用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
樓主: c4ceci
go

優才之我見....   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我路過的(本來一直都無睇個topic, 見佢長期o係第一版, 入黎8下)

我唔comment了, 我分享姐
2-3年前, 我o係小朋友讀既另一間直資做面試日義工, 遇過類似情況
當日程序係約7個小朋友一組, 上1/f課室玩集體活動, 忙完一大餐之後(已經係當日最後一個session, 家長亦隨後上左禮堂, 個操場吉晒剩返d義工同職員), 我聽到有喊聲, 可以用"淒厲"黎形容
原來係個黎interview既小朋友, o係一邊不停地嗚咽(應該係之前唔肯上課室, 俾職員要求坐埋一邊, 由家長冷靜的, 其實應該係咁處理的, 以免影響其他小朋友情緒), 喊到成個操場都聽到, 佢父母當然面燶燶坐o係旁邊, 無晒辦法
因為當日最後一輪interview都已經開始左, 佢地無可能再等下一輪(有d時候如果小朋友遲到, 或者有咩特別情況, 我地會安排佢去下一輪interview), 父母咁既反應, 我都好理解既
本來件事唔到我理(我又唔係職員), 但我覺得佢地好無助, 父母tum又tum過咩方法都用晒, 小朋友真係勁喊, 走又唔係, 又落唔到台, 於是我嘗試過去幫下手
o係職員同意(同破例)下, 我請媽媽拖住小朋友上樓, 我話去望下先, ok就入去, 唔ok就走, 我應承小朋友一定唔會夾硬捉佢入課室而且媽咪會一直陪住, 小朋友agree了, 一路上樓, 小朋友真係一路震, 我唔明佢有咩咁驚(小朋友心, 海底針啊), anyway, 上到1樓, 我地離遠望左一陣, 我再問小朋友, 係咪決定走, 小朋友話係, 我同家長講, 唔好嬲小朋友喇, 佢真係驚, 佢都唔想, 試都試左, 我地落返去再唸辦法
一路落樓, 小朋友鬆晒, 去到校務處, 職員再約時間(因為都有d病左呀或者其他原因, 有特別一group下次in的), 小朋友笑了, 問佢屋企咩電話, 對答如流, 我仲讚佢咁咪叻仔lor, 下次見喇
佢地後來點, 我就唔知了

話左純粹分享, 唔comment了, 分享完畢 (如果覺得離題我先致歉)

kwkyeung  Thank u  發表於 12-7-19 14:05

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 12-7-19 09:21
我路過的(本來一直都無睇個topic, 見佢長期o係第一版, 入黎8下)

我唔comment了, 我分享姐
GOOD SHARING!  THANK YOU!

一句講:你like,此校點樣,你都會為他找原因/開辯.
你唔like,少少野都會變得很大,什麼都唔順眼.

rogerlam123  校內學生讀得很開心, 校外路人又好關心. 所以........  發表於 12-7-19 12:31
Naurto  但為什麼其它直資學校沒有這麼大反應 ??  一定有一些問題. .無一間學校能適合所有學生, 但都沒有這樣尖銳的批評, GT 是例外.....  發表於 12-7-19 11:23
rogerlam123  totally agree  發表於 12-7-19 11:12

回覆:優才之我見....

借位問下,GT幾時有result知?

gret  8月17日書面通知  發表於 12-7-19 15:44
kwkyeung  好似8月頭就有通知得唔得  發表於 12-7-19 14:09

回覆:Freeb 的帖子

別生氣,拖住你兒子的小朋友可能只想安慰你的兒子,做返平時的自己,佢末必識分現實與不現實,也不會知道這行為影響到你兒子

回覆:優才之我見....

我出post純粹想分享自己所見到的,我只是看見小朋友的表現有感而發,那小朋友那份真,那份愛,和拖著手,給予小朋友的支持是多麼值得我欣賞,始終我也不是優才的家長,難免不能代入他們的見解,對學校,對小朋友的表現各有表態,看見每天的激論,我是不希望的,我會del post了。多謝各位,祝愉快!

EYUNG  Post 沒問題, 為何要 delete? 都是很普通的討論, 何需自責!  發表於 12-7-19 15:22

醒目開學勳章

引用:我出post純粹想分享自己所見到的,我只是看

原帖由 c4ceci 於 12-07-19 發表
我出post純粹想分享自己所見到的,我只是看見小朋友的表現有感而發,那小朋友那份真,那份愛,和拖著手,給 ...
其實你是否就是安慰別人那小孩的家長?

Minatabo03 發表於 12-7-19 11:12
借位問下,GT幾時有result知?
8 月 17 日前公布, 唔知會唔會早 D 知呢~

NeoMom  優才已經算係最早果批, 重想早d?!  發表於 12-7-19 16:38
Miranda :-D

王國長老

按樓主要求關上。
‹ 上一主題|下一主題