用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒尼詩小學-->皇仁
樓主: trust23
go

軒尼詩小學-->皇仁   [複製鏈接]

talent2000 發表於 12-7-14 00:05
回復 redkoni 的帖子

可能本人比较唯心論一点,假设好多係可变同不可变的constant. 比如三次分数submissio ...

你成日係度想爆大鑊,又話爆冷,又話要填表首選一樣。但偏偏你就隻字不提自行收生。

其實好簡單,同學成績好的,早早已在自行收生階段或者甚至報直資學校時已經被取錄,那麼看上去便好像他們填乜有乜囉。點解要講到教局好似做馬咁唧!

你可以睇睇之前有家長連叩幾間都係top中學,間間都收,唔通人地又做馬!有一班同學真係人見人愛,車見車載架嘛。唔好乜野都講到黑幕、做馬、爆冷先得架!

talent2000  You don't know what I mean and I don't want to repeat and repeat my point of view.  發表於 12-7-14 00:46
sandylaw  agree  發表於 12-7-14 00:45
:verycold: :verycold: :verycold:

talent2000 發表於 12-7-14 00:05
可能本人比较唯心論一点,假设好多係可变同不可变的constant. 比如三次分数submission 已经可有一條curve睇六年级点進步,無進步,退步,咁样勁進步学生名次較後可能隨机号码比名次較前的小,所以会爆冷但條件係二者填表首選一样,今年有某些比较後后40-50入到首選可能係咁,有連係中学个pool比较大。一部super computer 應該可以做好多野。如果係搏随机大小的話,好容易睇到比如考48入到首選而5名入不到就可以係例子(甲乙部首選一样),每年的data有分别等。六合應係纯随机。

坦白講,依照你所講嘅requirement specification,你是講緊一套Expert System,用supercomputer係會好啲,但係睇番教育局遊戲規則嘅文件,我覺得佢哋真係唔駛攪咁多嘢,如果我依照佢個spec寫個土炮program係屋企個Windows 7 平台 run 一個禮拜,6萬學生都可以派得位,教育局最麻煩不過是入機同audit等的流程較為耗費時間,純粹個人揣測。當然政府有好多嘢我哋平民百姓係唔知嘅,我都認同你,應該盡量大路啲,唔好擺自己落去果啲constraints,分分鐘可能衰得不明不白。

talent2000  Anyway, this is fate.  發表於 12-7-14 01:03
1   2   3   6  8

talent2000 發表於 12-7-13 21:54
每人了解未必一样,咁你哋覺得随机真係好隨机?一定有某些因素去regulate呢个隨机的,本人假設係咁。比如一 ...

考頭廿名能派到第一志願的比率高,只是他們在自行時巳一早被心儀中學搶收了。

你諗多左啦

talent2000  他們在自行時巳一早被心儀中學搶收了,How many? Do you think?  發表於 12-7-14 01:07

talent2000  You don't know what I mean and I don't want to repeat and repeat my point of view.  
>>>>>>>>>>>>>>>>>

你唔需要再repeat喇。因為你係EK都不只一次發表你呢套理論!
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

好吧!就讓你用你的內涵去抽出証據去証明你你的做馬理論吧,不要再胡亂推斷,憑空誣衊;不要在沒有証據下將別人上綱上線。

醒目開學勳章

好吧!就讓你用你的內涵去抽出証據去証明你

原帖由 ohnono 於 12-07-14 發表
好吧!就讓你用你的內涵去抽出証據去証明你你的做馬理論吧,不要再胡亂推斷,憑空誣衊;不要在沒有証據下將 ...
算啦,我之前忍不住講兩句,都是不想有人推人上鋼線

比佢甘講法,又有人信的話,出年兩間軒小放第二位都入不到,啊

申報利益先,我兩個小朋友大晒啦,不是小一

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+12-07-14+發表好吧

原帖由 CrabPincers 於 12-07-14 發表
算啦,我之前忍不住講兩句,都是不想有人推人上鋼線

比佢甘講法,又有人信的話,出年兩間軒小放第二位都入 ...
如果信係事實,那些軒小Band1尾和中的學生都不敢選皇仁做第一志願。

到底誰得益啦!?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Quote:原帖由+CrabPincers+於+12-07-14+發

原帖由 darkbson 於 12-07-14 發表
如果信係事實,那些軒小Band1尾和中的學生都不敢選皇仁做第一志願。

到底誰得益啦!?:question ...

delete

咁喺軒下, 要考全級幾多名以內才大機會入QC呢?

簽名被屏蔽

引用:Quote:slamyt+發表於+12-7-14+18:27+咁喺軒

原帖由 talent2000 於 12-07-14 發表
以我的logic估计,let say 今年25位入左,前25位就最有机会的但有大概20%因某種原因而out左,所以有五至六 ...
依你所說選皇仁爲第一志願:
Band1頭會有(25-4)/25=0.8=八成機會。
而Band1中和尾就大約會有4/25=0.16=一成六機會了。
所以Band1中和尾入到皇仁是爆冷。如這樣就應該選其它Band1中學了(如鄧兆堅)。
終於明白你的見解了!

引用:Quote:原帖由+talent2000+於+12-07-14+發表

原帖由 darkbson 於 12-07-14 發表
依你所說選皇仁爲第一志願:
Band1頭會有(25-4)/25=0.8=八成機會。
而Band1中和尾就大約會有4/25=0.16= ...
你好叻!我只理解到部份!
我在EK見到有人話上年有個軒上考第一名的男生,但抽不到qc,之後去knock door收左。如果係計次第的話,咁點解佢抽唔到?

但果25人,是包括了自行、聯繫、派位名額,扣除考第1的1個,另保守估計聯繫有8個,所以起碼有16個是灣仔派入,而呢16個真有可能是龍虎榜的名單上,甚至有一些因有人離場而令到一些無緣上榜的邊緣生,有緣考上!但我很難想像是因為排名前而機會大的!
但有樣還未弄清楚,就是那些聯繫位是否只給前20名抽定係band 1就可以抽,如前者,你的假設就可能成立。

daisymak 發表於 12-7-14 20:15
但果25人,是包括了自行、聯繫、派位名額,扣除考第1的1個,另保守估計聯繫有8個,所以起碼有16個是灣仔派 ...

官校之中,並不是皇仁才有聯繫位。伊利沙伯中學聯繫九龍城和油尖旺的官立小學,單係九龍城已有四間官立小學。
伊中給與這四間聯繫小學的是17個聯繫位,你有沒有想到會點樣去分配呢?星每間頭5定頭10先可以報還是怎樣呢?是否教局有一部超級電腦淨係用來抽軒小的同學,因為佢地是成績好抽先?而其他學校會用另外一部超級電腦是隨機分派?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題