用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有媽媽因子女問題而有情緒病?
go

有沒有媽媽因子女問題而有情緒病? [複製鏈接]

我仔6歲, 4歲就評估ADHD, 當時可能自己都好辛苦, 唔識處理,

搞到自己有焦慮症, 有冇媽媽都有呢個病, 如何克服,

食藥, 還是順其自然呢?
   1    0    0    0

我個仔十歲,都係四歲被評估有ADHD..
可能都會暴躁小小,但就冇焦慮症..
其實你可以先去睇開小朋友既醫生.
睇下醫生點講..唔係個個都需要食藥既..
自己可以慢慢控制到,就最好唔好食藥啦..

首先你知道問題响邊,已經對你情緒好多幫助,當面對問題既時候唔需要即時一定要去解決,放慢自己既步伐,有時你越急越想盡快尋求解決既方法,但又事與願惟,最終不知不覺就形成焦慮.有時諗野亞Q小小,有時有些事可能永遠都解決唔倒,學下放埋一邊先,唔理唔理可能又自行解決左.焦慮同抑鬱唔同,調適下自己既思想.....自然就不藥而愈.....努力

我阿仔6歲評估咗ADHD,一年之後我大肚時開始發覺自己開始好燥,成日發脾氣,生完直得不可收拾,同阿仔個醫生傾,就refer咗我去睇產後圍產期,發現我有甲狀腺同產後抑鬱.要食抗甲藥同抗抑鬱藥.
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

我同你情況差不多,現在9個月,醫生話我有產前抑鬱,我好擔心會影響個細佬,你細佬點樣啊,沒問題把
‹ 上一主題|下一主題