用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 氣炸!果然德育比語言能力重要!!
樓主: flopsybunnies
go

氣炸!果然德育比語言能力重要!! [複製鏈接]

我覺得學校同家長身教同樣重要, 正如點解D人話要小朋友學好外語, 係要一個全面環境, 唔係每日兩個鐘搞得掂。
家長響屋企固然係要教, 責無旁貸。
但學校配合係非常重要。如果家長教一套, 學校口講一套而其實老師同教職員實際處事以成績行先, 一樣係事倍功半。小朋友係好醒目O既, 會知你心底著重邊樣多D, 從而去試你底線。重德育O既學校唔係淨係堂上講O下, 係同小朋友相處, 平日處事都係用德育行先以身作則, 小朋友先會明白德育O既重要性。身教唔止係家長, 老師都要身教。等小朋友響屋企同學校都接受同一套價值觀先OK。尤其小朋友慢慢大, 學校同同學對佢O既影響會越來越大, 家校不一致, 小朋友會拎學校O個套大你。
我聽過朋友話, 學校老師(小學)講過話唔交某份功課要扣分, 我朋友特登唔去提個女, 等佢自己學O下獨立同對自己O既事負責任。點知阿女真係漏交, 但係老師為免影響小朋友O既成績, 最後無罰。返到去我朋友諗住乘機教O下個女, 要自己有責任感檢查好功課, 佢阿女寸返佢話: "車~ 老師都無扣我分!" 於是第二日我朋友去學校要求老師要扣阿女分, 因為老師要言而有信, 規矩定O左就要執行。要對其他同學公平, 要教個小朋友有責任感等等....
呢D就係老師重成績定重德育O既例子。

ekhc    發表於 12-8-17 23:04

引用:我覺得學校同家長身教同樣重要,+正如點解D

原帖由 airyaoi 於 12-07-10 發表
我覺得學校同家長身教同樣重要, 正如點解D人話要小朋友學好外語, 係要一個全面環境, 唔係每日兩個鐘搞得掂 ...
「因為老師要言而有信, 規矩定O左就要執行。要對其他同學公平, 要教個小朋友有責任感等等....
呢D就係老師重成績定重德育O既例子。」正!

感激各位的分享

當時忍氣吞聲是因為我聽到那位媽媽有出言勸導兩位小孩,只是他們的霸王程度嚴重,忠言逆耳,難以勸喻吧!而且那兩位小霸王也得到了某程度的懲罰:原本我打算讓位給他們坐,但他們卻因為無禮貌令自己變相罰企!

而且最大考慮還是「身教」這個原則。如果當時發惡還口,我怕女兒只會「見到」我發惡而不明白「為何」會發惡。我不希望她以為發惡可以解決問題 (當然有D情況真係要用呢招)。到後來待他們下了車過了幾個站後,我才對女兒說:無禮貌的人會令人感到很討厭!

語言能力這方面我聽到媽媽和小孩們都相當字正腔圓,唔知係哪方面的造就了,然而沒有適當地運用實在可惜。

學校和家長也非萬能,所以最理想係雙方配合。學校的教育重心和時間分配總會有輕重,有的會分多點時間在學術方面,有的會强調多些德育培訓,更有些注重所謂的全人發展,各適其式。找到理念配合的學校可是雙方都事半功倍。

和各位分享多一個朋友的經歷,蠻好笑的。

朋友到某幼稚園做半日替工,到了遊戲時間便站在活動區幫忙看顧。不久,朋友發現女孩A和B爭玩車仔(之前A已經玩了一會兒,行開後B便坐上車仔玩,跟住A立刻擠上車仔要推B落車) 朋友走上前說要分享、輪住玩,否則大家都玩唔到又可能會受傷等等。勸說了一輪後,A果然放手走開了。朋友這時沾沾自喜以為自己很有說服力。誰知A是跑去找班主任告狀,說朋友處事不公。笑死我

下? 可以說流利英文 = 家長重視語言能力?
有可能英文是他們的母語。

中國人有句諺語:三歲定八十
小朋友的道德觀念要自小教起
家校合作最好
平時家長身教都重要

你講的事件,比較片面,你女兒唱歌,在你耳中是 [天籟之音]
但在公共交通工具上, 可能會影響到其他人

對方的小朋友沒有禮貌,你又從何知道他們的學校不重視德育?
他們有穿校服嗎?

引用:今早帶女兒坐巴士上學。由於人多,有兩位小

原帖由 flopsybunnies 於 12-07-09 發表
今早帶女兒坐巴士上學。由於人多,有兩位小朋友(約五歲和七歲)由母親帶著沒位子坐,弟弟一直時中時英地吵著 ...
我個人的目標十分清晰,之前我同阿女找K1時都堅持以德育為主,明白此之對人的重要性,很高興你可以加入我們的大家庭!

flopsybunnies  無言感激!  發表於 12-7-10 18:01

引用:下?+可以說流利英文+=+家長重視語言能力?

原帖由 Sumyeema1 於 12-07-10 發表
下? 可以說流利英文 = 家長重視語言能力?
有可能英文是他們的母語。
Hi,Sumyeema, just to say hi!

Sumyeema1  嚇 c 我,  hi!    發表於 12-7-10 16:54

回復 Sumyeema1 的帖子

家長勿氣!勿氣!

此主題重點為培育下一代時會以哪方面為先,有人選兩文三語,有人選德育, 有人選藝術、音樂、運動等等等等。於我而言我會選德育為重心吧。

講講吓就變了學校或家長的拉鋸................

那位弟弟有穿校服,但我怕話題變成是那間學校的問題,所以開始時無提及。

如果好上邊的巴士兄弟仔咁樣,我會叫佢地老逗買起架巴士先,公共設施大家都有權用,都吾系私家車
‹ 上一主題|下一主題