用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國民教育, 大家點睇?
樓主: xo883
go

國民教育, 大家點睇?   [複製鏈接]

引用:香港高官既所作所為特首梁振英的子女+(英國

原帖由 mena 於 12-07-24 發表
香港高官既所作所為
特首梁振英的子女 (英國升學)
教育局長吳克儉的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
我都勁憎呢d所謂政府高官,納稅人的血汗錢就係用嚟養呢班唯利是圖的小人同佢地班寶貝仔女,自細吾駛受填鴨式教育,又吾使考公開試,難為香港莘莘學子試完一輪又一輪教改,都吾知為乜。要教人愛國愛黨,吾該教左國民咩叫良心先啦,冇良心良知嘅人有咩資格講愛國?根本同日本侵華出賣國家嘅漢奸冇分別!仲有六四事隔多年,仲有人夠膽話冇人死,咁嘅言行同日本仔否認南京大屠殺又有咩分別?真係谷鬼氣

danielboy  Well said  發表於 12-7-31 10:03
杰杰媽媽  你唔知中國話咩就咩,年年係咁鬧日本唔認歷史,但自己咁做就一定---------對的  發表於 12-7-24 20:55

D高官最叻一路比屎你食,一路話同你講我為你好先比你食,但佢哋同佢D屋企人就死都唔食。回歸咁耐我哋班家長要搶床位生仔,再搶奶粉,再搶學位,而家仲整D洗腦教育比你,究竟香港父母幾時先有安樂日子過下,求下衣個政府做下一些好事好唔好,我哋D父母受夠了

反對洗腦教育

可能未來考政府工d試, 除咗熟識基本法, 仲要熟讀國民教育!

開佢地認為的"國民教育"米開囉, 如果

(一)
叫哂d高官(以前曾班底, 現在政府的梁班底),
最好叫埋有中資背景校監,校長,副校等,
所有囝囝囡囡,孫呀返哂香港讀,
重要叫佢地讀埋左校
市民個心一定順氣些....

(二)
林鄭話學校可以自由選擇教材...
當然好!!!!!
台灣是中國一部份
搵國民黨馬英九整本俾香港
宋楚俞又整本
法輪功又可整本
高官些老細ok米得囉

(a)
不過好吾明, 梁特首話就叫教局將d教材放上網,比市民去監察,有問題可提出,但必先在三年內試行.
如果家長睇到有問題,會不會真係有人會彩你,都吾好天真啦...
以前大力強制的母語教學又係咁, 後尾吾掂又話微調,又話叫學校自己決定....攪到一獲野!?到頭來害苦了當時的學生,冇得返轉頭...
大家可會信,比佢地九月開展試行三年?

(b)
要小一開展
小一得個六歲人仔, 筆都未楂好, 腦力都未發育完全, 就要佢地去判別,老師都未必明的東西,
你教佢地紅就紅, 黑就黑, 能力未到, 怎去分辨,勞駕這些課題...吾系洗腦是什麼!
要洗, 吾該至少要去到初中,懂明辨的階段.

(c)
特首個馬仔,以前做市建局局長那位, 佢d仔女在外國讀書, 佢話會打電話,鼓勵佢地睇多些中國國情書籍就可以...
如果照推斷, 大家家長,都咁做米得囉, 整什麼國民教育科!!

點算好  呢d先恐怖嘛...  發表於 12-8-1 10:41
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 12-8-1 10:19
開佢地認為的"國民教育"米開囉, 如果

(一)
(二)
林鄭話學校可以自由選擇教材......

不要以為林鄭是香港良心。請看以下在一個壇上的對話:

(全文:http://mag.chinareviewnews.com/doc/1021/3/1/7/102131742.html?coluid=7&kindid=0&docid=102131742&mdate=0608002457  )

楊耀忠:三年的開展期裡面,如果有些學校貨不對板、跟你對著幹,不提供多角度思考,而是全盤批判性地教學,教育局怎麼辦呢?會不會達不到預想的目的,各自為政?如果學校做得不好、教學偏頗,教育局去糾正,卻被指責“鉗制教學自由”,又怎麼辦呢?

李焯芬:如果三年之後有學校不跟隨“德育及國民教育科”課程指引來開辦課程,
教育局會通過視學制度來處理,視學小組會指出其不足之處,要求糾正。我們要求老師全面、清晰地看問題,這是一個教學標準。

好彩我個仔已讀中學,現在每天都跟他談國民教育的新聞,叫他小心使腦漫畫,逼著和他講下近代史,民革,造得幾多得幾多啦!

林鄭是不是香港良心就吾知
佢成家都係英國
仔女都吾會受洗腦教育
佢只不過係梁特首個頭號打手
老細推佢出來擋駕

其實禍首是曾陰權 孫明陽
為了討好阿爺
又為了整蠱梁振英
留個搾彈比佢
點知個梁班子又聰明過人
攬哂上身
曾陰權一定坐起屋企陰陰咀笑
梁振英你重吾死!

如果真的
搵國民黨馬英九整本所謂的國民教育俾香港
蔡英文 宋楚俞又整本
法輪功又整本

我想阿爺零願香港吾好攪囉....

杰杰媽媽  我肯定如果要俾全港師生自由教呢一科,完全唔會視學,佢地(大陸)請願cut左呢科  發表於 12-8-1 20:42
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我信香港孩子就算讀國民教育科都不會被洗腦, 因為他們有我地做父母, 能獲得不同的資訊. 但是我仍堅持反對這科, 不是更改內容作微調, 而是徹回.

原因好簡單, 學生已有好多東西要學, 時間根本不夠, 為何還要花時間在慌話中? 要讀要考這些家長, 老師和自己都不相信的東西!? 學習知識是要追求真理, 不是要為考試高分而答一些不認同的答案.

看大陸人就知, 有一群人可能被洗腦了, 有一群人是講一套, 做一套的人, 因為根本沒有真理在他們內心. 難道我們可以接受孩子學2+2=5而不出聲, 只是自己告訴他事實是2+2=4就算嗎?

我一定不會讓孩子讓這科, 現階段一定爭取到到, 包括遊行, 九月立會投票給反對的議員, 若學校一定要推, 我會個別寫信給學校要求不上課, 任由孩子在這科不及格. 正如人民力量所言, 我不信孩子會被洗腦, 但不要有慌言在他生命中, 不要習慣答別人期望的答案, 而非真心相信的東西.

http://thosewerethedays.wordpres ... %E6%95%99%E8%82%B2/

各位家長, 一同努力啊.

杰杰媽媽  我估我都會咁做,讀黎side時間  發表於 12-8-2 11:00

yinglongma 發表於 12-8-2 10:37
我信香港孩子就算讀國民教育科都不會被洗腦, 因為他們有我地做父母, 能獲得不同的資訊. 但是我仍堅持反對這 ...

國民教育強調無條件的愛國 (你說愛黨也好, 反正現在政府國黨不分) 和吹噓大國崛起, 這種事從來見光死, 天主教區現要重新檢視使用多年的教材就是最好的例子.  事情發展到如此境地, 孩子短期很難再被染紅了, 但是否孩子就不會被洗腦, 我看未必.

當政府堅持硬推國民教育, 家長勢必在家力陳中央政府內地人的不是來對抗, 重重覆覆在孩子耳邊不停說, 上課要小心, 老師可能幫你洗腦, 孩子還會信任學校老師? 還能客觀對待國家的歷史? 長大後還怎能成為一個真正的中國人?

很簡單的邏輯, 二種強大的力在小朋友兩邊推,小朋友根本無法站在中間, 問題是他倒向左或右. 所以, 嚴格來說, 國民教育根本不是教育, 而且打殘下一代的工具.

yinglongma  不過,我估這一代的老師反對的也不少, 下一代不會被洗腦, 但孩子已陷於兩難, 過幾代可能就....
看這內地學生的自白
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fb   發表於 12-8-2 12:21
yinglongma  認同, 一定要反對到底.  發表於 12-8-2 12:18

國民教育系內地行在咁多年, 得出什麼國民? 不用說了.

我們只可以不惜一切企硬 "Say No"

Chris852 發表於 12-8-2 15:15
國民教育系內地行在咁多年, 得出什麼國民? 不用說了.

我們只可以不惜一切企硬 "Say No"
我都係咁話,吾好教我女為黨為國打假波:;pppp:

杰杰媽媽  個幾個球員如果係我囡,我一定打把佢  發表於 12-8-2 16:37

回復 idy926 的帖子

真係羞家 ~ 取消佢哋的參賽資格是正確的做法, 呢個係一個教訓!!

不要讓孩子在謊言中成長

(一)從教育當局送致學校的德育及國民教育科指引和《中國模式》手冊來看,特區政府有意將對國家的認同等同於對政權的認同,從小就培養兒童忠君愛國的封建思想,明顯地違反了現代文明主權在民的普世價值觀念。
(請參看http://www.youtube.com/watch?v=NPnBQAiASwc);

(二)特區政府在課程指引及手冊中,對國情的隱惡揚善及對民主制度的錯誤評述手法已經達到顛倒黑白是非的程度,而不是教育局局長一句「內容偏頗」可以輕輕帶過。在這種北韓式的洗腦教育下,兒童將會學會謊言,從而習慣在謊言中生活。捷克前總統哈維爾說得好:「人們不必接受謊言,但他們承受在謊言中生活就夠了。就是這樣的人們確認了這個制度,完善了這個制度,製造了這個制度,變成了這個制度。」文化大革命的紅衛兵,就是拜這種制度培養出來的產品,難道這是我們對下一代的期待嗎;

(三)家國之情應發乎內心,而基建於對國家的文化,歷史的理性認知。要達致此目的,只要加強目前已有的中文科課程如中國歷史等的教學便可。但特區政府一方面將中國歷史由必修科改為選修科,另方面又設「內容偏頗」的國民教育科,此種「畢其功於一役」的做法不但捨本逐末,更令人生疑,究竟「目的」何在!

強烈要求特區政府立即撤消德育及國民教育科,回歸正道,加強中國歷史和文化教學。

所有當選新一屆立法會的議員,應用一切合法的議會手段,為達到全面撤銷德育及國民教育科的目的奮鬥不懈。

的的  支持  發表於 12-8-5 05:25
杰杰媽媽  道出我心  發表於 12-8-4 20:37
‹ 上一主題|下一主題