用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何選擇補習老師
go

如何選擇補習老師 [複製鏈接]

亞仔未正式找人上門補習過, 今次他主動話要找人補習. 正在找緊, 但一般補習老師會點教學生?
甚麼補習天王班只是拔尖, 不適合補底學生的, 對嗎?
亞仔要補底, 應該點做才正確, 有高人可指點一下嗎? 謝謝!
   0    0    0    1

以你嘅情況睇,要補底不適合去跟大班,幫唔到佢。搵一對一會比較適合。但聽你講到補習天王班,應該你嗰仔都唔細,上到中學,好嘅補習導師價錢高,關鍵是好難搵到啱心水嘅。如果想便宜,咁你只有搵大學生哥哥姐姐了。你可以去就近嘅超市廣告欄抄幾個適合的電話落來,如果喺經紀公司聽電話,咁就建議你直接放棄,因為通常D經紀公司都是亂搵個人來同你補,補得唔好佢照收傭,你換越多導師,佢傭越多。受害者只喺你自己。

Joe媽媽 發表於 12-7-10 11:14
亞仔未正式找人上門補習過, 今次他主動話要找人補習. 正在找緊, 但一般補習老師會點教學生?
甚麼補習天王 ...

補底的話應找私人補習吧,找補習就如聘家務助理,好講運氣。
建議先試三堂,靜靜在旁觀察老師的教學方法,也讓孩子看看喜歡對方否。
補習老師最好有朋友推介,起碼有個口碑的依據。
我女兒小六找了個專科的數學老師,讓她數學基礎打好些,老師是大學數學教育系的最後一年學生,專科專補的情況下,女兒得益很大。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 peaceandlove 的帖子

thanks all.

已找了三位老師, 一位補 Maths/ IS, 一位補 Eng/ LS, 一位補中/ 普, 暑假內要補回過去一年之成績. 亞仔主動要求補習的, 終於等到他開竅了.

回復 peaceandlove 的帖子

我個仔數學好差, 唔知可唔以介紹比我呢!
‹ 上一主題|下一主題