars with the same color.  The teacher also talked to the kids.  

四隻貓 發表於 12-7-12 14:29
我都知道P老師好, BTW, 佢唔係教開K3嗎?
不過客觀D講, 其實好多老師都好好
‹ 上一主題|下一主題