用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: princesscharnee
go

升中 [複製鏈接]

回復 princesscharnee 的帖子

今年我們P.6 有105人,每班35人。

最好就是70名內,但是計3次呈分試(校內和EDB) 的平均名次。老師會告訴你的!

我女係3升4

但佢老師話,佢依年好著數,因為一齊升上去p6,只有3班,只有9O人,只要8O名內也可以直升,因我有唸轉校,佢話唔好!

嘩, 幾好喎!  那麼係聖心中學見啦!!

點解要轉校....呢?

因為我覺得佢唔叻,佢都70-75咁,我怕,所以我想同佢轉,但老師又話,人小左,有so,我地依年只得3班,咁我又唔想轉,唉,我心唸,如果佢一向都考40-50咁,我一定唔轉啦,又唸,如果而家考咁後,如果到計分試,佢有咩,又考後d,咪頭暈?????
其實我都想問係咪[p4開始計分,定係點?又點計呢?

no, 我個女而家3去4,只有3班

呈分試是計P.5下學期, P.6 的第一次和第二次考試(P.6有3次考試的)
統一派位是計這3次的平均學內和EDB名次,如果你想於自行考更好的中學,就要於第一和二次的成績和排位要好。

Hi princesscharnee,

唔好怪我多事,轉校唔係好嘅辦法,留喺度努力D增加安全系數係最好嘅選擇。

70-75 out of 90 喺保險線附近,但轉校而無大幅進步,好難喺升中派到同SHCC同level嘅中學。

5年級下學期先開始呈分,呈分科目由你現在的中(9),英(9),數(9),常(6),科(2),加入VA(3)及音樂(2)。中文及英文的FA成績不計。同學在5年級下學期的呈分試會明顯發力,有在5年級上學期成績一般的同學,下學期的平均分有十幾分增長(即7科x比重後成績比上學期多4xx分),我囡級名次在前30%,7科x比重後成績比上學期多1xx分,名次也衹可維持。

所以,在保險線附近是要努力呀。希望到時喺中學交流區見。

LingChiBaBa

P.S.  看見你在其他帖有關插班SSGPS,不要失望,我囡幾年前寫信插小二,小一全級前十名也沒有得interview。

咁其實真係好煩,照而家睇,我只係想佢考前5名,都好似好辛苦咁,如果依個成績係咪弊呢?

p4係咪唔計分呢?同埋小左一班係咪真係so左呢
‹ 上一主題|下一主題