用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基書院
go

沙田培基書院

如是band 1生,  叩沙田培基書院機會是否較大呢? 謝謝

回復 nc2000 的帖子

當然!但會否叩津中band1

多叩幾間無壞 .

回覆:vincher 的帖子

當然想叩津中band 1,但個仔又唔係好叻個批,叩門位小得可憐!

回復 nc2000 的帖子

那麼試下鄭榮之!
你兒子若是band 1 頭,可人望高處,林漢光……

nc2000 發表於 12-7-8 21:46
如是band 1生,  叩沙田培基書院機會是否較大呢? 謝謝

如真屬 b1 生,建議先扣 d b1 官津先......

好多家長派成績表發覺派得不滿意後第一想法就係要比錢補教」番件事;選直資係最直接的方法。

本區直資最好(個人認為)應是培基;所以歷屆經驗培基好多人扣,而且唔少有特異功能。佢好多手續的,乜鬼都排隊,前面d 考生又見得耐,(見得耐唔表示收!),扣門隨時浪費 2、3個鐘頭的;扣完之後其它 b1 中學都截止左。所以,為左一間直資,犧牲另外的官津機會,值唔值得真係見仁見智~

扣門生e幾年越來越多;除左部份派得差之外,好多都係希望
間更好的學校咋~

所以點 plan 扣門的先後次序好重要;時間好緊迫,要d 小朋友 e 2、3日咁鬼熱的天氣咁頻撲,好慘架!
所以要識得取捨;機會細既就唔好浪費時間囉!

回覆:pineapple0983 的帖子

我仔係band 1b 學生,冇特異功能,語言表達亦非好得,不利oral interview! 所以叩門怕唔夠人地都係b1 生爭!

nc2000 發表於 12-7-9 12:38
我仔係band 1b 學生,冇特異功能,語言表達亦非好得,不利oral interview! 所以叩門怕唔夠人地都係b1 生爭 ...
總之就 2 手準備囉.......

希望你一擊即中,唔駛玩 e個殘酷遊戲~

回復 pineapple0983 的帖子

雖然大家都話我個排位好穩陣, 但都係緊張, 希望真係誠心所願, 派到心儀中學, 感謝主!

nc2000 發表於 12-7-9 17:13
回復 pineapple0983 的帖子

雖然大家都話我個排位好穩陣, 但都係緊張, 希望真係誠心所願, 派到心儀中學,  ...
聽日等你報喜!

不過今晚都係做定功課好d.......