用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 求救~有冇一年級留班學生家長分享一下? ...
go

求救~有冇一年級留班學生家長分享一下? [複製鏈接]

我囝囝4歲智力測驗評定為資優生現在入讀小一,思想比一般小朋友成熟,加上在預備班時被英文老師用言語取笑過,令到囝囝對英文產生嚴重抗拒,期間亦得到註校心理學家跟進,但成效不大,於是半年前開始在外安排兒童心理學家幫助囝囝解開心結,囝囝明顯進步了很多心情亦比以前開朗,:但英文考試成績未如學校理想,恐怕要留班,我怕影響囝囝既自信心(因為佢已經覺得自己係一個失敗者)所以再去搵心理學家尋求意見,註校及在外兩位學家亦表示囝囝性格不宜留班,亦有能力升讀二年級,而且亦寫信給校長希望比次機會囝囝升班,好不幸校長沒有理會專家意見因為前日學校通知囝囝因為英文成績未能達到學校標準要留班,我當時只有在想~~學校標榜資優教育入學前亦多次講解智力測驗的重要性,為何多位資深兒童心理學家給予意見,學校仍然以分數行先沒有考慮留班對小朋友日後的影響,定還是不想浪費時間在囝囝身上希望家長自動退學呢?經過冷靜下來我希望尋求各位家長意見,留班對小朋友是好是壞?或者有經驗的家長可以比少少意見

我囝囝唔想留班更加唔想轉學,其實我想知道留班對佢有幾大成效呢?進還是退呢?之前受過傷害岩岩先有返D自信心會唔會又一次打沉變得自暴自棄呢?
   0    0    0    0

回復 kat828 的帖子

你好, 你仔仔最後點呀?

回覆:求救~有冇一年級留班學生家長分享一下?

好可憐吖

‹ 上一主題|下一主題