用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應避免學校叩門亂象
go

應避免學校叩門亂象 [複製鏈接]

教育局應該規定,派位之後十月先准學校接受叩門申請,一來避免學校惡性競爭引致殺校,二來亦可以讓學生同家長有機會真正認識所派中小學,避免盲目跳船

0    0    1    0

開學至開始申請叩門位? 攪得來都申請下年插班了.

回復 dolala 的帖子

好似又有尐問題,十月已經開學.到時是否會有部份人請假去面試,我也相信為數也不小的.

dolala 發表於 12-7-9 13:19
教育局應該規定,派位之後十月先准學校接受叩門申請,一來避免學校惡性競爭引致殺校,二來亦可以讓學生同家 ...

都開晒學! 仲叩乜門?

寫錯字呀?十日呀?

回復 香港佬 的帖子

如果真系10日又可以了解到派個間學校?

回復 點算好 的帖子

我念好過冇咁啦!

dolala 的帖子

開學先叩門?買哂校服,書後才轉校?識了同學仔十月先轉校?如實施這方案,我真要去遊行

引用:開學先叩門?買哂校服,書後才轉校?識了同

原帖由 prucat 於 12-07-09 發表
開學先叩門?買哂校服,書後才轉校?識了同學仔十月先轉校?如實施這方案,我真要去遊行

...
預埋我

conniechan125  x2  發表於 12-7-9 19:54

課堂九月一日開始就學校安排的時間表上課,若十月才叩門,有學生轉校的話而內容亂了,對原校生不公平呀。

回覆:應避免學校叩門亂象

反過來是否有非叩門不可的理由?小學喎!
學校D老師唔識教書仲粗口爛舌?
D同學仔小一已經跟乜野大佬蝦蝦霸霸?

定其實係成年人想高攀,想結識埋D名校有錢家長,為自己?

mw7183  完全唔明你想講咩...其實你有無小朋友?  發表於 12-7-9 16:32

dolala 發表於 12-7-9 16:19
D同學仔小一已經跟乜野大佬蝦蝦霸 ...

唔好講間小學校風問題先,講樣簡單d。
有不少學童派到跨晒區,佢地想叩返本區,唔洗小朋友長途拔涉,難度都係攀附?
我講緊的跨區,唔係甲部果d,係本區唔夠學位(如北區),要問隔離區借位果d。

嘩!你講乜野呀?叩門就高攀人?乜野理論?叩門完因多的是

dolala 發表於 12-7-9 16:19
D同學仔小一已經跟乜野大佬蝦蝦霸 ...
O哂咀!

叩門唔係一定為咗高攀d乜嘢, 或者一定要叩名校; 你估叩門好好玩咩!

引用:Quote:dolala+發表於+12-7-9+16:19+反過來

原帖由 MaiGao 於 12-07-09 發表
唔好講間小學校風問題先,講樣簡單d。
有不少學童派到跨晒區,佢地想叩返本區,唔洗小朋友長途拔涉,難度 ...
咁某D情況下有校車嘛。

同埋好似北區,我都贊成家長向教育局施壓,幫跨區上學有困難的學生找尋當區學位。以前D班房都係45人一班啦

引用:回復+dolala+的帖子 叩門唔係一定為咗高攀

原帖由 Haz-mama 於 12-07-09 發表

叩門唔係一定為咗高攀d乜嘢, 或者一定要叩名校; 你估叩門好好玩咩!  ...
唔講遠,大家可以移玉步去升中派位個邊,幾多家長話接電話都驚。家長們真的不懂放手?

醒目開學勳章 王國長老

學校有幾多人申請(願意去讀), 某程度上反映左佢既質數
當然我唔排除有家長一窩蜂去申請名校, 但如果長期收生不足, 亦一定有原因
當家長知道派位派到一間連名都未聽過, 講出黎都無人識既學校, 仲邊有人有心情去"真正了解下學校"呀, 辦學咁耐都無人了解既學校, 咁.........

十月至叩門, 之前做晒校服/買晒書, 唔嫌side錢都嫌唔環保啦, 仲有, 邊有校車呀, 十月都編好晒路線lor

ac917  咪係.....其實都唔明佢想表達d乜  發表於 12-7-10 13:02
Haz-mama  totally agree!  發表於 12-7-9 17:36

引用:學校有幾多人申請(願意去讀),+某程度上反映

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-09 發表
學校有幾多人申請(願意去讀), 某程度上反映左佢既質數
當然我唔排除有家長一窩蜂去申請名校, 但如果長期收 ...
質素呢樣好見仁見智,當然可以校政混亂、教學無方,咁家長其實應該出聲督促

但更有可能是質素都好,但區內人口減少,名校又唔減班,所以先出現所謂跳船現象。以收生來衡量並不一定公道。

其實我覺得叩門唔亂,只不過加埋考私小 (hold 位)、直資 (都 hold 到位)、自行 (世襲、宗教)、抽獎 (誇區、本區),全部加埋就亂過亂世佳人,如果大家參加大抽獎,然後叩門,咁我覺得幾好,我較樂意玩叩門。
‹ 上一主題|下一主題