用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 會生第二胎嗎?
go

會生第二胎嗎? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回覆:會生第二胎嗎?

如果阿仔進步良好,追到差唔多其他小朋友時會考慮。現在沒有精力資源去要第二個。

生多一個正常的當然係好開心同有好多好多好處,但評估吓自己同家人,如又中身心同經濟頂唔頂得順,我會崩潰。

如題 +

原帖由 yuki8484 於 12-07-08 發表
如題
琴日有線新聞,個媽咪生第一個有過度活躍,第二個係自閉及智障(15歲),佢老公接受唔到同佢離婚。

回復 why-me 的帖子

"接受唔到同佢離婚。"
就可以當無生個小朋友,無事發生??
0甘都得
呢0的都唔關小朋友有無問題
係個人本身都有問題,

首先你預有心理準備會有機會生第二個小朋友有問題O既, 你自己接5接受得到, 如果接受得到米去生LOR, 如果心仲係五五波, 你就5好生. 無謂比多一次機會自己後悔當初.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

首先你預有心理準備會有機會生第二個小朋友

原帖由 小艾比 於 12-07-08 發表
首先你預有心理準備會有機會生第二個小朋友有問題O既, 你自己接5接受得到, 如果接受得到米去生LOR, 如果心 ...
冇錯!生咗冇得唔要,真係要打定輸數先好博。
我就唔會再生,一個已令我心力交碎,份量奉獻晒俾佢,再嚟多個真係要喺青山book定個

回復+why-me+的帖子 "接受唔到同佢離婚。"

原帖由 apple~y 於 12-07-08 發表
回復 why-me 的帖子

"接受唔到同佢離婚。"
佢選擇逃避係好狠心,幸好個媽咪好樂觀,都唔知個衰人點可做得出,係佢遺傳俾個仔

我識得5個媽咪第一個知道有問題後,再生等二個。呢d 決定都係睇性格。

why-me 發表於 12-7-8 14:18
琴日有線新聞,個媽咪生第一個有過度活躍,第二個係自閉及智障(15歲),佢老公接受唔到同佢離婚。

...

我諗佢以為個老婆質素差, 要搵個好D既生.....

不過, 自閉好可能是遺傳自父親

我識個媽咪好勇咁生左第二個, 佢話當時無諗咁多.

幸好第二個係正常, 又聰明又乖.

生第二個會等睇下囝囝既進展,如果佢進展ok,會想個家庭多個小朋友。 一來我真係好愛囝囝,我想多個小朋友,個人唔好咁一面倒咁將所有野放晒佢到,因為我怕第時佢大個左反而係我放唔開佢。二來佢多個弟妹,我會覺佢會更有機會同人相處,愛,分享又或爭下野,點都好,家庭會熱鬧的。至於驚唔驚第二個有問題,咁真係無得再去諗。
但若囝囝進展唔好,我諗我就會因為無時間同能力去生多個小朋友了。

如果第1個既問題唔係咁大,生第2個肯定對佢大幫助。(特別喺社交方面) 不過真係要審慎咁衡量時間、金錢、照顧、精神……等,投放既絕對唔止×2咁簡單。

其實我唔係勇
我係有0左妹妹,先知哥哥問題,當時都唔諗0甘多
唔通落0左妹妹,路都要行
妹妹很聰明,好多時從觀察中學習
反而哥哥令妹妹學0野快,現在15個月大懂得玩完自己收拾玩具,可能見哥哥次次收拾玩具就知道啦,又跟哥哥做動作,
做0左哥哥跟班
哥哥都錫妹妹,大家互相學習

.....

我無能力再生啦,本身都年紀唔輕,同埋阿仔係我唸住放棄生bb既時候先至有。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

That's the question I would like to ask for ages. Thanks for shaing. All of us have the same concern and cannot bear the second case.

I did ask a Paediatrician who worked in CAC. He said only 5% reoccurance to have autism baby again and it is much lower than other problems such as Thalassemia (地中海貧血症) or Cleft lip and palate (兔唇).

Yet, I could bear no risk.

我好想生多個bb

我就在大B剛入S位時唔覺意有咗細B,細B個幾月大,大B四歲幾了。感恩懷孕和照顧初生時不太辛苦,細B半夜除食奶唔駛點抱,但大B的進度和問題行為仍令我十分擔心,唔知細B的加入對佢有正面定反面刺激,又怕疏忽了大B的訓練。大B近日任性了,成日明知顧犯同撒尿。

不會了
‹ 上一主題|下一主題