用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 齊齊媽咪
go

升中 [複製鏈接]

回覆:w_valerie 的帖子

有幾差?可否提供多些資料。thanks

manmanchubb  i want to know too  發表於 14-7-17 09:17

想問中學是否要去番大坑東嗰邊?

回覆:yankaka 的帖子

係 大坑東 近又一居

回覆:升中

你們上學校網站便知一二,所謂outstanding students只有大約十個,沒有列明詳細成績,可能只有一個五星都已經是outstanding。上年都有三十一個,今年好差,愈來愈差,好失望。

回覆 w_valerie 的帖子

有沒有人知道瑪小大約要考到全級甚麼位置才可考入出面學校呢?

winnieka 發表於 14-8-4 11:30

有沒有人知道瑪小大約要考到全級甚麼位置才可考入出面學校呢?
睇下妳想入咩學校啦! 小兒舊年升中
我知佢D同學有5個入銘賢,1個伊中,1個荃官, 1個英華女校, 上智/長天/九華都有人入到.
就以銘賢的5個學生來講(小兒是其中1個)
2個全級頭10名, 有2個應該是20名內, 另一個估計大抽獎入.
伊中和荃官那2位沒有記錯應該是頭3內

回覆 jessjesswong 的帖子

謝謝你解答!如果依照你所講的,那通常是頭20名會考出面英中,那如果大約20名至40那些是沒有競爭力還是學校唔主張學生出外考其他學校呢?因他們中學部成績好像差了,我見其他深水埗區的小學20名後至40名派位亦不差的.因深水埗男孩競爭好像幾大!

引用:回覆+jessjesswong+的帖子謝謝你解答!如

原帖由 winnieka 於 14-08-05 發表

謝謝你解答!如果依照你所講的,那通常是頭20名會考出面英中,那如果大約20名至40 ...

對不起。我也不太清楚。記得當時我仔同我講所有認識他的老師都不停游說他直升,但我們心系銘賢,所以將碼中排得比較後。 雖然中學不停比人話成績低,但係我細仔今年都會上瑪中,選校要選小朋友適合的。唔啱banding 只會害左個小朋友。 我大仔個同學考全班尾3(估計大抽獎入那位同學). 所以一定要慎重考慮。

如果唔諗中學,以小學部計,這所學校學習風氣好嗎?課程深不深?老師有沒有愛心的?不好意思,我真的想再深入少少了解一下這所學校,謝謝!

winnieka 發表於 14-8-7 14:02

如果唔諗中學,以小學部計,這所學校學習風氣好嗎?課程深不深?老師有沒有愛心的? ...
我大仔係小3才插班, 而細仔就小5才轉過來(2個是差一年的)點解當年唔一齊轉--- 因為當年細仔個級冇插班位.
課程我唔覺特別深, 但細仔由另一間同區小學轉過來, 初初都有小小吃力.  老師我就覺得幾有愛心. 當年大仔轉過來時宗教科是由一位較長的老師教, 佢見我仔唔識"畫十字" 她同我講, 我解釋因為幼稚園時是基督教, 小1/2都是沒有宗教的小學, 那位老師好好, 好耐心教我大仔. 佢班主任亦對佢好好, 當年我地由新界的小學轉出來, 大仔自覺英文不及其他同學, 但他的英文老師不停幫助他. 所以我大仔在剛過去一年常常回學校探望老師. 到細仔5年級轉過來時, 細仔的班主任亦好留意他, 經常捉我大仔講細佬, (因為知我要返工). 最記得大仔的班主任非常了解佢, 時常都提點我大仔, 到依家大仔有野諗唔通或唔開心亦有whatsapp 佢, 佢亦好樂意幫忙.
唔好意思, 講左咁多

回覆:jessjesswong 的帖子

多謝你詳細的解答,讓我們心中有數,即頭二十才有機會外走,請問你知入九華的學生成績如何嗎?

w_valerie 發表於 14-8-7 16:01
多謝你詳細的解答,讓我們心中有數,即頭二十才有機會外走,請問你知入九華的學生成績如何嗎?

...

我知的只是一小部份咋, 全部都係呀仔返來講,初初我以為頭十名冇人返瑪中,後來到我們返去攞獎時才知有位全班第2的同學入了瑪中(佢都有份in 九華)

入到九華那位同的資料,(全部是呀仔提供, 我冇考究過)
5下全班第3, 6上全班第2, 6下全班第3. 佢5&6年級都攞傑出學生.

我仔
5下全班第1, 6上全班第3, 6下全班第2. 佢5年級攞傑出學生.

佢2個都有份in九華

系咁多料咋呀仔唔肯講. 仲有佢個屆有個入到體藝

謝謝你詳細的解答!

請問你大仔當時轉了小班未呢?

回覆:winnieka 的帖子

我冇留意喎。佢今年升中二

回覆:winnieka 的帖子

末 ,轉小班是呢兩三年的事

謝謝告知!

非常感激jessjesswong詳細解答

其寶瑪小不是真正小班,我見今年有112人,即每班平均有28人,有被騙的感覺囉

我囡今年一年級全年全班都是26人。而在一年級的師生合照中,4班都是26人喎!
今年有不同嗎?
‹ 上一主題|下一主題