用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
樓主: c4ceci
go

優才之我見....   [複製鏈接]

如果為一件事/一句說話而擔心/疑慮/不信任,不選擇這校會令自己安心一點,就不選擇好了!

題外話,新學校就是決乏足夠的word of mouth,通常人們對一些老名校,都是評論成績/校風/workload/課外活動/老師為主,好少㑹為校長的一句話去否定學校的質素。

dabbycheung  完全同意!  發表於 12-7-11 13:21

缺乏

agree, that's why i won't apply this school.

RSZ 發表於 12-7-11 13:08
我不在現場, 不過近期看得電視多, 嘗試代入校長想想他的心態

1) 帮助型 : 間接贊美小朋友
你答得好有代入感!我吾明點解校長咁鍾情Thomas ?
我朋友個囡去年一撃即中.吾知係咪佢熟悉every train's name????
我吾擔心,有幸入waiting list的話,我可以慢慢了解間學校。

yhn  我諗校長不一定很喜歡Thomas, 但Thomas做引子,開開心心地帶走小朋友效果很好,所以才重覆使用!很多有in過優才的家長也大讚他們流程一流!  發表於 12-7-11 15:48
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

w_y 發表於 12-7-10 17:07
若我是他媽媽, 我會開心到眼濕濕.
至於學校係點, 我都想知多D, 係咪真係咁 "唯才是問" !!  ...

"我是他媽媽, 我會開心到眼濕濕"

Agree x 1000

So Touching!!!

校長極度推崇Thomas, "蒸汽火車係一種情懷...細個時冇玩過火車,童年就白過".  
仲睇下邊位家長識唱Thomas隻歌, 識哂卡通人物d名.  
正如佢講, 孩子鍾意什麼, 家長就會鍾意, 不論自己是否鍾意, 都會投其所好, 而我家孩子卻鍾意喜羊羊!

回復 c4ceci 的帖子

有這樣的校長就會想像到學校會有幾有愛心. 我朋友個女在學校的成績不好, 就會有好多說話聽, 最後都忍不住啦...同埋同學仔都係十分"串" 的, 自高自大的.

我覺得校長想用小朋友喜歡的東西,引發佢地思考及了解事物,因為當天校長問小朋友,thomas 係用什麼開動架?我想活動教學正是這樣.

回覆:優才之我見....

想當年去簡介會時,其實我都不喜歡優才的校長,當時好喜歡真道的邱校長,可能對學校第一印象總是從校長開始啦!後來發現校長始終有機會轉,學校教育理念和整個教學團隊的管理更重要。

YY Mom :-D

星期日面試的感覺是學校想小朋友做到
No. 1(即是Thomas), 其它火車朋友都不重要,主角才最重要、成為強者才最重要。 我不想小朋友在充滿競爭的學校成長。

*** deleted ***

原來校長喜歡 Thomas, 立時讓我想起另一位史諾比校長添! 我都好多謝呢個 topic, 足不出戶能知跨區事.

雖然而家唔會去優才, 我一路都聽左10堂家長talk, 起初成間學校我覺得最冇同感的是校長,
上年都係以thomas開始, 我個仔不嬲不睇 thomas, 所以對佢來說冇吸引力, 不過我覺得冇所謂, 校長都係想用d方式開始叫小朋友上去.
之後都覺得校長講野技巧一般, d講笑方式我唔係好識欣賞, 但睇真d, 佢係一個幾認真的人, 家長talk 安排不同的食物在休息時俾大家食, 新生日親自在場監督, 可能佢的表現不是個個人欣賞, 但出發點都不錯.

RSZ  可惜....以後少了個交流對象
祝小朋友在他校有個充實及愉快的學習  發表於 12-7-12 11:04

引用:雖然而家唔會去優才,+我一路都聽左10堂家長

原帖由 HaYi 於 12-07-11 發表
雖然而家唔會去優才, 我一路都聽左10堂家長talk, 起初成間學校我覺得最冇同感的是校長,
上年都係以thomas ...
👍👍👍👍

校長沒有把握這機會去鼓勵學生的良好行為,又沒有去安慰那哭的小朋友。更灌輸自私自利的價值觀。十分差勁。

好多家長都覺得校長與別人溝通方面尚有很大的進步空間,但奇怪的是,班"用家小朋友"又覺得佢無問題,幾OK喎。
其實間學校德育方面真係做得幾好,每年有鮮明的德育主題和活動,上年是感恩,今年是發現別人的美,有機會問下啲用家就清楚。同學間互相競爭的情況亦唔算大,甚至我覺得有啲Hea。

我有去簡介會, 亦有去 INTERVIEW.  坦白講, 兩次既接觸有唔同既感覺.  簡介會後, 對校長感覺唔係咁好, 覺得學校都幾商業化, 不過我同老公都鐘意學校對德育方面既著重.  

INTERVIEW 當日, 我地唔係一早到, 入到 HALL 校長已經開始佢既 "TALK", 一路聽, 一路笑.  我心諗, 校長今日一定係心情好兼夠瞓.  校長不停講笑, 可能有家長唔覺得好笑, 但係我地當日果一班家長同小朋友, 都覺得 OK,  整個過程都幾開心同投入.

見過校長兩次, 個人覺得, 校長可能唔係太識攪氣氛, 但佢想攪.  有 D 人係咁, 佢覺得咁做等大家輕鬆 D, 但最後本末倒置, 講多錯多.  當日我個小朋友出去排隊既時候, 校長都有話我個仔 (講笑既 TONE), 話咩唔係度講啦, 不過我同老公都當佢講笑, 都有家長一齊笑...   我地 OK.  

校長是對學校有好大影響.. 我曾參觀個一間, 對校長個印象一般, 對那間學校都打了一點折扣 (因為她是新升的校長, 起碼都做數年才走la)

我個仔有in呢間,當日面試都對校長印象一般,
不過今日睇完大家對佢有好有壞既評語,
忽然有種感覺:
內在應該係有料,但唔識表達,自我.....
校長好可能都係"資優"果類人喎,
咁佢同d用家小朋友溝通到都岩喎,大家明大家呀嘛,
以上我直覺咋

BabyAndre  I agree with you.   發表於 12-7-12 16:13

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題