用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

henrybobo 發表於 16-6-16 21:11
請問中一有沒有分精英班?如有,用什麼準則來分?
有分。B & C係精英班,按PRE-S1英文科成績去分。
A係中英文補底班
D係數學補底班

回覆 wilsuseli 的帖子

So I am your senior in CSWCSS, I shared two blogs about CSWCSS in my personal space in EK.

長沙灣天主教英文中學(長記) - 排長

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

長沙灣天主教英文中學(長記) - 排長

熱度 15 已有 1825 次閱讀 12-5-10 16:52 |個人分類:Others|系統分類:教育

cowboymama 想知道長記的長跑,越野及運動歷史,我都好願意分享長記如何由一間藉藉無名的普通地區英中,變成一間文武兼備的英文中學。我會講梁柏林老師(排長)及梅元碩校長對學校40年的貢獻及影響;配合香港天主教教區支持母語教學,自願由英中轉中中,又由中中上訴變回英中的故事。

排長跟我都是1972年進入長記,長記是1970年成立的新英中,由於在屋企附近,可以5分鐘返學又可以返屋企食午飯,當然是首選。

排長是畢業於臺灣國立體育師範大學,當年香港邊有咁多體育老師有大學學位呀。第一堂體育堂,排長召集40+個細路在他面前坐下來。他5'10"高,皮膚稍黑,身材健碩,古天樂似佢,若果在男女校或者女校肯定多人追佢....... 他開門見山問我們,你們知道400m有幾長,我地懶醒等於繞球場一個圈,跟住問800m........ 然後佢話今日你們會知道1500有幾長,我地既反應係唔係呀,第一堂跑1500m....... 佢就話之你,反對無效。

他將人生比喻為長跑,你們跑到800~1000m會面對你身體的第一個極限,慢慢跑,堅持落去,你會突破它,然後完成1500m。跟著他講你下個極限是2400m, 第三個極限..... 第四個極限........ 每次長跑,那些被突破的極限都會出現,經驗話你知,你已經突破它,越來用越少時間便擺脫極限向前跑。你們要有信念,你們可以突破自己的極限.........

跟著唔係跑,用佐不少時間做熱身、拉筋..... 然後分批出發,他拿著4尺長的籐條跟住我地,發覺我地"蛇皇",佢用籐條打過來,我地好辛苦完成人生的第一次1500m..... 落堂後,全身腰酸背痛慢慢行上課室,內心咒罵"正衰人......" (最抵死係他會講比我地知,邊組肌肉今日好痛,邊組肌肉明白日重扯住扯住,第三日會鬆弛下來...... 咁似"沉默的羔羊".)

連續兩個星期,每星期都是跑兩堂1500m。到第三個星期,他有新花樣。他要我地由高排到矮,然後按高矮每人有一個目標,我既目標是6'10"完成1500m......... 你們咁聰明都知道,佢學我地d老細咁慢慢將時間縮短。

然後將距離加長,目標是大考前每人要完成7000m (即繞學校跑25個圈,40年後傳統依舊。),如果不能完成,無得考大考,他得到梅元碩校長的全力支持,我地變成無退路,如果唔上體育課,除非有醫生證明,點都要在運動場幫手計時。及後高中收女生,一樣有一年時間來練習,都要跑5000m。為應付跑步,好多同學會留校練跑,我地週末還會到石梨背水塘跑山練氣及體能,所以當年的長記仔平均d體能真係比喇沙仔及拔萃仔有過之而無不及。

我地一年體育課,未曾接觸個球類,只有跑步,田徑,體操,體能訓練........ 亦直接令我們在我中二時(1973),第一次參加天主教教區運動會全場第4名,自下一屆1975起(每兩年一屆),連續16屆的全場總冠軍,好多時是ABCD都是冠軍,其他學校只爭亞季軍。在學界坐即升機在1974年成為第一組別,兼奪得當年玫瑰杯最佳進步獎。2007到拔萃,見到當年打破拔萃及喇沙的壟斷,自己都好興奮,都有d眼濕濕........ 緊係唔比老婆知,唔係有排比佢笑。

由於我地無專門訓練都自己跑越野,後來有新體育老師加入對越野好有經驗,班學生自然超哂班,唔壟斷都好難,就算有學生走去其他名校,但長跑的運動員都陸續新人接舊人。

到中二開始操排球,籃球,跨欄,跳高,跳遠,鉛球,鐵餅......... 到中五學三樣絕學,
1. 田徑訓練法
2. 排球訓練法
3. 籃球訓練法
到大學時,當年唔駛牌,我在康體處都有教波,都幫輕我d零用錢及拍拖錢....

到現在班老鬼見面講開"排長"都又愛又恨,果幾年真係操到隻狗咁,但頑強鬥志,永不放棄,追尋突破....... 一身受用不盡。他用長跑來體現校訓 - "自強不息"..........

當我寫排長時,內心想同佢講,你當年班百厭仔,不少都出人頭地,唔係因為英中,唔係因為考試叻,唔係因為大學畢業,唔係因為順風順水........... 而係佢第一堂輕描淡寫的訓話 -

"他將人生比喻為長跑,你們跑到800~1000m會面對你身體的第一個極限,慢慢跑,堅持落去,你會突破它,然後完成1500m。跟著他講你下個極限是2400m, 第三個極限..... 第四個極限........ 每次長跑,那些被突破的極限都會出現,經驗話你知,你已經突破它,越來用越少時間便擺脫極限向前跑。你們要有信念,你們可以突破自己的極限........."

信念令我們超越障礙,建立自信,自強不息。

I found Mr Leung last year through Facebook.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 silvia_ng 的帖子

Thank you
‹ 上一主題|下一主題