用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應該點同新學校講好??
go

應該點同新學校講好?? [複製鏈接]

前日CAC評估左係自閉症..剛剛入表掛I位..黎緊9月讀普通幼稚園k1下午班..報左一星期2日上午協康班..係咪一定/應該要同學校講晒小朋友既問題?萬一番學時小朋友非常差..會唔會趕佢出校(學卷學校)?我好驚到時佢會無書讀..又唔知排幾耐先有I位

0    0    0    0

回覆:應該點同新學校講好??

我小朋友唔同其他小朋友相處到..佢會郁手郁腳..社交非常差

講唔講分別都不大,講左如果學校唔接受呢類小朋友既,過一兩個月都會迫你走,接受既你唔講佢都會同你傾點幫小朋友,到時先算,見步行步,到時有投訴咪拖住先,話會幫小朋友做評估.....學校一般都會等你個評估先決定.如果你小朋友會打人呢樣野無一間學校會接受倒.返而要想想方法去指導佢.

我小朋友唔同其他小朋友相處到..佢會郁手郁

原帖由 yuki8484 於 12-07-08 發表
我小朋友唔同其他小朋友相處到..佢會郁手郁腳..社交非常差
打人就真係難攪,都贊成見步行步,但要有心理準備學校日日有投訴,佢哋只會"勸告"你離校,你企硬佢奈你唔何。如可以就俾私人S位佢讀住先。

why-me 發表於 12-7-8 14:26
打人就真係難攪,都贊成見步行步,但要有心理準備學校日日有投訴,佢哋只會"勸告"你離校,你企硬佢奈你唔何 ...

正常學校知你排左I位,無咩理由趕你出校。我之前都擔心阿仔無書讀,但係佢學長好好人,講明我有排E位,點都唔會趕佢走,只會叫老師多加留意。雖然佢地無呢科既專業訓練,但係相信“愛”可以包容一切。
佢地只會趕果d唔走父母唔排位,唸住得過且過既學生離校。咁佢地父母先至會著急同快d有位。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 的帖子

我個情况同你一樣,我選擇左同學校講,學校冇介意之如仲好體諒,因為小朋友返左一年喊足一年,我都好感恩

引用:我個情况同你一樣,我選擇左同學校講,學校

原帖由 ktk 於 12-07-13 發表
我個情况同你一樣,我選擇左同學校講,學校冇介意之如仲好體諒,因為小朋友返左一年喊足一年,我都好感恩

...
你間學校係主流學校定有兼收位的?

ktk 發表於 12-7-13 15:27

...
我都會如實同學校講!

萬一學校包容唔到咁點算?I位最快要排年半..

越近9月開學我越擔心同怕仲好大壓力

唔好擔心住。俾我會同學校講。起碼一開始老師知佢嘅行為問題係有原因,唔係嘎。

見步行步,如果有心協助會講,無心既考慮騎牛揾馬。
先努力改善打人問題,大讚同獎勵唔打人一齊玩時間,打人去冷靜區或取走喜愛事或物,自製社交故事教好行為,可能有用。

Quote:原帖由+ktk+於+12-07-13+發表我個情

原帖由 yuki8484 於 12-07-13 發表
你間學校係主流學校定有兼收位的?
嗰間只係一間普通幼稚園

‹ 上一主題|下一主題