用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門令我和小朋友身心俱疲
樓主: montery
go

叩門令我和小朋友身心俱疲   [複製鏈接]

試下彭學高 ,孔仙洲截止報名好像是十三號。

回覆:montery 的帖子

努力加油,希望在明天。

回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

睇到你段嘢我都眼濕濕,我都係今年升中媽媽,我囝都派得唔理想,尋日都去咗交表叩門,祝大家成功,努力

我見到你的

Add oil. Never give up.

加油!加油!永不放棄!

[url=C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures[/url]

醒目開學勳章

回覆:phoebepanpan 的帖子

Agree.

醒目開學勳章

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

加油,不要放棄。
Good Luck!

派到馬鞍山邊間? 如校風好的話未必唔可以讀住先. 真的叩門失敗就解決交通問題, 中一努力點, 中二轉校.

繼續努力, 不要放棄.

加油!叩門的家長們,無論幾辛苦都要保持冷靜,人在冷靜的情況下,思想會較清晰,對叩門會有幫助,亦令到你們的子女,為自己高EQ 的父母感到自豪,今次是他們學習面對逆境的時候,家長們與你的子女大步跨越這艱難的一步!自此,令他們更加明暸到父母的關懷,更加努力讀書!祝叩門成功!

回復 cellon 的帖子

上年我有個朋友十足十好似妳,家住深水埗,派去馬鞍山一間不好的中學, 又係受盡苦頭 , 最後佢入左 中聖(係直資中學).

唔好放棄,幾日之間會有消息的.留意有些直資中學,需然banding不髙 , 但老師是用心教的.

醒目開學勳章

ADD OIL!!

回復 montery 的帖子

心痛過, 哭過之後再加油, 唔好再睇張派位証 lar, 明天會更好, 媽咪唔好放棄, 加油, 今日D辛苦小朋友受過就會知道的, 將來就會更比心機去讀好書. 有失亦一定有得, Good luck!  

Kln band 3 中學好多都有不少叩門位,如何文田德蘭,九龍塘中學,賽馬會官中,基道,潔心,德貞

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

樓主, 你要加油ar. 既然你都說囡囡一路進步, 她見到派位紙同你的表現, 她也會很難受 . 我相信囡囡都巳用了很多努力, 如不是, 她的成績怎會一路進步呢 ?
雖然我仔仔未到升中一, 不過都快, 因9月就小五
見到你個message, 睇到我都好心痛, 我住馬鞍山的. 你囡囡派了去邊間中學 ?

為你同囡囡祈禱 !

昨天我負責交表,超曬!今日就輪到阿囝去考筆試,一日走2埸,辛苦到

作為昨天也參加了派位的媽媽,身同感受,很同情你和小朋友的遭遇,希望你們都能振作精神,祝福你們會去到一間合適的中學。

塞翁失馬安知非福,你的小朋友經歷了這樣的磨難,目睹你的傷心和痛苦,她才會迅速地成長和懂事。我不同意上面的媽媽所講,不要在孩子面前喊,要自己偷偷喊,那是極其錯誤的。當然,你可以在她面前大哭,但不能指責她,因為她欠缺的是一點運氣。

要讓孩子懂得承擔,這樣她才會更努力去讀書,當她明白自己因為冇讀好書而令媽咪如此煎熬,她才會從難過和自責中學會成長,以後才會好好讀書。

祝願你叩門成功,更展望將來,你的女兒經此一劫,將會懂事,以後會畀心機讀書。

加油, 不要放棄.
去年侄仔其中一間叩門的九龍塘中學即收了他, 並且返埋該校的2星期的暑期課程, 然后收到何文田陳瑞琪學校通知有位, 咁即沖去報名了, 當時己是8月頭了, 所以你也不要灰心啊.

Add oil!  Don't give up!
‹ 上一主題|下一主題