用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 插班K2/K3 NIS有機會嗎?
go

插班K2/K3 NIS有機會嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

你正接打去問吓有無位啦.
另外新學年開始, 無k3, 變咗yr 1喇. (同esf system 一様, 兩年k only)

我阿女都係四歲半左右呀, 嚟緊八月會讀NIS Yr 1. 都係註冊嗰陣先知佢改制.
好期待新學年開始!

你小朋友原本讀local school or International school? 你可以打電話問小學部(for G1) & 幼稚園部(K2). 佢地係不同campus.

以我所知好多人插讀K2. 我個friend 個小朋友都插K2. 不過話只有下午班

應該會收嘅,等電話了,我嘅小朋友都係剛剛報名,收咗了,Yr1

回復 柠檬茶 的帖子

咁你決定咗讀NIS 定 AIS 宋呀?

回復 Cherrychan1207 的帖子

我覺得應該唔難,但我個囝又唔同講面試嘅內容,只係同我講老師佢very very good. 送佢入課室,係出邊等佢45分鐘,就可了。

回復 Lukbuk 的帖子

因為我先生鍾意AlS,我亦問過一點學生家長,佢哋都話AlS換咗校長之後好咗好多了,所以我可能讀AlS。但係NIS真係好好,我都好唔開心、其實真係唔想放棄,其實你知唔知NlS會唔會開埋中學嘅。

回復 柠檬茶 的帖子

我有留意到檸檬茶幾個POST,為選択煩脳、完全明白。 我相信NIS応該暫時不会有中学、因為都会同JIS、HONG LOK YUEN一斉去SHA TAU KOK。 巧合地我有朋友的小朋友在NIS讀緊、成日同我講想転学校、ALTHOUGH小朋友讀得好開心、BUT想転去ESF,因為覚得ACADEMIC方面好似好D、  AND THEN有個朋友以前在AIS教的、BUT頂不順学校的行政問題、現転了本地学校任教。 我的小朋友在ESF讀、身在其中、我又不明白為何ESF個WAITING LIST会GUM 長LOR、MAY BE 学費比較便宜。 其実重点是No one / nothing is perfect.  毎間学校都有好&不好。 選択了便只有向前看!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 Mighty 的帖子

謝謝你這麼耐心的回答我的問題我很感激、正如你所講我真的好大壓力、我之前給我的小朋友報RC但是沒收他,所以我現在很徬徨,其實我覺得esf的學術高一點,但無奈我沒機會了、你以前的朋友在AIS教,那我能問你一些有關AIS的問題嗎?你朋友有沒有和你說過一些AIS不好的事啊?
AIS在學術方面怎麼樣?
學校有沒有學習氣氛。老師好不好。謝謝我是不是很煩啊

Lukbuk 發表於 12-7-10 14:20
我阿女都係四歲半左右呀, 嚟緊八月會讀NIS Yr 1. 都係註冊嗰陣先知佢改制.
好期待新學年開始!  ...

你個女4.5歲已經讀Yr 1(K3),那她是NIS的K1開始嗎?2.5歲?或是插班?好奇!

回復 a196671 的帖子

我阿女讀local kindergarten, 啱啱讀完K2, 轉去NIS 讀Y1

我地都好開心。

請問現讀NIS K班而又想報Saturday Class 家長可否聯同我一起報?

‹ 上一主題|下一主題