用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中叩門加油站 !
go

升中叩門加油站 ! [複製鏈接]

醒目開學勳章

昨日其實已經想開個topic講叩門. 但因為自己太攰了, 零晨三點才訓, 六點半起身, 之後仲去叩門, 下午又帶去游水. 好攰好攰.  

因見到報喜topic好開心, 個個都派到好好.

我自己個仔入咗第二志愿, 我哋都好感恩好開心, 不過計算過佢都係算不lucky的一個, 全班38人得三個入唔到第一志愿.

我仔六年前升小跌到十三志愿, 好辛苦叩門才入到而家呢間小學, 所以好明白叩門那種苦.

尚好六年前的惡夢沒有再沿續, 雖然我都有去第一志愿的學校叩門.  六年前的痛都已經令我們不敢選擇男女校, 單選男校避過D好仔, 争取入讀的機會, 但是還是不幸運。

六年前我在BK認識了一班升小的媽咪, 給我好大的支持和鼓勵, 亦好感恩大家的關係可以一直維持到而家, 六年後又講升中選校, 亦希望六年後可再講升大學選校.

所以希望呢到大家入來為叩門的家長和小朋友打打氣, 在BK俾多D正能量佢哋.

亦希望你們順利叩到理想中學 !

0    0    1    0

醒目開學勳章

昨晩我得好好, 今朝好精神.

生媽媽    發表於 12-7-11 13:38

I went to 叩門 yesterday but the chance is very low (I have an offer fr a direct subsidised school already).

I truly hope all parents/kids who went to knock door could have a positive response. Add oil together!  Keep on fighting!

醒目開學勳章

講下收返來的料, 因我是觀塘媽咪, 只知少少觀塘.

聖言昨日早上不多人, 大約百幾個家長和小朋友.
蒙民偉一早已人山人海
褔中下午成千人争二十個位, 朋友仔由三點搞到六點幾,佢亞媽話好辛苦, 仲要後補位,  今日十點才知道有無機會, 祝佢好運, 佢派第五志愿

htts  Why 十點才知道 result?  發表於 12-7-11 09:42

醒目開學勳章

唔知是否不好運都會沿縝,

六年前要叩門的, 我知道有三個又係六年後又要叩門

醒目開學勳章

htts : 應該是今朝十點前叩門要注冊, D人唔注冊就有位放出來俾後補生.

不過機會好少啦, 20個位成千人争, 仲要後補.

htts  That means the result is KNOWN now?  發表於 12-7-11 09:56

雪文 的帖子

聖言何時知收唔收?

醒目開學勳章

hw1115 發表於 12-7-11 09:54
聖言何時知收唔收?

唔知道, 我無問.  我抱住平常心, 得唔得都無所謂

htts  Actually, u have an excellent school in hand!  發表於 12-7-11 10:05

醒目開學勳章

htts : 佢未有電話俾我呀, 我不敢打俾人.

醒目開學勳章

htts :  我听kitty講注冊日就要買書買校服了, 咁你點算 ?

黃大仙年初話我仔要農曆七月才會轉運, 即新八月啦. 我而家心諗, 你唔好等我買齊書同校服先同我講有位呀,   

醒目開學勳章

hw1115 發表於 12-7-11 09:54
聖言何時知收唔收?

你問咗你叩個間幾時會有消息未 ?  祝你仔好運.

雪文 發表於 12-7-11 10:05
htts :  我听kitty講注冊日就要買書買校服了, 咁你點算 ?

黃大仙年初話我仔要農曆七月才會轉運, 即新八月 ...
In fact, I know the chance of getting a place in my ideal schools is "0".   Some people already got phone calls fr the knocking door school(s) last night (not me).  So I will buy books and uniform after registration.
If your DREAM school really gives u an offer in August, I think you, without any hesitation, goes to buy NEW uniform and books.

一樣有好多直資學生去叩津校, 會有位放的!

大家加油, 不要放棄~

醒目開學勳章

我今年會等到最後個下午先去注冊.  六年前stupid, 第一日一早就去咗, 搞到下午又要走多次去拎返.

杰杰媽媽  ME2  TOO,明知有得IN既機會好微,但點都係唔死心,唔到最後一刻都唔去註冊  發表於 12-7-11 10:43
htts  Yes, your son deserves a place at your IDEAL school.  發表於 12-7-11 10:18

醒目開學勳章

我有諗到我仔個名唔好, 曾諗過要唔要去改名

各位扣門媽咪加油!
天氣好熱,記得帶備多d水俾自己同小朋友.
祝你們心想事成!

八年前,我因為唔識遊戲規則,填表時只填得六個位,升小時被派到完全不知名的學校,也是走了一段好艱辛的扣門路,見了很多面色,碰了很多的壁 ,好無奈及好無助.
六年前,我仲係唔識遊戲規則,又犯了同樣的錯誤.(可悲的是兩届幼稚園的班主任都沒有提醒我.)......
所以老實說這兩天我也高興不起來,看著各位辛苦的媽咪,真的感同身受.
所以各位媽媽加油,你們的努力終會有回報,也許不是馬上見到,但要相信一定會有,那就是你們的小朋友.

祝你們心想事成呀,記得要冷靜及帶備水....
spw

回覆:升中叩門加油站 !

加油 努力 祝願成功!

‹ 上一主題|下一主題